02 / 10 / 2024

miras hukuku yeni medeni kanun

miras hukuku yeni medeni kanun

Miras paylaşımında annenin hakkı; sağ kalan eş durumunda ise kanunun belirlediği oranlar doğrultusunda paya sahip oluyor. Buna göre mirasçıları ve miras payı oranlarını aşağıdaki gibi ifade edebiliriz...

Miras hukuku tapuda isim tashihi!

Miras hukuku tapuda isim tashihi için taşınmazın maliki yada mirasçıları, müşterek mülkiyet sözkonusu ise sadece isim düzeltilmesi isteyen pay sahibi, ismi düzeltilmesi talep edilen paydaş ölü ise onun mirasçıları dava açma hakkına sahip oluyorlar...

Miras hukuku yeni medeni kanun!

Miras hukuku yeni medeni kanunda 495 ve 574. maddeleri arasında anlatılıyor. Kanuna göre miras bırakanın yasal mirasçıları kimler, kime hangi oranda miras payı düşüyor, mirasta eş, çocuk ve evlatlığın durumu vb konularının tümü açıklanıyor....

Eşit miras paylaşımı zorunluluğu kalktı, kardeşler arası miras paylaşımı düzenlendi! Miras ve tapu işlemleri sil baştan!

Tapu işlemleri ve miras paylaşımı ile ilgili beklenen düzenlemeler resmen yürürlüğe alındı. İşte yeni düzenlemeler...

Miras sistemi değişiyor mu? Yeni düzenleme ile alınan kararlar neler?

Miras paylaşımında uzun süredir beklenen değişiklikler hayata geçirildiği kaydedildi. Yeni düzenlemeler ile mirasın tapuda eşit olarak dağıtılması zorunluluğu kaldırıldı, bu sayede aile içi anlaşmazlıkların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Tapu mirasında yeni düzenleme! Ailesinden miras kalanlar aman dikkat!

Yeni miras düzenlemesi, miras paylaşım süreçlerinin daha hızlı ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesini hedefliyor. Hisseli tapuların paylaşımlarında, mirasçıların haklarını güvence altına alan ve işlemleri hızlandıran düzenlemeler dikkat çekmektedir.

Miras kalan hisseli tapuda yeni sistem!

Miras süreçlerinde yapılan yeni düzenlemeler, mirasçıların haklarını daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde almalarını amaçlıyor. Karmaşık ve zaman alıcı olan miras paylaşım süreçleri, artık daha basit ve etkin bir hale getirildiği kaydedildi.

Tapu sahipleri dikkat! Devlet mirasçıları her ay maaşa bağlayacak...

Tarım ve Orman Bakanlığı, uzun süre kullanılmayan tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılması için yeni bir uygulama başlattığını duyurdu. Anneden babadan miras kalanları yakından ilgilendiren önemli açıklama geldi. Devlet, mirasçılara her ay maaş verecekler.

Miras'ta paylar artık nasıl bölünecek!  Şeffaf ve adil bir düzen geliyor...

Varisler arasındaki mülk paylaşımına dair belirlilik sağlandığı belirtildi. Bu yeni düzenlemeler ile, miras kalan mülkler daha adil ve şeffaf bir şekilde taksim edileceği kaydedildi.

Miras paylaşımlarında yeni uygulama! Uymayanlar ceza ödeyebilir...

Miras paylaşımında aranan yeni şart ortaya çıktığı kaydedildi. Yapılan değerlendirme kapamında, bundan sonra buna uymayan ceza ödeyecekler.

Kardeşler arası miras paylaşımında dikkat edilmesi gerekenler...

Hisseli tapu sahiplerini ilgilendiren önemli bir değişiklik uzmanlar tarafından açıklandı. Buna göre, kardeşler arasında gerçekleşen miras paylaşımında artık yeni düzenlemeler hayata geçirilmiş olacak.

Miras kavgaları son bulacak! Miras işlemlerinde yeni düzenlemeler belli oldu...

Miras işlemlerinde yapılan yeni düzenlemeler ile birlikte kişilerin daha çok pay alabilecekleri kaydedildi. Buna göre, miras düzenlemelerinde yapılan yeni işlemler kapsamında, bir mülkten ayrılan her bireyin, mirasının yarısını tercih ettiği çocuklarına bırakabilme olanağı sağlanıyor. 

Miras hakkında bilmeniz gereken önemli bir detay! Tüm miras hakkınız otomatik silinebilir...

Miras hukukunda yapılan değişiklikler kapsamında miras hakkınız otomatik olarak silinebilmektedir. Miras hukukunda yapılan yeni düzenlemeler kapsamında kardeşler arasında miras paylaşımından kaynaklanmış olan anlaşmazlıkları en aza indirmeyi de amaçlıyor.

Miras alacaklar dikkat! Hisse paylaşımları değişiyor mu? 

Miras konusunda yeni düzenlemeler yürürlüğe girmesi ile birlikte kardeşler arasında hisse devir için noter onayına bile gerek kalmadan işlemler kolay bir şekilde yapılabilecek.

Mirasçılar hangi durumlarda mirastan men edilebilirler?

Miras kavgalarının önüne geçmek amacı ile pek çok yeni düzenleme yapılmaktadır. Buna göre, miras hukukunda eşitlik ve adaleti sağlamak için adımlar somut adımlar atıldığı ifade edildi. Miras paylaşımında merak edilen detaylar ve mirastan men edilme durumda neler yapılır? 

Miras paylaşımında önemli detay! Çocuklarına eşit miras bırakmayan anne ve baba hakkında yeni düzenleme...

Türkiye'de milyonlarca ebeveyn, miras dağıtımı konusunda çocukları arasında ayrım yapabiliyorlar. Fakat, kanunlara göre anne ve babaların kendi üzerine kayıtlı tapuları hayatta oldukları süre boyunca istedikleri çocuklarına bırakabilme hakları vardır.

miras hukuku yeni medeni kanun Haberi

miras hukuku yeni medeni kanun


Miras paylaşımında annenin hakkı!


Miras olayı ölümle birlikte doğuyor. Bu durumda ölüm nedeniyle malı, mirasçılar arasında paylaşılacak olan kişiye muris, murisin mirasından yararlanan kişilere de varis deniyor. Mirasçılık hakları, kanundan doğan haklar olmakla birlikte, kimi zaman, murisin ölmeden önce yapmış olduğu ölüme bağlı tasarruflar şeklinde de olabiliyor. Vasiyetname ve miras sözleşmelerini bu ölüme bağlı tasarruflara örnek gösterebiliriz.


İster kanundan doğmuş olsun, isterse ölüme bağlı tasarruf şeklinde tesis edilmiş olsun sonuçta, ortada bir miras payı bulunur. Miras bırakan ölmedikçe miras konusu hakkında mirasçıların henüz mirasçılık sıfatı doğmadığından dava hakkı bulunmuyor. Keza, mirasbırakan da mirasçıların saklı paylarını gözetmek durumundadır. Mirasçıları ve miras hukuku pay oranlarını şöyle ifade edebiliriz:


- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.

- Altsoyu bulunmayan mirasçıların mirasçıları ana...