03 / 05 / 2024

Miras ortaklığı medeni kanun

Miras ortaklığı medeni kanun

Mirasçıların birden fazla olması halinde, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor. İşte Türk Medeni Kanununda yer alan miras ortaklığı hükümleri...

Artçı mirasçı nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 521. maddesi, bir kişinin ölümü sonrasında malvarlığının nasıl dağıtılacağını düzenlemektedir. Bu süreçte vasiyetname yoluyla artçı mirasçı ataması yapılır. Peki artçı mirasçı nedir, hangi durumlarda belirlenir? Artçı mirasçı hakkında bilinmesi gerekenler...

Miras ortaklığında arabulucuk nasıl işler?

Miras ortaklığının giderilmesinde arabuluculuk süreci, belirli bir işleyişe sahiptir. Bu süreç dava aşamasından önce, dava esnasında ve davadan sonra devreye girer. Dolayısıyla süreci takip etmek gerekir. İşte miras ortaklığının giderilmesi arabuluculuk sürecinin işleyişi hakkında önemli bilgiler...

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım?

Miras ayrımı, Medeni Kanuna göre yapılmaktadır. Mirasçı olan kız çocuğa da erkek çocuğa mirastan aynı ölçüde pay alır. Bunun dışında miras konusunda devir işlemi mirasçıların kafasını karıştırmaktadır. İşte bu konuda merak edilenler!

Miras kalan ev kiraya verilir mi?

Medeni Kanun gereği, vefat eden kişinin tüm malvarlığı ve hakları, yasal varislerine kalıyor. Peki, Miras kalan ev kiraya verilir mi? Miras kalan evin kirası nasıl bölüştürülür? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası, ülkemizde genellikle miras hukuku bağlamında mirasçılar arasında sıklıkla karşılaşılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Miras Müteahhitlik İnşaat İthalat İhracat Anonim Şirketi kuruldu!

Miras Müteahhitlik İnşaat İthalat İhracat Anonim Şirketi Ümraniye'de Yasser Mohamed, A.Karım M.T.H. Shalabı ve Şahap Ezzat ortaklığında kuruldu.

Aile malları ortaklığı nedir? Aile malları ortaklığı nasıl kurulur? Hangi durumlarda sona erer?

Aile malları ortaklığı, genellikle miras yolu ile elde edilen malların korunması için akrabalar arasında resmi sözleşme ile kurulan bir ortaklıktır. Bu ortaklıkta, herkes mallar üzerinde eşit hakka sahiptir ve ortaklar, diğer ortakların onayı olmadan, kendi malları üzerinde tasarrufta bulunamaz. İşt

Miras paylaşımı davasında buna dikkat! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklı gayrimenkullerde miras paylaşım davası açılırsa ne olacağını kaleme aldı.

Miras bırakılan gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras bırakılan gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davası açılıp açılamayacağını kaleme aldı.

Miras kalan gayrimenkullerin satışı nasıl engellenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan gayrimenkullerin satışının engellenmesini kaleme alarak, mirasta ortaklığın giderilmesi ile ilgili soruları yanıtladı. 

İntikal işlemlerinde pay belirsizliği ortadan kalkıyor!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı yaptığı açıklamada, "5831 sayılı Kanuna ilave edilen madde ile miras ortaklığından doğan elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi kolaylaştı" şeklinde konuştu.

Zeynep Korel babasının mirası için izale-i şüyu davası açtı!

Mirasçılık (veraset) belgesi almak için Hülya Darcan ve kardeşi Bergüzar Korel’e dava açan Zeynep Korel, veraset ilamı davası sonrasında payına düşeni almak için izale-i şüyu (ortaklığın giderilmesi) davası açtı.

Uluslararası İslami Mimari Mirası Konferansı başladı!

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi ortaklığında düzenlenen 2. Uluslararası İslami Mimari Mirası Konferansı başladı. Konferansta sürdürülebilir kentsel gelişim konusunda farklı yaklaşımlar ele alınacak.

Miras ortaklığı medeni kanun Haberi

Miras ortaklığı medeni kanun

Miras ortaklığı!

Mirasçıların birden fazla olması durumunda, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor. Bu durum "miras ortaklığı" şeklinde tanımlanıyor.


Miras ortaklığı ile ilgili yasal hükümler, Türk Medeni Kanununda 640. maddede yer alıyor.


I. Miras ortaklığı

Madde 640- Birden çok mirasçı bulunması halinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.


Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler.


Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır. 


Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde...