03 / 05 / 2024

miras kaldı ne yapacağım

miras kaldı ne yapacağım

Türk Medeni Kanunu gereğince, vefat eden bir kimsenin malvarlığını bıraktığı kimselere bazı sorumluluklar da yükleniyor. Peki ölüm halinde mirasçıların yapması gerekenler nelerdir? İşte mirasçılık işlemleri..

Mirasçılar dikkat! Bunu yaparsanız...

Pek çok mirasçı mirası reddetmeleri durumunda ne olacağı ile ilgili merak ediyor. Peki mirasçılar mirası reddederse ne olur? İşte Avukat Esat Özel'in konu ile ilgili o paylaşımı...

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?

Miras ile ilgili konular günümüzde herkesi ilgilendiriyor ve gündemdeki yerini de koruyor.  Bir çok vatandaş kendisine miras kaldığını dahi bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında pek fazla bir şey bilmiyor. Bir konu başlığı da üvey babadan miras mı? 

Miras alanlar bu hakları biliyor mu? Miras kalan evde kim oturabilir? 

Miras konusu günümüzde herkesi ilgilendiren bir konu başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu kişi kendisine miras kaldığını bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında bilgi sahibi değil. Peki miras kalan evde oturulabilir mi? Miras kalan evde oturma hakkı kime ait?

Miras kaldı yalanıyla 23 milyon avroluk vurgun! Yabancıları ikna etmek için sahte proje tanıtımı bile yapmışlar...

İstanbul'da aile mirasından yararlanabilmek için Türkiye'ye yabancı yatırımcı getirmesi gerektiği yalanıyla kandırdıkları mağdurları yaklaşık 23 milyon avro dolandırdılar. 

Tapu mirasçısı olduğumu nereden öğrenebilirim?

WebTapu platformu ile miras kaldığınız taşınmaz bilgilerine kolayca erişim sağlamak mümkündür. Ancak bu süreci tamamlamak için gerekli belgelere sahip olmanız önemlidir. Bu nedenle işlemlerinizi başlatmadan önce gerekli evrakları hazırlamış olmanızı öneririz.

Miras e- devlette gözükür mü? Mirastan gelen para nereye yatar?

Kendisine miras kaldığını düşünen kişiler, miras sorgulamasına dair birtakım sorular sormaktadır. İşte vatandaşların merak ettiği detaylar!

Kalan mirasın ne olduğunu nasıl anlarız? Ölen kişinin tapusu nasıl alınır?

Miras, vefat durumunda, vefat eden kişinin kanunen tanınan yasal mirasçılarına geçen yani aktarılan hukuki işlemlerinin tümü olarak ifade edilir. Miras konusunda vatandaşların aklını kurcalayan pek çok konu bulunmaktadır.

Ölen bir kişinin mirası nasıl paylaşılır? Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?

Miras konusu pek çok kişinin kafasını karıştıran bir konudur. Anne, babadan çocuklara, torunlara kalan mallara dair birtakım işlemlerin yerine getirilmesi istenmektedir. İşte o işlemlere dair detaylar!

Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?

Miras yolu ile belli bir miktarda meblağ ve gayrimenkuller kişilere kalabilir. Bu konuda vatandaşlar bazı noktaların aydınlatılmasını bekliyor. İşte detaylar!

Mirasın intikali nedir?

Miras intikalinin ne olduğu, miras işlemleri ile uğraşanların aşina olduğu bir süreçtir. Bilmeyenler için ise işte miras intikaline dair detaylar!

Miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Bir yakınınızın vefatı halinde bir evin miras kaldığını ancak içinde bir başka mirasçının oturduğunu düşünelim. Peki, miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Miras kalan dükkandan kiracı nasıl çıkarılır?

Bir yakınınızın vefatı sonrası bir dükkanın miras kaldığını ve dükkanın kirada olduğunu düşünelim. Miras kalan dükkandan kiracı nasıl çıkarılır?

Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?

Bir yakınınızın vefat ettiğini ve ardından miras bıraktığını düşünelim. Siz de "Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?" diye soruyorsanız, işte yanıtı...

miras kaldı ne yapacağım Haberi

miras kaldı ne yapacağım

Ölüm halinde mirasçıların yapması gerekenler!

Türk Medeni Kanunu gereğince, vefat eden bir kimsenin malvarlığını bıraktığı kimselere bazı sorumluluklar da yükleniyor. Peki mirasçının mirasçılık işlemleri nelerdir? Ölüm halinde mirasçıların yapması gerekenler nelerdir? 


Ölüm halinde mirasçılık işlemleri..

- İntikali yapılacak şahısın mirasçılarını gösteren Veraset ilamının alınması gerekiyor.

- Söz konusu veraset ilamları Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Noterlerden alınıyor. 

- İntikali yapılacak şahsın varislerini gösteren belge olan mirasçılık belgesinde adı geçenler hak sahibi olurlar. 

- İşlemleri gerçekleştirmek için, ölen şahsın vergi dairelerinden Vergi İlişiği kesilmelidir. 

- Vergi dairesinde kullanılacak evraklar ise şunlardır; *Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi), 

*Gayrimenkul Emlak Beyanı (Şahsın öldüğü yıla ait beyanı,Belediyeden), 

*Ölüm Kağıdı (Miras bırakanın en son ikamet ettiği mahalle muhtarından) bu evraklar ile vergi dairesinde ilişik kestirilir, Ölüye ait bugüne kadar çıkmamış tüm vergileri ödeyecekseniz. 

- Emlak Beyanına...