05 / 05 / 2024

Metropolitan planlaması

Metropolitan planlaması

Metropolitan planlama nedir? Merak ediyorsanız, metropolitan planlama ile ilgili bilgiler için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Prof. Ali Çarkoğlu: Türkiye'de neden sahra hastanesi planlaması yok?

Prof. Ali Çarkoğlu yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının ekonomik, sosyal ve siyasi etkilerine değinerek, ‘Bir vatandaş olarak sahra hastane planlamasının neden yapılmadığını sorguluyorum” dedi.

Şehir planlamasında yeni dönem başlıyor!

Şehir planlamasında yeni bir dönem başlıyor. Yeni sistemde belediyeler her yıl arazi kullanım alanlarının nasıl değiştiğini izlemek amacıyla ‘Kentsel Gösterge Seti’ hazırlayacak ve insan odaklı kimlikli şehirler oluşturulacak.

Şehir planlaması bütüncül yaklaşımla ele alınmalı!

Dünya Şehircilik Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, şehir planlamasının bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurguladı...

Bursa şehir planlaması ile dönüşecek!

Yeni dönemde hayata geçireceği projeleri anlatan CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey, ''Kentsel dönüşüm insan için şehir planlaması ile yapılırsa doğrudur. Biz de bunu yapacağız'' dedi.

Her şehrin kendi içinde kentsel dönüşümünü planlaması gerekiyor!

Star Şehir Buluşmaları toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Her şehrin kendi içinde kentsel dönüşümünü, şehrini planlaması gerekiyor." dedi...

Şanlıurfa'da imar ve şehircilik planlaması görüşüldü!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından imar ve şehircilik planlamaları ile ilgili istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda, imar ve şehircilik planlaması ile ilgili konularda görüşüldü.

Metropolitan Global İnşaat Anonim Şirketi kuruldu!

Metropolitan Global İnşaat Anonim Şirketi bugün 50 bin TL sermaye ile bugün Uğur Tunç, Tolunay Yıldız, Orhan Yıldız, Özbet Yıldız ve Köksal Cengiz ortaklığında kuruldu. 

Sel baskınlarını önlemek doğru şehir planlamasıyla mümkün!

İklim değişiklikleri nedeniyle yaşanan aşırı yağışlar, şehirleşme oranının artmasına neden oluyor. Sel baskınlarını önlemek doğru şehir planlamasıyla mümkün olabilir. 

Gazinatep'in yanlış imar planlaması şehri çöle çevirdi!

Şehrin kuzey ve kuzey batısından gelen rüzgarların yanlış imar planlaması sonucu etkisi azaltılınca, güneyden gelen çöl tozları Gazinatep'i etkisi altına aldı. Tertemiz mavi gökyüzü yerine, kızıl toz bulutunun kapladığı şehrimizde nefes almak zorlaştı.

Metal Gayrimenkul'den 2017 finansal planlaması!

Metal Gayrimenkul, "Yaygın ve Süreklilik Arz Eden İşlemler" başlıklı 2017 yılı finansal planlamasını Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınladı.

Tevfik Göksu: Esenler'in 100 yıllık planlamasını yapacağız!

Esenler Kent Konseyi’nde, Esenler'in 100 yıllık planlamasını yapacaklarını açıklayan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Askeri bölge için plandan tasarıma değil tasarımdan plana geçmek istiyoruz ve bu plan için herkesi dinliyoruz" dedi.

İnşaat sektörü ve kent planlamasındaki unsurlar!

Evrensel Gazetesi Pazar ekinde köşe yazarı olan Okay Deprem bugünkü yazısında inşaat sektöründe ve kent planlamasındaki unsurları anlattı. İşte o haber...

Kentsel dönüşüm için şehir planlaması yapılmalı!

Gayrimenkul danışmanlık firması Century 21 Türkiye'nin Yönetim Kurulu Başkanı Önder Uzel, kentsel dönüşümün yoğun olduğu bölgelerde şehir planlamasının sisteme sokulması gerektiğini söyledi.

Metropolitan planlaması Haberi

Metropolitan planlaması

Metropolitan planlama nedir?

Metropolitan planlama, anakent tasarlaması olarak da biliniyor. "Metropolitan planlama nedir?" sorusunun yanıtından önce metropolitan kelimesini tanımlayalım.


Metropolitan; Bir devletin veya bir ülkenin ana şehrini ifade ediyor.


Metropolitan planlama ise, ülke veya herhangi bir bölgesini sosyal ve ekonomik yönden gelişmesini temin etmek amacı ile ulusal planlamaya bağlı olarak, kamu yatırımlarının zaman ve mekan içerisinde dağılımını gösteren ve uygulamayı sağlayacak bir mahalli idari sistemini tanımlayan planlamaları ifade ediyor.


Bir diğer ifade ile metropolitan planlama; Anakentlerin kentsel işlevlerini daha iyi görebilmeleri, bulundukları ülkenin gelişmesine daha çok katkıda bulunabilmeleri, buna karşılık ona her yönden daha az yük olmaları için, toprağının kullanılması, ekonomik ve toplumsal etkinlikleri için yapılan planlamalar olarak karşımıza çıkıyor.



Işıl Seren...