04 / 05 / 2024

Medeni Kanuna göre gayrimenkul ve haklar

Medeni Kanuna göre gayrimenkul ve haklar

Medeni Kanun'nun 704. maddesine göre gayrimenkul mülkiyetinin konusunu şunlar oluşturmaktadır: 1. Arazi, 2, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, 3. Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler...

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım?

Miras ayrımı, Medeni Kanuna göre yapılmaktadır. Mirasçı olan kız çocuğa da erkek çocuğa mirastan aynı ölçüde pay alır. Bunun dışında miras konusunda devir işlemi mirasçıların kafasını karıştırmaktadır. İşte bu konuda merak edilenler!

İzale-i şuyu açık artırma 2021!

Medeni Kanuna göre ortak taşınmaz malın taksimi yapılamıyorsa mahkeme tarafından satışı yapılarak bedelleri izaleyi şuyu davasıyla paylaştırılıyor. Peki izaleyi şuyu ihalesi nasıl yapılır? İşte izale-i şuyu açık artırma 2021...

Aile konutunu satarken 'eş rızası' şartı!

Medeni Kanuna göre ‘aile konutu’ kavramı kapsamındaki evin satışında, ev eşlerden birinin üzerine olsa da diğer eşin rızası olmadığı sürece herhangi bir tasarrufta bulunamaz.

6306 sayılı kanuna göre kentsel dönüşüm uygulamalarında vergisel muafiyetler!

Avukat Fatma Dilşad Yelken "6306 Sayılı Kanuna Göre Kentsel dönüşüm uygulamalarında vergisel muafiyetler" konusunu www.emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Av. Fatma Dilşad Yelken'in o yazısı..

Emlak vergisi hangi kanuna göre alınır?

Emlak vergisi, her sene gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi Mart, Nisan ve Mayıs ayları ile Kasım ayı olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi hangi kanuna göre alınır?

İflâs usulü ile tasfiye nasıl olur?

Medeni Kanuna göre, her mirasçı, mirası ret veya resmi deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmi tasfiyesini isteyebiliyor.Peki,iflâs usulü ile tasfiye nasıl olur?

Doğalgaz fiyatları neye göre değişir?

Doğalgaz tarifeleri 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bu kanuna dayanarak yürürlüğe koyduğu Kurul Kararları çerçevesinde belirleniyor. Peki, doğalgaz fiyatları neye göre değişir?

Taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları!

Arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde, üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsıyor. Medeni Kanuna göre taşınmaz mülkiyeti bazı hallerde kısıtlanabiliyor. Peki, taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları nelerdir?

Konutlar net metrekareye göre satılacak!

Mesken alım satımlarında sıklıkla karşılaşılan problemler arasında projede görülen metrekare ile evin gerçek metrekaresinin birbirinden çok farklı olması yer alıyor. Yeni Kanuna göre artık konutlar net metrekareye göre satılacak...

İrtifak hakkı iptali!

Medeni Kanuna göre irtifak hakkı, gayrimenkul hukukunda hak sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Peki, irtifak hakkı iptali edilir mi? İşte irtifak hakkı iptali koşulları...

Üst hakkı iradının güvencesi nedir?

Medeni Kanuna göre, bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı kurabiliyor. Peki, üst hakkı iradının güvencesi nedir?

Aile mallarının korunması!

Medeni Kanuna göre, aile malları ortaklığı, ortakları elbirliği ile iktisadî faaliyette bulunmak üzere birleştirir. Peki aile malları nasıl korunur? İşte medeni kanunda yer alan esaslar ve aile mallarının korunması...

Tapuya güven ilkesi!

Tapuya güven ilkesi, Türk Medeni Kanunu kapsamında veriliyor. Kanuna göre, tapu kütüğündeki tescile iyiniyetle dayanarak mülkiyet veya bir başka aynî hak kazanan üçüncü kişinin bu kazanımı korunuyor...

Medeni Kanuna göre gayrimenkul ve haklar Haberi

Medeni Kanuna göre gayrimenkul ve haklar


Medeni Kanun'nun 704. maddesine göre gayrimenkul mülkiyetinin konusunu şunlar oluşturmaktadır: 1. Arazi, 2, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, 3. Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler. 


Madde metninden de anlaşılacağı gibi gayrimenkul sayılan mal ve haklar sayılmıştır. Bu sayılanlardan başka, gayrimenkul mükellefiyetinin diğer bir çeşidi, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun "Kat mülkiyetinin ve kat irtifakının niteliği" başlıklı üçüncü maddesinde de şu şekilde ifade edilmiştir: "Kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlere bağlantılı özel bir mülkiyettir." MK'nin 704. maddesinde, gayrimenkul mülkiyetinin konusu olarak sayılan müstakil ve daimi haklar, gayrimenkul değildir. Sosyal ve ekonomik koşulların gerekli kıldığı ve tapu sicil hukukunun düzenlediği hükümlerle, gayrimenkul mülkiyetinin konusu sayılan bu haklar, sürekli ve bağımsız nitelik taşıyan irtifak haklarındandır (1). 


1-Arazi MK'nin 704. maddesi...