07 / 05 / 2024

Miras nedeniyle istihkak davası

Miras nedeniyle istihkak davası

Mirasçılar, bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı miras sebebiyle istihkak davası açabiliyor. Miras sebebiyle istihkak davası ile ilgili yasal hükümler Türk Medeni Kanununda bulunuyor...

Eyüboğlu ailesi miras kavgasında tasfiye kararı!

Demir çelik sektörünün önemli ailelerinden biri olan Eyüboğlu Ailesi miras kavgası nedeniyle yok olma eşiğine geldi. Mahkeme aileye ait olan EPAŞ Endüstri Mamulleri AŞ’nin tasfiyesi karar verdi. Tasfiye edilen şirkette neredeyse 200'e yakın gayrimenkul yer alıyordu.

Sakarya'daki miras kavgası kanlı bitti! Bir aile yok oldu!

Sakarya Erenler Kamışlı Mahallesi'nde arazi satışı nedeniyle yaşanan miras kavgası kanlı bitti...

Mehmet Öz, miras kavgası yüzünden Türkiye'ye geliyor!

Ünlü Prof. Mehmet Öz, kardeşi Nazlım Öz ile arasında yaşadığı miras kavgası nedeniyle Türkiye'ye geliyor...

Dr. Mehmet Öz ve kız kardeşi Nazlım Suna Öz arasındaki miras kavgası büyüyor!

Dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, hayatını yitiren babası Prof. Dr. Mustafa Öz'ün vasiyeti nedeniyle kız kardeşi Nazlım Suna Öz ile mahkemelik olmuştu. Gerilimin yükseldiği miras kavgasında yeni bir gelişme yaşandı. 

Kartal'da miras kavgası: 4 ölü!

Kartal'da miras paylaşımı nedeniyle bir hukuk bürosunda meydana gelen silahlı kavgada ölü sayısı 4'e çıktı.

Miras reddi maaşı etkiler mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babam Bağkur emeklisi, babamın vefatı durumunda, benim ondan kaynaklanacak SGK gelirim olabilecek. Borçları nedeniyle mirası reddetmem gerekebilir. Böyle bir durumda bana bağlanacak maaşı da reddetmiş olacak mıyım?' sorusunu yanıtladı.

Salih Tatlıcı'nın miras davasında şok gelişme!

2009 yılında vefat eden ve geride 3 milyar dolarlık servet bırakan Salih Tatlıcı’nın mirasçılarından eşi Nurten Tatlıcı ve Uğur Tatlıcı, miras davaları nedeniyle yıllardır atıl durumda olan Zincirlikuyu’sa bulunan Tat Towers’ın koronavirüsle mücadele için Sağlık Bakanlığı’na tahsisi için mahkemeye b

Paylaşılamayan miras derdine çözüm!

Miras kalan, hisseli ve boşanma nedeniyle ortaya çıkan gayrimenkul paylaşım sorunları, mal paylaşımıyla ilgili ihtilaflar artık mahkemeye başvurmadan ve arada kırgınlık oluşmadan kısa sürede çözülüyor...

Yunan vatandaşına miras hakkı!

AYM, Türk vatandaşlığını kaybeden ve ülkeler arasında karşılıklılık bulunmadığı nedeniyle mirasçı kabul edilmeyen kişiler için önemli bir karar verdi. Yunanistan vatandaşı Ioanis Maditinos’un mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

E-devletten miras sorgulama hizmeti! 

Geçtiğimiz dönemde Alt-üst Soy Sorgulama, Sefer Görev Emri gibi hizmetlere aşırı ilgi nedeniyle kilitlenen e-devlet'te artık miras kalıp kalmadığını da öğrenebiliyor. Uygulama bugün itibari ile yürülüpe giriyor..

UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü etkinliği düzenlendi!

Bursa'nın tarihi ve kültürel varlıklarının, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne girişinin yıl dönümü nedeniyle "UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü" etkinliği düzenlendi.

30 bin dönüm araziyi 200 mirasçı bölüşemedi!

Batman'da 105 yıl önce vefat eden kişiye ait 30 bin dönüm araziyi bin 200 mirasçı bölüşemedi, anlaşmazlık nedeniyle açılan dava 62 yıldır sürüyor.

Muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tenkis!

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davaları, genellikle mirasçı veya alacaklılar tarafından açılıyor. Muris muvazaası davalarında tenkis talebinde de bulunulabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tenkis davası nasıl açılır?

Miras nedeniyle istihkak davası Haberi

Miras nedeniyle istihkak davası

Miras sebebiyle istihkak davası!

Taşınır veya taşınmaz bir mal üzerinde mülkiyet veya diğer bir ayni hak iddiasında bulunmayı konu alan davalar, istihkak davası olarak tanımlanıyor. İstihkak davası, miras nedeni ile de açılabiliyor. Miras sebebiyle istihkak davası ile ilgili yasal hükümler Türk Medeni Kanununda yer alıyor.


Kanuna göre, Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilme hakkına sahip.


A. Miras sebebiyle istihkak davası koşulları

Madde 637- Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilir. 


Bu davada hâkim, mirasçılık sıfatıyla ilgili uyuşmazlıkları da çözer.Hâkim, davacının istemi üzerine hakkın korunması için davalının güvencegöstermesi veya tapu kütüğüne şerh...