03 / 05 / 2024

miras payları hukuken nasıl dağıtılır

miras payları hukuken nasıl dağıtılır

Miras hukukunda paylar, altsoy için yasal miras payının yarısı, ana ve babadan herbiri için yasal miras payının dörtte biri, kardeşlerden herbiri için yasal miras payının sekizde biri olarak ayrılıyor...

Baba ölürse miras anneye geçer mi?

Miras paylaşımı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle miras payları bilinmek isteniyor. İşte bu konudaki detaylar!

Veraset ilamı dilekçe örneği 2022!

Veraset ilamı diğer bir ifadeyle mirasçılık belgesi, mirasçıların mevcut miras üzerindeki haklarını ve miras paylarını gösteren resmi belge olarak biliniyor. Bu belgenin alınabilmesi için dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. İşte, Veraset ilamı dilekçe örneği 2022...

Veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir?

Veraset ilamı bir diğer ifadeyle mirasçılık belgesi, miras bırakanın mirasçılarının kim olduğunu ve kanuni miras paylarını gösteren belgedir. Bu belge için mirasçılardan birinin başvuru yapması gerekiyor. Peki, Veraset ilamı başvurusu için neler gerekli? İşte tüm merak edilenler..

Hangi varlıkların mirasçıya geçiş garantisi yok?

Mirasçılar ölen kişinin malvarlığını paylaşır. Nakit olsun, hisse senedi vb. menkul kıymet olsun, bina, arsa, tarla gibi taşınmaz olsun, tümü mirasçılara payları oranında pay ediliyor. Peki hangi varlıkların mirasçıya geçiş garantisi yok?

Vefat eden kişinin mirası nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Vefat eden kişinin çocukları yoksa, miras eş ve kardeşlerine kalır diyorsunuz. Bu miras, veraset ilamındaki paylar oranındaki gibi midir?' sorusunu yanıtladı.

Mehmet Salih Tatlıcı’nın mirası paylaşılamadı!

Mehmet Salih Tatlıcı’nın 3 milyar dolarlık mirasının paylaşımı için açılan dava dün görüldü. Mirasçılar, Tatlı'nın mirasından istedikleri payları avukatlarıyla iletti.

Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?

Mirasta paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumlu oluyor. Peki, mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir? İşte Medeni Kanun esasları..

Miras taksim sözleşmesinin feshi!

Medeni Kanun gereğince; Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlıyor. Peki, sözleşme feshedilebilir mi? MMiras taksim sözleşmesinin feshi nasıl olur?

Miras tenkis davasını kim açar?

Tenkis davası, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren açılabiliyor. Peki, miras tenkis davasını kim açar?

Mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır?

Mirasbırakan kimseler, mirasçılarından mal kaçırma maksadı ile taşınmazlarını mirasçılarına devrederek diğer mirasçılarını miras paylarından mahrum bırakabiliyor. Peki, mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır? İşte yanıtı..

Mirasçılık belgesi nereden alınır?

Mirasçıların miras paylarını gösteren ve veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenmesi gereken mirasçılık belgesi diğer adıyla veraset ilamının alınması gerekiyor. Peki, mirasçılık belgesi nereden alınır? Nasıl alınır?

Miras tenkis davası nasıl açılır?

Tenkis davası, saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar tarafından tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açılan davaya verilen isimdir.Peki, miras tenkis davası nasıl açılır?Tenkis davasında zaman aşımı var mıdır?

Miras tenkis davası nedir?

Medeni kanunun 560.maddesinde yer alan miras tenkis davası, saklı paylarını alamayan mirasçılarla ilgili hükümler içeriyor.Peki,miras tenkis davası nedir?Kimler miras tenkis davası açabilirler?İşte miras tenkis davası!

miras payları hukuken nasıl dağıtılır Haberi

miras payları hukuken nasıl dağıtılır


Miras hukukunda paylar nasıl dağılır?


Ölüm olayı ile birlikte mirasçılık hakkı doğuyor. Bu durumda ölüm nedeniyle malı, mirasçılar arasında paylaşılacak olan kişiye muris (mirasbırakan), murisin mirasından yararlanan kişilere de varis (mirasçı) deniyor Mirasçılık hakları, kanundan doğan haklar olmakla birlikte, kimi zaman, murisin ölmeden önce yapmış olduğu ölüme bağlı tasarruflar şeklinde de olabiliyor. Vasiyetname ve miras sözleşmeleri bu ölüme bağlı tasarruflara örnek gösterilebilir.


İster kanundan doğmuş olsun, isterse ölüme bağlı tasarruf şeklinde tesis edilmiş olsun sonuçta, ortada bir miras payı bulunur. Miras bırakan ölmedikçe miras konusu hakkında mirasçıların henüz mirasçılık sıfatı doğmadığından dava hakkı bulunmuyor. Keza, mirasbırakan mirasçıların saklı paylarını gözetmek durumundadır. Mirasçıları ve miras hukukunda payları şu şekilde ifade edebiliriz:


- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar (MK...