09 / 01 / 2025

miras hukukunun konusu

miras hukukunun konusu

Mirasın açılması ölüm ile oluyor. Miras hukuku tereke davası murisin terekesinin tespiti için açılabiliyor. Buna göre açılan dava ile mirasçılar mirasbırakanın mal varlığını belirleyerek paylaşımda bulunabiliyorlar...

Miras hukukunda eşe düşen pay hukuku!

Miras hukukunda eşe düşen pay hukukunu Türk Medeni Kanunu'nun 499. maddesi düzenliyor. Kanuna göre sağ kalan eşin miras alabilmesi için miras bırakanın ölümü anında evli olmaları gerekiyor...

Miras hukuku soruları!

Miras hukuku soruları, vasiyetname varsa veya yoksa miras paylaşımı nasıl yapılır, veraset ilamı nedir, yasal mirasçılar kimlerdir, mirasta saklı pay nedir, miras hangi durumlarda reddedilebilir gibi sorulardan meydana geliyor....

Türk miras hukukunun genel prensipleri!

Türk miras hukukunun genel prensiplerine göre mirasın kabul edildiğinin beyan edilmesine gerek olmuyor. Miras reddedilmediği sürece kanuni mirasçılara doğrudan geçiyor. Miras olarak geçen haklar mal varlığına ilişkindir...

Miras hukukunun konusu!

Miras hukukunun konusu, bir gerçek kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmiş olması halinde, para ile ölçülebilen bütün hak ve borçlarının yani malvarlığının ne olacağını düzenliyor...

Babasından miras kalanlar dikkat! Tapudaki o şart kalktı!

Miras hukukuyla ilgili önemli değişiklikler yaşanırken, yapılan düzenleme ile beraber miras paylarının kardeşlere devri de artık daha hızlı bir süreç haline gelecek. Söz konusu bu değişiklik, miras süreçlerinin daha etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesine olanak sağlayacak.

Miras paylaşımda merak edilenler! Paylaşılamayan miraslar ne olur?

Miras paylaşımları ile ilgili olarak yapılan uygulamalar sıkı bir şekilde vatandaşlar tarafından takip edilmektedir. Paylaşılamayan mirasın akıbetinin ne olacağı konusu da bunlar arasında yer aldığı kaydedildi.

Miras dağıtımında yeni düzenleme! Miras kalan her çocuğun yapması gereken önemli detay!

Miras konusu ve miras paylaşımı son zamanlarda taraflar arasında yaşanan paylaşım sıkıntıları gündemdeki yerini koruyor. Bu süreçte, çoğu anne ve baba, evlerini ve arazilerini çocukları arasında paylaştırarak miras bırakmayı seçmekteler.

Miras nasıl pay edilir? Kardeşler arasında çatışma çıkmadan miras paylaşımı nasıl olur? 

Miras paylaşımları konusu, Türkiye'de aileler arasında sorun olmaya devam ediyor. Yaşanan bu süreç, miras paylaşımı için özel kuralların uygulanması ile birlikte daha da karmaşık hale geldiği kaydedildi.

Miras alanlar bu hakları biliyor mu? Miras kalan evde kim oturabilir? 

Miras konusu günümüzde herkesi ilgilendiren bir konu başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu kişi kendisine miras kaldığını bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında bilgi sahibi değil. Peki miras kalan evde oturulabilir mi? Miras kalan evde oturma hakkı kime ait?

Miras hakları nasıl öğrenilir? E-devlet miras sorgulaması nasıl yapılır?

Türkiye’de miras konusu vatandaşlar arasında karmaşık bir konu olarak gündemdeki yerini koruyor. Kişiler bu konular ile ilgili bazen haberleri olmadan bile miras sahibi olabiliyorlar. İşte miras hakkında haberin detayları...

Miras paylaşımları nasıl yapılır? Amcadan yeğene miras kalırsa süreç nasıl işler?

Günümüzde miras konusu vatandaşlar arasında merak edilen ve sıkça araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bir miras paylaşımına dair belirtilen ayrıntılar merak konusu olurken amcadan yeğene hangi durumlarda direkt olarak miras kalır. İşte haberin ayrıntıları...

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

Miras hukuku, kapsamlı bir alan olup birbirinden farklı konuları içerir. Bu konulardan biri de mirasta kişinin haberi yokken satış yapıldığında hak talep etme durumudur. Bu durum, miras hukukunda farklı şekilde ele alınarak değerlendirilir. İşte bu miras konusu ile ilgili detaylar...

Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?

Gayrimenkul sahipleri, vefat ettiklerinde taşınmak mülk, yasal mirasçılarına düşer. Mirastan payını alan kişiler belirlidir. Peki mirastan kimler pay alabilir ve ne kadar pay alabilir, ölenin torunları miras alabilir mi? İşte miras konusu ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberin devamında…

Tapu miras paylaşımı nasıl yapılır? Tapu intikali için tüm mirasçılar gerekli mi?

Tapu intikali konusu pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Bununla birlikte de “Miras kalan tapular nasıl görünür, Adıma tapu kaydı var mı?” sorularının da yanıtı da merak ediliyor. İşte tüm araştırılanlar!

Ortak miras nasıl bölünür? Anlaşmalı miras paylaşımı nasıl yapılır?

Ortak miras konusu çoğu kişinin başını ağrıtmaktadır. Devlet dairelerinde yapılan işlemler ile uğraşmak istemeyenler, bu konuda kısa ve öz bilgileri araştırmaktadır. İşte bu konuda merak edilen detaylar!

Miras kalan tapuyu üzerine almadan satış yapılır mı? Ortak miraslı ev nasıl satılır?

Miras, konusu birçok kişinin kafasını kurcalayan bir konudur. Özellikle alım ve satım işlemleri ile devir işlemlerinde. İşte bu ve benzeri konularda araştırılan ayrıntılar!

Miras malın satışı nasıl olur? Mirastan ne kadar vergi alınır?

Miras konusu beraberinde bazı durumları da beraberinde getirmektedir. Miras ile birlikte karar verilmesi gereken hususlar da vardır. İşte merak edilen sorular!

miras hukukunun konusu Haberi

miras hukukunun konusu


Miras hukuku tereke davası!


Mirasın açılması ölüm ile oluyor. Miras, tüm malları kapsamak üzere murisin son ikametgahı mahkemesinde açılıyor. Ölüme bağlı tasarruflarda iptal, tenkis, mirasın taksimi ve miras hukuku tereke davası da bu mahkemede görülüyor. Miras hukuku tereke davası murisin terekesinin tespiti için açılabiliyor.


Miras ehliyetine sahip olabilmek için murisin ölümü anında hayatta olmak (olumlu şart), mirastan mahrum bulunmamak (olumsuz şart) şartı aranıyor.


Murisin ölümü anında hayatta olmak: Mirasçı olabilmek için murisin ölümü anında hayatta olmak gerekiyor. Muristen önce ölenler onun mirasçısı olamıyorlar. Kanunumuz sağ doğmak şartıyla ceninin mirasçılığını da kabul ediyor.


Mirastan mahrum bulunmamak: Mirastan mahrum bulunan kimseler mirastan yararlanamıyorlar ve sanki muristen önce ölmüşler gibi hesaba katılmıyorlar.


Mirastan mahrumiyet sebepleri...

- Kasten veya hukuka aykırı bir surette murisi öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,

-...