03 / 05 / 2024

miras davası zamanaşımı

miras davası zamanaşımı

Miras hukukuna göre mirasbırakan kişi, bazı mirasçılarınını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla malların satışını gerçekleştirebiliyor. Peki bu durumda yasal mirasçı hakkını nasıl arar? Mirastan mal kaçırma davasında zamanaşımı var mıdır?

Miras dağıtımında yeni düzenleme! Miras kalan her çocuğun yapması gereken önemli detay!

Miras konusu ve miras paylaşımı son zamanlarda taraflar arasında yaşanan paylaşım sıkıntıları gündemdeki yerini koruyor. Bu süreçte, çoğu anne ve baba, evlerini ve arazilerini çocukları arasında paylaştırarak miras bırakmayı seçmekteler.

Miras dağıtımına yeni düzenleme geliyor! Düzenleme nedir? neleri kapsar?

Son zamanlarda yaşanan yüksek enflasyon, çalışan ücretleri maalesf vatandaşları ülk sahibi olmayı imkansız hale getirirken, anne ve babaların büyük bölümü de taşınmazlarını evlatları arasında pay yaparak miras bırakıyorlar. 

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?

Miras ile ilgili konular günümüzde herkesi ilgilendiriyor ve gündemdeki yerini de koruyor.  Bir çok vatandaş kendisine miras kaldığını dahi bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında pek fazla bir şey bilmiyor. Bir konu başlığı da üvey babadan miras mı? 

Kardeşi olanlar dikkat: Kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? 

Miras paylaşımı ile ilgili detaylar en çok merak edilen konulardan olurken, kardeşler arasında mirasın nasıl paylaşılacağı da araştırılıyor. Peki kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? Kardeşler anlaşamazsa dava açılır mı?

Dededen toruna direkt miras kalır mı? Miras paylaşımında merak edilenler...

Günümüzde miras paylaşımlarında uygulamanın nasıl yapılacağı çoğu vatandaş arasında merak ediliyor. Son zamanlarda dededen toruna miras kalması ile ilgili yasal uygulamlar nedir? İşte haberin aytıntıları...

Kardeşten kardeşe miras kalır mı?

Miras, bir kişinin vefatından sonra geride bıraktığı mal varlığı, haklar ve borçların yasal mirasçılarına devri sürecidir. Kardeşten kardeşe miras kalır mı? Bekar kardeşin mirası kime kalır? Bekar ve çocuksuz olan kişinin mirası kime kalır? Bekar ve çocuklu kişinin mirası kime kalır? İşte yanıtı...

Tat Kuleler yıkılacak mı? 'Depreme dayanıklı değil' gerekçesiyle mahkemeye başvuru yapıldı! 

İstanbul’un en merkezi noktasında yıllardır miras davası nedeniyle atıl durumda bulunan Tat Kuleler ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Tat Kuleler yıkılacak mı?

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım? Miras ne zamana kadar paylaşılmak zorunda?

Miras konusu pek çok kişinin kafasını kurcalayan bir konudur. Özellikle mirasın nasıl paylaşılacağı ve bu paylaşım konusunda nelerin yapılacağına dair detayları sizler için işledik. İşte detaylar!

Antalya’daki 5 milyar dolarlık miras davası sonuçlandı! Dev arazinin 700’den fazla mirasçısı çıktı!

Antalya kent merkezinde 5 milyar dolar değerinde 4 bin dönüme yakın arazinin üçte bir hisse sahibi Arap Süleyman'ın miras davası resmen sonuçlandı. İşte ayrıntılar...

Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı?

Tapuda miras kalan malların mirasçılar tarafından alınması belli başlı şartlara bağlıdır. Vatandaşlar Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı? sorusunu da bu yüzden sık sık sormaktadır.

Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı?

Tapuda intikal süreci kişilerin gözünde büyüttüğü işlemlerden biridir. Peki Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı? İşte detaylar!

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Reddi miras süreci nasıl işler?

Miras bırakan kişinin ölümünden sonra yasal veya atanmış mirasçılar, reddi miras davası açma hakkına sahip oluyorlar. Peki, Reddi miras süreci nasıl işler? Reddi miras nasıl yapılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

miras davası zamanaşımı Haberi

miras davası zamanaşımı

Mirastan mal kaçırma davasında zamanaşımı!

Miras hukukuna göre, mirasbırakan kişi, bazı mirasçılarınını miras hakkından yoksun bırakmak için amacını gizleyerek, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazını, tapuda yaptığı resmi sözleşme ile devrederek aslen hak sahibi olan diğer mirasçıları da haksız şekilde mirastan mahrum kalmış olmaktadır.


Bu hususta Yargıtay tüm mirasçıların dava açarak sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespitini ve buna dayanarak tapu kaydının iptalini isteyebileceğine karar vermiştir.


Buna göre, kendisinden miras kaçırıldığını düşünen mirasçılar, mahkemeye dava açabiliyor. Konu ile ilgili yargıtay karar örnekleri aşağıda yer alıyor:


T.C.

YARGITAY

1. HUKUK DAİRESİ

E. 1991/14140

K. 1991/1517

T. 8.2.1991

• MUVAZAA İDDİASI ( Zamanaşımına Tabi Olmaması )

• ZAMANAŞIMINA TABİ OLMAMA ( Muvazaalı İşlem )


818/m.18


ÖZET : Muvazaalı işlem hiçbir hüküm doğurmayacağı gibi zaman geçmekle de geçerlilik kazanamaz. O nedenle zamanaşımına tabi değildir. 


DAVA : Taraflar arasında...