11 / 05 / 2024

mantolama mecburi mi

mantolama mecburi mi

Isı yalıtımı projesi olarak da bilinen mantolama imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce isteniyor. Peki, mantolama mecburi mi?

Binalarda mantolama zorunlu mu?

2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre eski binalarda mantolama zorunlu mu? Sorunuzun yanıtı ve mantolama ile ilgili diğer detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Apartmanlarda yönetici olması mecburi mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat malikleri oy çokluğu ile yöneticilik görevini dışarıdan ücret karşılığı yaptırabilir mi? Böyle bir karar geçerli olur mu? Muhalif bir kat maliki ‘ben bu kararı tanımıyorum’ diyebilir mi?' sorusunu cevapladı.

Sitelerde yönetim planı mecburi mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'İki parselde yapılmış sitede daire sahibiyim. Parselin yönetimi ayrıldı. Problemler yaşanınca birileri idareyi ele aldı, iki parseli yönetmeye başladı, yönetim planı nedir bilmedi. Ne yapılması gerektiğini anlatır mısınız?' sorusunu yanıtladı.

Mantolama zorunluluğu 2017!

2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesi olmadan dairelerin satış işlemleri gerçekleşemeyecek. Peki, mantolama zorunluluğu var mı? Mantlama olmadan bu belge alınabilir mi?

Dükkan sahibi mantolama kararına itiraz edebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucusunun sorduğu ''Dükkan sahibi mantolama kararına itiraz edebilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...

Erzurum'da eski binalarda mantolama sorunu yaşanıyor.

Erzurum’da yapı tarihi 20 yılı geçmiş binalarda maliyet yüksekliği sebebiyle mantolama sorunu yaşanıyor. Vatandaşlar mantolama sorunun giderilmesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen’i çare olarak görüyor.

Site yönetiminde kiracılar oy kullanabilir mi?

Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Yönetici oy çokluğu ile atanıyor. Peki, site yönetiminde kiracılar oy kullanabilir mi?

Mantolama yaptırmak mecburi mi?

Binalarda ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için eski yapılarda ve yeni inşa edilen yapılarda mantolama yapılıyor.Peki mantolama yaptırmak mecburi mi?Mantolama yaptırmamanın cezası var mı?

İskan almak mecburi mi?

Yapı inşaatı için öncelikle yapının bağlı olduğu belediyeye mimari proje ile birlikte iskan alınması gerekiyor. Peki, iskan almak mecburi mi? Müteahhitin iskanı alması mecburi mi?

Mantolama mecburi mi?

Isı yalıtımı projesi olarak da bilinen mantolama imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce isteniyor. Peki, mantolama mecburi mi?

Isı yalıtımı mecburi mi?

İmar mevzuatı gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında ısıtma/soğutma tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce istenen proje olan ısı yalıtımı nasıl yapılır? Isı yalıtımı mecburi mi?

Eski binalarda mantolama zorunlu mu?

Yeni binalarda zorunlu olan mantolama işlemi eski binalarda da geçerli mi? Hangi şartlarda mantolama yapılması gerekir? Mantolama yaptırmanın avantajları neler? Eski binalarda mantolama zorunlu mu?

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Anagayrimenkulde mantolama uygulaması yapıldığını düşünelim. Bina çıkmalarında yapılacak mantolama masrafı 1. kat malikine mi aittir yoksa tüm kat maliklerine mi? Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Mantolama teklif örneği!

Mantolama teklif örneği bina mantolama uygulamasına başlanmadan aday firmalardan alınıyor. Bina yönetiminin teklif aldığı firmalardan hangisine karar vereceği bu tekliflerden sonra belirleniyor. Bu seçimin yapılması büyük önem taşıyor...

mantolama mecburi mi Haberi

mantolama mecburi mi

Mantolama mecburi mi?

Binalarda enerji performansı yönetmeliği hükümlerine göre TS 825 standardında belirtilen hesap metoduna göre, yetkili makina mühendisi tarafından hazırlanan "ısı yalıtımı projesi" olarak da bilinen mantolama imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce isteniyor.


(2) Isı yalıtım projesinde;

Isı kayıpları, ısı kazançları, kazanç/kayıp oranı, kazanç kullanım faktörü ve aylık ve yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacının büyüklüklerinin, TS 825 standardında verilen “Binanın Özgül Isı Kaybı” ve “Yıllık Isıtma Enerjisi İhtiyacı” çizelgelerindeki örneklerde olduğu gibi çizelgeler halinde verilmesi ve hesaplanan yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacının (Q), TS 825 standardında verilen yıllık ısıtma enerjisi (Qı) formülünden elde edilecek olan sınır değerden büyük olmadığının gösterilmesi,


Konutlar dışında farklı amaçlarla kullanılan binalarda yapılacak hesaplamalarda, binadaki farklı bölümler arasındaki sıcaklık farkı 4...