03 / 05 / 2024

Medeni Kanunda yasal mal rejimi

Medeni Kanunda yasal mal rejimi

Yasal mal rejimi Medeni Kanun'da nasıl yer alıyor? Yasal mal rejimi Medeni Kanun maddeler konusunda merak ettiğiniz soruların cevapları detaylı olarak haberimizin devamında yer alıyor..

Daire sahibinin binada yasal hakkı bulunur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Daire sahibinin binada yasal hakkı bulunur mu?'' sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı....

Ev takası yapmak yasal mı?

Taşınmaz mal sahipleri, bir başka taşınmaz sahibi ile tapu değiş tokuşu yapmak isteyebiliyor. Peki, ev takası nasıl yapılır? Ev takası yapmak yasal mı? İşte evin takas edilebilmesi için gerekenler..

Yasal yıllık kira artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Peki, yasal yıllık kira artış oranı nedir? Yıllık zam nasıl hesaplanır?

Daimi Tavan: Korsanlar yasal emlakçılardan daha çok!

Çerkezköy'deki emlakçılar, ilçede kayıt dışı olarak korsan emlakçılık yapan kişilerden dert yandı. Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan, korsan çalışan emlakçıların yasal emlakçılardan daha çok olduğunu belirtti.

Devlet kurumlarının bina yapmasındaki yasal engeller kaldırıldı!

Bakanlar Kurulu kararına göre tüm devlet kurumları, rant sağlama amacı da dahil olmak üzere bundan sonra yapacakları binaların önündeki yasal engelleri kaldırdı.

Kiralarda yasal artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kiralarda yasal artış oranı nedir? Artış oranı nasıl hesaplanır?

Refinansman ücreti yasal mı?

Kullanılmış bir kredinin daha avantajlı faiz oranlarına sahip başka bir banka kredisi kullanılarak kapatılmasına refinansman deniyor. Peki, refinansman ücreti yasal mı?

Kira zammında yasal oran Eylül 2015!

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşme süresinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor.İşte kira zammında yasal oran Eylül 2015..

İpotek fekki ücreti yasal mı?

Bankalar konut kredisi geri ödemelerinin sonunda ipoteğin fekki işlemi içinde tüketiciden belli bir ücret talep edebiliyor. Peki, ipotek fekki ücreti yasal mı?

Ev alırken yapılması gereken yasal işlemler!

Yasal olarak konut alım süreci belediye ve tapu aşamalarından oluşuyor. Peki bu aşamalarda hangi işlemler yapılıyor ve nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Miras reddedilirse kime kalır?

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası 3 ay içinde reddedebiliyor. Reddi miras işlemleri yazılı veya sözlü beyan ile Sulh Hukuk Mahkemesine yapılıyor. Peki, Medeni Kanun gereğince miras reddedilirse kime kalır?

Mirasın hükmen reddi davası dilekçe örneği!

Yasal ve atanmış mirasçıların Medeni Kanun gereğince mirası reddetme süresi 3 ay olarak tespit ediliyor. Bu sürenin kaçırılması halinde miras hükmen reddediliyor. İşte mirasın hükmen reddi davası dilekçe örneği..

Mirasın hükmen reddi davası!

Medeni Kanun gereğince yasal ve atanmış mirasçılar mirası 3 ay içerisinde reddedebiliyor. Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kazanmış oluyor. Peki, mirasın hükmen reddi davası ile miras reddedilebilir mi?

Medeni Kanunda yasal mal rejimi Haberi

Medeni Kanunda yasal mal rejimi

Medeni Kanun'da yasal mal rejimi


Evlilikte edinilen taşınır-taşınmaz mallar, boşanma durumunda mal rejimi sözleşmesine göre paylaştırılıyor. Halk arasında evlilik sözleşmesi olarak ta bilinen, çiftlerin evlenmeden önce imza attıkları sistem olan yasal mal rejimi konusu Medeni Kanun'da da detaylı olarak ele alınıyor. 



DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

EŞLER ARASINDAKİ MAL REJİMİ

BİRİNCİ AYIRIM

GENEL HÜKÜMLER


A. Yasal mal rejimi


MADDE 202.- Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır.

Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler.


B. Mal rejimi sözleşmesi


I. Sözleşmenin içeriği

MADDE 203.- Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.


II. Sözleşme ehliyeti

MADDE 204.- Mal rejimi sözleşmesi, ancak ayırt etme gücüne sahip olanlar tarafından yapılabilir.

Küçükler ile kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızasını almak zorundadırlar.


III. Sözleşmenin şekli


MADDE 205.-...