16 / 06 / 2024

mesken tapulu nedir

mesken tapulu nedir

Gayrimenkul hukukuna göre, taşınmaz mal nitelikleri arasında yer alan mesken; kelime anlamı olarak konut ve ikametgah anlamına geliyor. Peki, mesken tapulu ne demek? Mesken tapulu işyeri ne demek?

Kira gelir vergisi nedir? Kimler kira gelir vergisi ödüyor?

Kira gelir vergisini, 2022-2023 yılı içerisinde toplam 9 bin 500 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname verecek. Peki, Kira gelir vergisi nedir, detayları nelerdir? İşte tüm ayrıntılar...

Hisse tapulu ev satın alınır mı? İşte detaylar!

Hisse tapulu ev satın alınır mı? sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Peki hisseli tapu nedir? İşte detaylar!

Arsa tapulu ev almak mantıklı mı?

Ev almak isteyen binlerce insan kendilerine uygun daire bulduğunda "arsa tapulu" ibaresiyle karşılaşabiliyor. Peki, nedir bu arsa tapulu ev? Arsa tapulu ev almak mantıklı mı?

Yapı ruhsatını alamadı, Bodrum Belediye Başkanı ve diğer yetkililerden şikayetçi oldu!

Peksimet Mahallesi Kadıkalesi mevkisinde dubleks mesken tapulu 350 metrekare bağımsız bölüme yapı ruhsatı almak isteyen iş insanı Serdar Kayhan, başvurusuna olumsuz cevap aldı. Aynı ada ve parsel üzerinde 3 ayrı yapı ruhsatı düzenlendiğini belirleyen Kayhan, şikayetçi oldu...

Mesken tapulu daireye iskan izni verilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Mesken tapulu daireye iskan izni verilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...

Bahçe tapusu nedir?

Genellikle köy yerinde yer alan bağ ve bahçelerin tapularında cins kısmında "bahçe" yazıyor. Peki, bahçe tapusu nedir? Bahçe tapulu ev alınır mı? Bahçe tapulu ev alınırsa ne olur?

Emlak vergisi tek mesken indirimi 2015!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Peki, emlak vergisi tek mesken indirimi 2015 nedir? Emlak vergisi tek mesken indirimi şartları nelerdir?

Aile mülkiyeti nedir?

Aile konutu, ailenin oturduğu mesken olarak karşımıza çıkıyor. Peki, gayrimenkul üzerindeki hakların sınırlanmasını sağlayan aile mülkiyeti nedir?

Ev kirası zam oranı nedir?

Kiracılık mevzuatına göre yenilenen kiralamalarda kira bedeline yapılacak zamlar, mesken ve işyerlerinde farklı hesaplanıyor. Peki, evdeki kiracıya ne kadar zam yapılır? Ev kirası zam oranı nedir?

Bir evin inşaat maliyeti nedir?

Mesken, fabrika, hastane, okul, sinema, tiyatro, otel, idare binaları gibi yapıların inşaat maliyet bedelleri her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirleniyor. Peki, bir evin inşaat maliyeti nedir?

Arsa tapulu ev almanın sakıncaları!

İnşaat çalışmaları tamamlanmış ve oturuma hazır evlerden bazıları kat mülkiyet tapulu olurken kimileri ise arsa tapulu oluyor. Peki, arsa tapulu ev nedir? Arsa tapulu ev alınır mı? Arsa tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir?

Kira sözleşmesinin şekil şartı nedir?

Mesken ve işyeri kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi ileride yaşanması muhtemel problemlere karşı ispat özelliği taşıyor. Peki, kira sözleşmesinin şekil şartı nedir? Sözleşme nasıl olmalı?

Set altı garajı nedir?

Garaj, otomobil ve benzeri taşıtların konulduğu üstü örtülü yer olarak ifade ediliyor. Genellikle mesken ve işyeri binaların girişinde karşılaştığımız garaj kimi zaman kapalı olabiliyor. Peki, set altı garajı nedir?

mesken tapulu nedir Haberi

mesken tapulu nedir

Mesken tapulu ne demek?

Gayrimenkul hukukuna göre, taşınmaz mal nitelikleri arasında yer alan mesken; kelime anlamı olarak konut ve ikametgah anlamına geliyor. Vatandaşların sahip oldukları konutların tapusu "mesken tapusu" olarak tanımlanıyor. 


Meskenlerin tapu kütüğünün üzerinde de "mesken" olarak belirtilmiş olması gerekiyor. Ancak günümüzde, mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölümün farklı şekilde kullanıldığı da dörülüyor.


Peki tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölüm, işyeri olarak kullanılabiliyor mu?


Tapuda meskeni işyerine çevirme

Kat Mülkiyeti Kanunu 24.maddesine göre tapuda meskeni işyerine çevirme işlemi şu şekilde mümkün olabiliyor: 


“…Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve...