29 / 04 / 2024

miras hukukuna göre boşanma durumu

miras hukukuna göre boşanma durumu

Miras hukuku boşanma döneminde ölen eşin mirasçıları yada mirasçılarından biri davayı devam ettirmek isteyebilir.Böyle bir durumda boşanmada hayatta kalan eşin kusurlu olup olmadığı araştırılıyor...

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi yaklaşıyor!

Miras hukukuna göre; menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi durumunda miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, mirasçılar bu yıl ne kadar vergi ödeyecek?

Üvey çocuğa miras kalır mı?

Miras hukukuna göre; vefat eden bir babanın her iki eşinden de dünyaya gelen çocuklarına miras kalabiliyor. Peki, üvey çocuğa miras kalır mı?

Miras paylaşımı için nereye başvurulur?

Miras hukukuna göre, mirasçılar kalan mirasın paylaşımı için dava açabiliyor. Davada hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verebiliyor. Peki, ilk etapta miras paylaşımı için nereye başvurulur?

Saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması!

Miras hukukuna göre mirasbırakan malvarlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakamıyor. Peki, saklı paylı mirasçı nasıl mirastan mahrum bırakılır? İşte, saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması!

İkinci derece mirasçılar kimlerdir?

Miras Hukukuna göre vefat halinde, mirasbırakanın mirası yasal mirasçılarına kalıyor. Yasal mirasçılar yakınlıklarına göre derecelere ayrılıyor. Peki, birinci derece mirasçılar kimlerdir? İkinci derece mirasçılar kimlerdir?

Mirasçıların hakları nelerdir?

Miras hukukuna göre, bir kimsenin vefatının ardından sahip olduğu mal ve haklar yasal mirasçılarına geçiyor. mirasçıların mirası kabul etme hakkı olduğu gibi mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Peki, mirasçıların diğer hakları nelerdir?

Mirasçılardan biri mirası reddederse ne olur?

Miras Hukukuna göre yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır. Peki, mirasçılardan biri mirası reddederse ne olur?

Terekenin borca batık olduğunun tespiti davası!

Miras hukukuna göre kendisine borca batık tereke kalan mirasçı, ödeme imkanı olmadığını, terekesinin borca batık olduğunu ileri sürerek tespit davası açabiliyor. İşte terekenin borca batık olduğunun tespiti davası...

Üvey anneden miras kalır mı?

Miras hukukuna göre, vefat eden kimsenin geride bıraktığı mal varlığı yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, üvey anneden miras kalır mı? Üvey anneden miras hangi durumlarda kalır? İşte yanıtı..

Mirasın taksimi davası dilekçe örneği!

Miras hukukuna göre kalan mirasın taksimi için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunulabiliyor. Peki, mirasın taksimi davası dilekçesi nasıl yazılır? İşte mirasın taksimi davası dilekçe örneği..

Mirastan mal kaçırma dava dilekçesi!

Miras hukukuna göre mirasbırakan kişi, bazı mirasçılarınını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla malların satışını gerçekleştirebiliyor. Bu durumda mirasçılar dava açabiliyorlar. İşte mirastan mal kaçırma dava dilekçesi!

Mirastan mal kaçırma davası!

Miras hukukuna göre, mirasbırakan kişi, bazı mirasçılarını miras hakkından yoksun bırakmak için amacını gizleyerek satışını yaptığı takdirde gerçek mirasçılar mirastan mahrum kalıyorlar. Peki mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır?

Mirastan ıskat nedenleri!

Miras hukukuna göre miras bırakan yakınlarından istemediği kişileri mirastan ıskat edebiliyor. Bu hukuki işleme mirastan ıskat deniyor. Mirasçının mirastan ıskat yapabilmesi için bazı gerekçeleri olması gerekiyor. İşte mirastan ıskat nedenleri...

miras hukukuna göre boşanma durumu Haberi

miras hukukuna göre boşanma durumu


Miras hukuku boşanma!


Eşler evli kaldıkları müddetçe miras hakları devam ediyor. Miras hakları ancak çiftlerin boşanmaları ile sona eriyor.

Eğer eşlerden biri boşanmadan hemen sonra vefat ettiyse hiçbir şekilde ayrıldığı eşi mirasından faydalanamıyor.Boşanmış eşler, kesinlikle birbirlerinin yasal mirasçıları  olamıyorlar.


Türk Medeni kanununun 4721/181 maddesine göre, boşanma aşamasında eşlerden biri öldüyse, boşanma düşüyor ve evlilik birliği ölümden dolayı sona ermiş sayılıyor. Miras hukuku boşanma işlemi tam olarak bütün aşamalardan geçip, karara bağlandığı andan itibaren miras hakkından faydalanılamıyor.


Miras hukuku boşanma döneminde ölen eşin mirasçıları yada mirasçılarından biri davayı devam ettirmek isteyebilir.

Böyle bir durumda boşanmada hayatta kalan eşin kusurlu olup olmadığı araştırılıyor. Eğer eş, ölen eşden daha kusurlu bulunduysa o zaman mirastan faydalanamıyor. Eğer hayatta kalan eş hakim tarafından kusurlu bulunmazsa mirastan faydalanıyor.


Yalnız bu, mirasçılar...