07 / 05 / 2024

miras açılması davası nasıl açılır

miras açılması davası nasıl açılır

Miras açılması sırasında; Miras bırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, mirasın açılması davası nasıl açılır?

Otomobil sektöründe umut kredi musluklarının açılması!

Otomotivciler, ‘öngörülmesi zor ve belirsizliklerle dolu’ bir sene olarak tanımladıkları 2023 yılını en az hasarla kapatmak için kredi musluklarının açılmasını bekledikleri ilk yarıya odaklanacak.

Okulların açılmasına yakın Show Market’ten büyük indirim! İşte 31 Ağustos 2022 fiyat listesi...

Okulların açılmasına çok kısa bir süre kala Show Market, kırtasiye malzemelerinde indirim yaptı. 8 Eylül 2022’ye kadar sürecek indirimlerin kataloğu da açıkladı. İşte, pek çok üründe indirim yapan Show Market’in 31 Ağustos 2022 fiyat listesi…

Çocuğu olanlar 2 bin 337 liralık yardım parasını kaçırmasın! Okulların açılmasına az bir zaman kalmışken…

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okulların 12 Eylül'de açılacağını bildirdi. Okulların açılmasına az bir zaman kalmışken çocuklu ailelere devlet eli ile ne gibi yardımların yapıldığı büyük merak konusu. İşte detaylar…

Miras paylaşımı davasında buna dikkat! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklı gayrimenkullerde miras paylaşım davası açılırsa ne olacağını kaleme aldı.

Mirasın paylaştırılması davası dilekçe örneği!

Kendisine miras kalan kimseler bir dilekçe ile dava açarak mirasın paylaştırılmasını isteyebiliyor. İşte mirasın paylaştırılması davası dilekçe örneği...

Atatürk Orman Çiftliği'nin yapılaşmaya açılması davasında son durum ne?

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği'nin askeri alan şeklinde yapılaşmaya açılmasıyla ilgili sürdürdüğü hukuksal mücadeleyi kazandı.

Kaşık Adası'nın yapılaşmaya açılmasına tepki!

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, Kaşık Adası'nın yapılaşmaya açılmasına tepki gösterdi ve kararı yargıya taşıyacaklarını belirtti.

Sinop Boyabat'ta 13 dönümlük orman arazisinin imara açılmasına tepki!

Sinop Boyabat Belediyesi Ağustos ayı ilk meclis toplantısında, ilçe emniyet müdürlüğü binası arkasında yer alan ve belediyeye ait 13 dönüm büyüklüğündeki ormanlık alanın imara açılması gündeme geldi.

Atatürk Orman Çiftliği'nin imara açılmasına mahkemeden dur kararı!

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Etimesgut’ta Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı sınırlarında kalan tarımsal üretim alanının "askeri alan" şeklinde yapılaşmaya açılmasını kabul etmedi.

Didim'deki Manastır Koyu'nun yapılaşmaya açılmasına tepki!

Didim'deki Manastır Koyu'nda yapılaşmanın önünün açılmasına Didim Sivil Gelişim Platformu üyesi dernekler dava açtı. Açılan davada ayrıcalıklı inşaat hakkı sunan imar değişikliğinin iptali talep edildi.

Seyit Torun'dan Fatsa'daki Çerkezler Tepesi'nin yapılaşmaya açılmasına tepki!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Ordu’nun Fatsa ilçe merkezinde yer alan, “Çerkezler Tepesi” olarak isimlendirilen ormanlık alanın "yapılaşmaya" açılmasına tepki gösterdi.

Askeri hastanelerin tekrar açılması için çalışmalar mecliste!

Askerî hastanelerin tekrar açılması için yapılan çalışmalara ve Sağlık Bakanlığına devredilen personelin mağduriyetinin giderilmesi talebi meclis gündemine taşındı. CHP'li  Bakan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

3 ildeki 15 yaylanın imara açılması kararı meclis gündeminde!

Amasya ve bazı illerdeki yaylaların imara açılması kararı meclis gündemine taşındı. CHP'li Tuncer, konuyla  ilgili soru önergesi hazırladı...

miras açılması davası nasıl açılır Haberi

miras açılması davası nasıl açılır

Mirasın açılması davası nasıl açılır?

Medeni Kanun gereğince; Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.


Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılıyor. Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülüor.


C. Açılmanın hükümleri

I. Mirasa ehliyet

1.Hak ehliyeti

MADDE 577.- Bu Kanuna göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes mirasçı olabileceği gibi, vasiyet alacaklısı da olabilir.


Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş olurlar; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine olanak yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılır.


2. Mirastan yoksunluk

a. Sebepleri

MADDE 578.- Aşağıdaki kimseler, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi...