02 / 05 / 2024

miras iptal davaları

miras iptal davaları

Ölüme bağlı tasarruf şekilleri arasında vasiyet ve miras sözleşmesi bulunuyor. Peki, ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi nasıl olur? Miras iptal davası nasıl açılır? İşte Medeni Kanun hükümleri..

Kanal İstanbul bakanlığın planında: 2028'e kadar...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı’nda çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul’a yer verildi. Kanal İstanbul’a “risk” olarak “ÇED olumlu kararının iptali ile Çevre Düzeni Planı ve İmar Planları’na karşı açılan iptal davaları” gösterildi. 

Bağış yapılan miras iptal edilir mi?

Miras paylaşımlarında oldukça değişik denklemler yapılabiliyor. Bun agöre, hak ettiğini düşündüğü mirası alamayanlar ise yasal yollara başvuruda bulunuyor. Bağış yapılan miras iptal edilir mi? sorunu gündemdeki yerini koruyor. İşte haberin detayları...

Kardeşlere devredilen gayrimenkuller geri alınabilir mi? Miras bölüşenler aman dikkat!

Miras davalarında gayrimenkul paylaşımı ile ilgili problemler ortaya çıkabiliyor. Peki kardeşlere devredilen gayrimenkuller geri alınabilir mi? İşte ayrıntılar...

Babanın sağlığında paylaştırdığı miras öldüğünde bozulur mu?

Babanın sağlığında paylaştırdığı mirasın öldüğünde bozulup bozulmayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki miras paylaşımını iptal etmek mümkün mü? Miras paylaşımı nasıl bozulur?

Adalet Bakanı Tunç'tan son dakika açıklaması: 6 Şubat depremleriyle ilgili davalarda yeni bir usul uygulanacak!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerle ilgili hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni bir usul uygulanacağını dile getirdi.

Miras davalarında buna dikkat! Büyük önem taşıyor!

EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu yaptığı açıklamada gayrimenkul değerleme raporlarının mirasçıların mirası kendi aralarında adil bir paylaşım yapabilmesi ve ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilebilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

Kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?

Tapu iptal davaları, ayni haklara zarar verecek nitelikte olan, usulsüz ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle açılan davalardır. Genelde tescil davası ile açılan bu tür davalardan biri de kardeşler arası tapu iptal davasıdır. Peki kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?

Mirastan mal kaçırma iptal edilir mi? Mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı?

Mirastan mal kaçırma, miras konusunda mirasçıların anlaşmazlığa düşmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda miras hak sahibi bu konuda harekete geçerek tapu iptal davası açabilir. Peki tapu iptal davası nedir, mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı? İşte mirastan mal kaçırma ile ilgili detaylar…

Gözü açıklık yapanları yıkan gelişme! Satış iptal edilebiliyor, tedbir kararı alınabiliyor

Evlilik sırasında sahip olunan mal varlığının eşlerden birinin rızası olmaksızın satılması, düşük bedellerle farklı kişilerin üzerine geçirilmesi 'mal kaçırma' davalarına neden olmakta. Boşanma öncesi ya da sonrasında açılabilen davalar ile yapılan satışlar iptal olabiliyor. İşte tüm detaylar...

Tapu iptali hangi durumlarda yapılır?

Tapu iptal davaları yapılmaktadır. Tapu iptali hangi durumlarda yapılır? sorusu pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. İşte merak edilenler!

Hangi durumlarda tapu iptal davası açılamaz?

Tapu iptal davaları sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte tapu iptal davasına dair detaylar!

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Miras hukuku kapsamında miras bırakacak olan kişi bir mirasçısı ile arasında karşılık olmadan ya da bir karşılığa yönelik olarak mirastan feragat sözleşmesi imzalayabiliyor. Peki, mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte tüm detaylar..

miras iptal davaları Haberi

miras iptal davaları

Miras iptal davası nasıl açılır?

Ölüme bağlı tasarruf şekilleri arasında vasiyet ve miras sözleşmesi bulunuyor. Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor.


Miras sözleşmesinin ise geçerli olması için resmî vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekiyor.


Sözleşmenin tarafları, arzularını resmî memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar. Peki, ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi nasıl olur? Miras iptal davası nasıl açılır?


A. İptal davası

I. Sebepleri

MADDE 557.- Aşağıdaki sebeplerle ölüme bağlı bir tasarrufun iptali için dava açılabilir:


1. Tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,

2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,

3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise,

4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.


II. Dava hakkı

MADDE 558.- İptal davası,...