11 / 01 / 2025

Medeni Kanunu taşınmaz rehni

Medeni Kanunu taşınmaz rehni

Taşınmaz rehninde, boş derecelerin olması halinde nasıl bir yol izleniyor? Türk Medeni Kanunu'nda Rehin derecesi ile ilgili yasal hükümler nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı ve kanun maddeleri...

Hazineye Ait Taşınmaz Mal Kanunu'nda değişiklik teklifi verildi!

4706 Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasın Dair Kanun Teklifi verildi..

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi 2015!

Taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Borçlar Kanunu gereğince; Taşınmaz satışı vaadi, resmî şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmuyor. İşte taşınmaz satış vaadi sözleşmesi 2015...

Kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi!

Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre, mal sahibinin haklı gerekçelerinin olması halinde kiracının tahliyesini isteyebiliyor. Peki, kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi mümkün mü?

Taşınmaz mülkiyeti kanunu!

Arazi, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler, taşınmaz mülkiyeti konusunu oluşturuyor. Taşınmaz mülkiyeti hakkında esaslar Medeni Kanun'da yer alıyor...

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil ve zilyedin hakları!

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil ve zilyedin hakları nelerdir? Kamulaştırma sürecinde tapusuz mallarda hangi işlemler yapılır? İşte 2942 sayılı kamulaştırma kanunu kapsamında yer alan esasları..

Taşınmaz satışında KDV istisnası 2014!

Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince; Türkiye'de yapılan taşınmaz mal satışı KDV nin konusunu oluşturan eylemler arasında yer alıyor. Vergide istisnai durumlar da bulunuyor. İşte taşınmaz satışında KDV istisnası 2014...

Şartlı taşınmaz satışı nasıl yapılır?

Borçlar Kanunu 'na göre taşınmaz satışları bir koşula bağlı olarak yapılabiliyor. Bu şekilde gerçekleşen satışlara şartlı taşınmaz satışı deniyor. Peki, şartlı taşınmaz satışı nasıl yapılır?

Taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları!

Arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde, üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsıyor. Medeni Kanuna göre taşınmaz mülkiyeti bazı hallerde kısıtlanabiliyor. Peki, taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları nelerdir?

İcralık taşınmazın açık artırma ilanı!

İcra ve İflas Kanunu gereğince, taşınmazın açık artırma şartnamesi ve tutanağına, dosya numarası; alacaklı ve borçlunun ad ve soyadları yazılır. Peki, icralık taşınmazın açık artırma ilanı nasıl yapılır?

Taşınmaz mal davaları!

Taşınmaz mal davalarında yetkili mahkeme hangi mahkemedir? Gayrimenkul davaları hangi mahkemede görülür? Vergi uyuşmazlıklarında yetkili mahkeme hangi mahkemedir? İşte 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu esasları..

Medeni Hukuk taşınmaz yükü!

Taşınmaz yükü, bir taşınmazın malikini yalnız o taşınmazla sorumlu olmak üzere diğer bir kimseye bir şey vermek veya yapmakla yükümlü kılar. İşte Medeni Hukuk taşınmaz yükü yasal esasları...

Yabancılara hazine taşınmazı kiralanabilir mi?

Hazine taşınmazlarının kiralanması ile ilgili esaslar 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alıyor. Buna göre yabancılara hazine taşınmazı kiralanabilir mi?

Taşınmaz rehni kanunu!

Taşınmaz rehni kanunu hükümlerine göre taşınmaz rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerinde kurulabiliyor. Bölünen taşınmazın parselleri tapu kütüğüne ayrı ayrı kaydedilmedikçe rehne konu olamıyor...

Medeni Kanunu taşınmaz rehni Haberi

Medeni Kanunu taşınmaz rehni

Rehin derecesi!

Taşınmaz rehni dereceleri, Türk Medeni Kanununu'nda, "Rehin derecesinin hükümleri, Rehin dereceleri arasındaki ilişki ve Boş dereceler" olmak üzere üç başlık altında inceleniyor.


Kanun hükümlerine göre, taşınmaz rehni, sırada kendisinden önce gelecek olanın miktarının tescilde belirtilmesi kaydıyla ikinci veya daha sonraki derecede de kurulabiliyor.


Rehin derecesi

1. Rehin derecesinin hükümleri

MADDE 870.- Rehnin sağladığı güvence, tescilde belirtilen rehin derecesi ile sınırlıdır.

Taşınmaz rehni, sırada kendisinden önce gelecek olanın miktarının tescilde belirtilmesi kaydıyla ikinci veya daha sonraki derecede de kurulabilir.


2. Rehin dereceleri arasındaki ilişki

MADDE 871.- Aynı taşınmaz üzerinde farklı sıralarda kurulmuş bulunan rehin haklarından birinin terkin edilmiş olması, sonraki sırada yer alan rehinli alacaklıya boşalan dereceye geçme hakkı vermez.

Terkin edilen rehin hakkı yerine yeni bir rehin hakkı kurulabilir.

Sonraki sırada yer alan rehinli alacaklılara boşalan dereceye...