02 / 05 / 2024

miras evin vergisini kim öder

miras evin vergisini kim öder

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu emlak vergisi hususlu soruyu yanıtladı.

Ev sahipleri adalet istiyor: Aldığımız kiralar evin vergisini ödemiyor!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sosyal medyada sık sık gündeme geliyor. Ev sahipleri adalet arayışlarını dile getiriyor. Borsa yatırımcısı İdris Güner, X sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yaptı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Mirastan kalan hissemi satabilir miyim? Miras kalan evin kardeşlerden birine devredilmesi için ne yapılmalıdır?

Miras yolu ile geçen ev, arsa ya da bu tarz mülklere dair pek çok soru sorulmaktadır. İşte mirasçıların sorduğu o sorular!

Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır?

Tapu, bir arazi ya da evin kimin üzerine olduğu yani sahipliğini gösteren hukuki bir belgedir. Peki Tapuda miras sorgulama nasıl yapılır? Tapu devri noterden oluyor mu? İşte o detaylar!

Miras kalan evin satışı nasıl yapılır?

Miras kalan evin satışı nasıl yapılır? sorusu miras konusunda kafası karışık olanların sorduğu sorular arasında yer alıyor. İşte merak edilen cevaplar!

Miras kalan ev kiraya verilir mi?

Medeni Kanun gereği, vefat eden kişinin tüm malvarlığı ve hakları, yasal varislerine kalıyor. Peki, Miras kalan ev kiraya verilir mi? Miras kalan evin kirası nasıl bölüştürülür? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Miras kalan evin satışı nasıl olur?

Miras, çoğu zaman aileler arasında büyük sorunların yaşanmasına neden oluyor. Özellikle ev paylaşımında anlaşmazlık yaşanabiliyor. Peki, miras kalan evde kim ne kadar paya sahip? miras kalan evin satışı nasıl olur? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Bir yakınınızın vefatı halinde bir evin miras kaldığını ancak içinde bir başka mirasçının oturduğunu düşünelim. Peki, miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Miras kalan evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Yakını vefat eden bir veya birden fazla kimseye miras olarak ev kaldığını düşünelim. Bu durumda miras kalan evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Vasiyetname ile miras nasıl bırakılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde sahip olunan evin miras olarak bırakma yolunu kaleme aldı.

Devredilmemiş evin emlak vergisini kim öder?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Sezgin Özcan bugünkü yazısında, tapusu alınmamış kooperatif evin emlak vergisini kaleme aldı. 

Samsung ailesi miras vergisini ödeyebilmek için sanat eserlerini bağışlayacak!

25 Ekim 2020 tarihinde akciğer kanserine sebebiyle yaşamını yitiren Lee Kun-hee'den ailesine yüklü bir miras kaldı. Samsung'un yönetim kurulu başkanı olan Lee Kun-hee'nin ailesinden mirası alabilmek için verginin nasıl ödeneceğine ilişkin açıklama geldi.

Mirasçılar borçtan sorumlu mudur?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babam vefat etti ev miras kaldı. 7 kişi evin mirasçılarıyız. Babamın hissesine annem, ben ve babamın ilk eşinden ablam sahip. Toplamda 37 bin TL borç ben dahil 7 kişiye çıkarılmış. Hiçbir yere imza atmadım, borçtan hissem oranında mı mesul oluyorum?' sorusunu yanıtladı.

Miras kalan konutun vergisi nasıl verilir?

Veraset ve İntikal Vergisini ödemek için miras kalan ev, araba, hisse senedi gibi mal mülk için vergi dairesine beyanname vermek gerekli. Peki miras kalan konutun vergisi nasıl verilir?

miras evin vergisini kim öder Haberi

miras evin vergisini kim öder

Eşimi kaybettim. İki çocuğum var. Eşime ait ev müteahhide verilmişti. İnşaat devam ediyor. İnşaat bittiğinde vergisini biz çocuklarımla birlikte mi vereceğiz? Vergi ödememiz nasıl olur? ● H.Y. 


Okuyucum tek vergiden söz ediyor ama karşılarında iki vergi var.


Birincisi, miras nedeni ile Veraset ve İntikal Vergisi. Bunun için bir beyanname hazırlayacaklar, bütün mirasçılar bunu imzalayacak ve veraset vergi dairesine verecekler. Miras kalan malların tümü beyannamede yer alır. Bunların bir miktar vergi muafiyeti var. Bu rakam her yıl değişir. Değerleri üzerinden mirasçıların muafiyet rakamları hesaplanır, kalan vergiye tabidir ve bu vergi mirasçılar tarafından üç yılda ve altı taksitte ödenir. Şayet miras olarak kalan malvarlığının değeri muafiyet sınırları içinde kalırsa vergi de çıkmaz.


İkincisi, Emlak Vergisi’dir. Miras kalan gayrimenkullerin her yıl ödenen Emlak Vergisi vardır....