09 / 01 / 2025

miras hukuku yeni medeni kanun

miras hukuku yeni medeni kanun

Miras paylaşımında annenin hakkı; sağ kalan eş durumunda ise kanunun belirlediği oranlar doğrultusunda paya sahip oluyor. Buna göre mirasçıları ve miras payı oranlarını aşağıdaki gibi ifade edebiliriz...

Miras hukuku tapuda isim tashihi!

Miras hukuku tapuda isim tashihi için taşınmazın maliki yada mirasçıları, müşterek mülkiyet sözkonusu ise sadece isim düzeltilmesi isteyen pay sahibi, ismi düzeltilmesi talep edilen paydaş ölü ise onun mirasçıları dava açma hakkına sahip oluyorlar...

Miras hukuku yeni medeni kanun!

Miras hukuku yeni medeni kanunda 495 ve 574. maddeleri arasında anlatılıyor. Kanuna göre miras bırakanın yasal mirasçıları kimler, kime hangi oranda miras payı düşüyor, mirasta eş, çocuk ve evlatlığın durumu vb konularının tümü açıklanıyor....

Mirasçılar ödemeyecek! Para cezalarında yeni dönem başlıyor...

Para cezalarının tahsiline ilişkin düzenleme yapıldı. Reddi miras talebinde bulunmayan mirasçılardan tahsil edilen vergiler artık 'cezaların şahsiliği' ilkesi gereği mirasçılardan alınmayacağı kaydedildi. 

1 Ocak'ta değişiyor! Miras paylaşımı yapacaklar dikkat!

Adalet Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi ile birlikte noter işlemlerindeki ücretler yeniden belirlenmiş oldu. Tapu sahipleri ve miras paylaşımı yapacaklar için yapılacak yeni noterlik ücret tarifesinde büyük artış olacağı kaydedildi. 

Tapu sahipleri dikkat! 1 Ocak'tan itibaren yeni ücretler geçerli olacak!

Adalet Bakanlığı'nın yeni düzenlemeleriyle, tapu ve miras işlemlerinde önemli değişiklikler yapıldı. Vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemelerinde belirlenen ücretler büyük oranda artış gösterirken, ayrıca tapu sahipleri ve miras paylaşımı yapacaklar için uygulanacak yeni ücret tarifesi de açıkladı.

Miras kalan gayrimenkul ve araçlar için yeni dönem: Anlaşmazlıklar bitiyor, hak kaybı önleniyor! 

Miras kalan gayrimenkul ve araç satış sürecinde anlaşmazlıklar artık bitiyor. Miras sürecinde yeni bir düzenleme devreye alındı. Peki, miras işlemleri nasıl gerçekleştirilecek? Mirasçıların hangi adımları izlemesi gerekiyor? İşte konu ile ilgili tüm merak edilenler... 

Miras ile edinilen taşınmazlarda yeni prosedürlü dönem...

Miras yolu ile gayrimenkul ya da araç sahibi olan kişilerin, satış işlemlerini doğru şekilde yapabilmesi için yasal prosedürlere dikkat etmesi gerekmektedir.

Miras paylaşımında yeni bir dönem başlıyor

Miras hukukunda yapılan son değişikliklerle, kardeşler arasında yaşanan miras anlaşmazlıklarının önüne geçmek ve süreçleri hızlandırmak adına önemli adımlar atıldığı belirtildi. Yeni düzenlemeler ile noter onayı zorunluluğu kaldırılarak, yazılı ve karşılıklı imzalanan anlaşmalar yer alacak.

Miras paylaşımı nasıl yapılır? Anne babasından miras kalanlar ve kardeşi olanlar dikkat! 

Mirasın paylaşımı, vefat edenin vasiyetnamesine bağlı Mirasta yeni düzenlemeler geçtiğimiz ay yürürlüğe alındı. Peki miras paylaşımı nasıl yapılır?

Mirasta yeni dönem başladı! Eşit miras paylaşımı zorunluluğunun kaldırılmasıyla neler değişti?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ceyda Ufuk resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda eşit miras paylaşımı zorunluluğunun kalktığını belirterek, böylece mülk paylaşımı hızlı ve pratik bir şekilde yapılabileceğini söyledi.

Eşit miras paylaşımı zorunluluğu kalktı, kardeşler arası miras paylaşımı düzenlendi! Miras ve tapu işlemleri sil baştan!

Tapu işlemleri ve miras paylaşımı ile ilgili beklenen düzenlemeler resmen yürürlüğe alındı. İşte yeni düzenlemeler...

Miras sistemi değişiyor mu? Yeni düzenleme ile alınan kararlar neler?

Miras paylaşımında uzun süredir beklenen değişiklikler hayata geçirildiği kaydedildi. Yeni düzenlemeler ile mirasın tapuda eşit olarak dağıtılması zorunluluğu kaldırıldı, bu sayede aile içi anlaşmazlıkların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Tapu mirasında yeni düzenleme! Ailesinden miras kalanlar aman dikkat!

Yeni miras düzenlemesi, miras paylaşım süreçlerinin daha hızlı ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesini hedefliyor. Hisseli tapuların paylaşımlarında, mirasçıların haklarını güvence altına alan ve işlemleri hızlandıran düzenlemeler dikkat çekmektedir.

Miras kalan hisseli tapuda yeni sistem!

Miras süreçlerinde yapılan yeni düzenlemeler, mirasçıların haklarını daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde almalarını amaçlıyor. Karmaşık ve zaman alıcı olan miras paylaşım süreçleri, artık daha basit ve etkin bir hale getirildiği kaydedildi.

Tapu sahipleri dikkat! Devlet mirasçıları her ay maaşa bağlayacak...

Tarım ve Orman Bakanlığı, uzun süre kullanılmayan tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılması için yeni bir uygulama başlattığını duyurdu. Anneden babadan miras kalanları yakından ilgilendiren önemli açıklama geldi. Devlet, mirasçılara her ay maaş verecekler.

miras hukuku yeni medeni kanun Haberi

miras hukuku yeni medeni kanun


Miras paylaşımında annenin hakkı!


Miras olayı ölümle birlikte doğuyor. Bu durumda ölüm nedeniyle malı, mirasçılar arasında paylaşılacak olan kişiye muris, murisin mirasından yararlanan kişilere de varis deniyor. Mirasçılık hakları, kanundan doğan haklar olmakla birlikte, kimi zaman, murisin ölmeden önce yapmış olduğu ölüme bağlı tasarruflar şeklinde de olabiliyor. Vasiyetname ve miras sözleşmelerini bu ölüme bağlı tasarruflara örnek gösterebiliriz.


İster kanundan doğmuş olsun, isterse ölüme bağlı tasarruf şeklinde tesis edilmiş olsun sonuçta, ortada bir miras payı bulunur. Miras bırakan ölmedikçe miras konusu hakkında mirasçıların henüz mirasçılık sıfatı doğmadığından dava hakkı bulunmuyor. Keza, mirasbırakan da mirasçıların saklı paylarını gözetmek durumundadır. Mirasçıları ve miras hukuku pay oranlarını şöyle ifade edebiliriz:


- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.

- Altsoyu bulunmayan mirasçıların mirasçıları ana...