29 / 04 / 2024

medeni kanunda ipotekli taşınmazın temliki

medeni kanunda ipotekli taşınmazın temliki

İpotekli taşınmazın temliki nasıl gerçekleştiriliyor? İpotekli taşınmazın temliki Medeni Kanun'da nasıl yer alıyor? İpotekli taşınmazın temliki hakkında merak ettikleriniz için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..

İBB ipotekli araziyi aldı iddiası!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, eski başkan Kadir Topbaş döneminde, 429.7 milyon TL aldığı arazinin ipotekli olduğu belirlendi. Alımın şirketi kurtarmak için yapıldığı ileri sürüldü. 

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik!

15/5/1959 Tarihli ve 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunda değişiklik!

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. 

Yonca Evcimik ipotekli arazi davasını kazandı!

Şarkıcı Yonca Evcimik, Kocaeli-Gölcük’te bulunan ipotekli arsasıyla ilgili icra takibi başlatan Özden Akaryakıt şirketine açtığı davayı kazandı.

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda değişiklik!

15/5/1959 Tarihli ve 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

İstanbul'da ipotekli konut satışı yüzde 207,6 arttı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstatistik Ofisi'nin açıkladığı verilere göre; İstanbul'da 2020 yılının üçüncü çeyreğinde, konut satışlarında, sıfır konutta yüzde 21,7, ikinci el konutta yüzde 96,5, ipotekli konutta ise yüzde 207,6 artış yaşandı.

2020 Eylül'de 35 bin 576 adet ipotekli konut satıldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayında satılan ipotekli konut rakamlarını açıkladı. Buna göre, 2020 Eylül ayında 35 bin 576 adet ipotekli konut satıldı. 

Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi!

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi kapsamında noterler veya tapu müdürlükleri vasıtasıyla, satıştan elde edilen ve devlet bankasına yatırılan bedelden öncelikle amme alacağının ilgili kurumun hesabına tahsil edilmesi amaçlanıyor.

İpotekli konut satışlarına düşük faiz dopingi!

TÜİK tarafından açıklanan Ağustos 2020 konut satışı istatistiklerine göre; Türkiye genelinde 76 bin 19 ipotekli konut satıldı. İpotekli konut satışları Ocak-Ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 221 arttı...

İpotekli konut satışları Temmuz'da 10 kat arttı!

Konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle konut satışları, Temmuz 2020'de son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Temmuz'da ipotekli konut satışı on kat, ikinci el konut satışları yüzde 174 arttı...

İpotekli konut satışı yüzde 900,6 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, en fazla ipotekli konut satışı İstanbul, Ankara ve İzmir'de olurken, ipotekli konut satışının en düşük olduğu iller sırasıyla Hakkari, Ardahan ve Şırnak oldu.

İpotekli konut alımı arttı! İpotekli konut satışı nasıl yapılır?

Konut kredi faiz oranlarındaki kampanya ve indirimler ipotekli konut satışını da etkiledi. Bir önceki aya göre kıyaslandığında ipotekli konut satışlarında yüzde 449 artış yaşandı. Artış; tarihteki en yüksek aylık veri oldu.

medeni kanunda ipotekli taşınmazın temliki Haberi

medeni kanunda ipotekli taşınmazın temliki

İpotekli taşınmazın temliki


İpotek, şahsi bir alacağı teminat altına alma amacı taşıması nedeniyle, alacağa bağlı (feri) bir haktır. Alacak ve ipotek arasında bir hukuki ilişki mevcuttur. İpoteğin varlığı, teminatını oluşturduğu alacağın varlığına bağlıdır. Ancak alacak ile ipotek arasındaki bu bağımlılık ilişkisi tek yönlüdür. Zira ipoteğin varlığı ve geçerliliği teminatını oluşturacağı alacağın varlığı ve geçerliliğine bağlı iken, alacağın varlığı ve geçerliliği ipoteğin geçerli olarak kurulmuş olmasına bağlı değildir. 



İpotekli taşınmazın temliki ipotekli taşınmazın kısmen devredilmesi ve ya bölünmesi olarak iki şekilde gerçekleştiriliyor. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için ise alıcının rızasına başvurulmuyor. Eğer alacaklı ipoteğin bölüştürülmesini kabul etmezse, dağıtma işleminin kesinleştiği tarihten itibaren bir ay içinde başvurarak alacağının bir sene içinde ödenmesini talep edebiliyor.


Medeni Kanun'da ipotekli taşınmazın temliki 


İpotekli alacağın temliki ne ilişkin düzenleme Medeni...