29 / 04 / 2024

miras davası nerede açılır

miras davası nerede açılır

Miras, miras bırakanın ölümüyle açılıyor. Miras bırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendirilir. Peki, miras nerede açılır?

Koçarslan kardeşlerin miras kavgası kızıştı: Babadan miras kalan 108 milyon TL'lik 3 gayrimenkul satılıyor!

Reina ve Galatasaray adası Suada gibi bir dönemin gözde eğlence merkezleri başta olacak şekilde birçok yatırıma sahip Koçarslan kardeşlerin miras davasında yeni bir gelişme yaşandı. 

23 yıllık arazi anlaşmazlığına arabulucu ayarı!

23 yıllık miras davası arabuluculuk yöntemi ile çözüme kavuştu. Yıllardır devam eden miras kavgası 15 günde çözüme kavuştu.

Tat Kuleler yıkılacak mı? 'Depreme dayanıklı değil' gerekçesiyle mahkemeye başvuru yapıldı! 

İstanbul’un en merkezi noktasında yıllardır miras davası nedeniyle atıl durumda bulunan Tat Kuleler ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Tat Kuleler yıkılacak mı?

Antalya’daki 5 milyar dolarlık miras davası sonuçlandı! Dev arazinin 700’den fazla mirasçısı çıktı!

Antalya kent merkezinde 5 milyar dolar değerinde 4 bin dönüme yakın arazinin üçte bir hisse sahibi Arap Süleyman'ın miras davası resmen sonuçlandı. İşte ayrıntılar...

Reddi miras süreci nasıl işler?

Miras bırakan kişinin ölümünden sonra yasal veya atanmış mirasçılar, reddi miras davası açma hakkına sahip oluyorlar. Peki, Reddi miras süreci nasıl işler? Reddi miras nasıl yapılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirasın hükmen reddi davası nedir?

Reddi miras murisin ölümünden sonra kalan mirasın tamamının kanuni mirasçılar veya atanmış mirasçılar tarafından reddi anlamına geliyor. Peki, Mirasın hükmen reddi davası nedir? İşte tüm detaylar...

Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!

Mirasbırakan tarafından mirasçılara kalan borç miktarının kalan mirastan fazla olması halinde reddi miras davası açılabiliyor. Peki, Reddi miras dilekçesi nasıl olmalı? İşte reddi miras dilekçe örneği...

Tapu iptal davası nasıl ve nerede açılır?

Tapu iptali davası kanunsuz bir şekilde düzenlenen tapu kaydının yeniden hukuka uygun hale getirilmesi için açılan tapu davası olarak biliniyor. Peki, tapu iptal davası nasıl ve nerede açılır? İşte tüm merak edilenler...

Ölen kapıcının milyonluk mirası paylaşılamadı! 30 yıl kapıcılık, yaptı mal varlığı dudak uçuklattı!

Başkent Ankara'da 30 yıl boyunca kapıcılık yaptıktan sonra 2015 yılında vefat eden ve mirasçılarına Pursaklar'da 3 daire, Çankaya'da 8 daire, yüklü miktarda altın, 1 arsa, ve 700 bin TL bırakan Mehmet Kaşkaya'nın 5 çocuğu arasındaki miras davası 9 yıldır devam ediyor.

Miras davasına konu gayrimenkuller satılabilir mi? 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras davasına konu olan gayrimenkullerin davaya bakan avukat tarafından satılıp satılamayacağını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

Miras paylaşımı davasında buna dikkat! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklı gayrimenkullerde miras paylaşım davası açılırsa ne olacağını kaleme aldı.

Miras bırakılan gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras bırakılan gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davası açılıp açılamayacağını kaleme aldı.

miras davası nerede açılır Haberi

miras davası nerede açılır

Miras nerede açılır?

Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendirilir.


Mirasın açılma yeri ve yetkili mahkeme

Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılır.


Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülür.


Medeni Kanuna göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes mirasçı olabileceği gibi, vasiyet alacaklısı da olabilir.

Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş olurlar; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine olanak yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılır.


1. Mirasçı olarak

Mirasçı olabilmek için mirasbırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak şarttır. Mirasın açıldığı anda sağ olan mirasçı sonradan ölürse,...