23 / 12 / 2024

miras paylaşımı davası

miras paylaşımı davası

Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, miras paylaşımı için yapılması gerekenler nelerdir?

Miras paylaşımı için nereye başvurulur?

Miras hukukuna göre, mirasçılar kalan mirasın paylaşımı için dava açabiliyor. Davada hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verebiliyor. Peki, ilk etapta miras paylaşımı için nereye başvurulur?

Miras paylaşımı davası nasıl açılır?

Miras; bir kimsenin ölümü anında, hısımlarına (mirasçı olan yakın akrabalarına) intikal edecek bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumları olarak tanımlanıyor. Peki, miras paylaşımı davası nasıl açılır?

Miras paylaşımı nasıl hesaplanır?

Miras; ölen kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler olarak karşımıza çıkıyor. Peki, miras paylaşımı nasıl hesaplanır?

Tenkise tabi kazandırmalar!

Tenkise tabi kazandırmalar mirasbırakanın sağlığında yaptığı karşılıksız kazandırmalar ve ölüme bağlı tasarruflar şeklinde biliniyor.Mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmalar tenkise tabi kazandırmalardır

Mirastan feragat!

Mirastan feragat eden mirasçılık sıfatını kaybetmiş oluyor. Bir karşılık sağlanarak yapılan mirastan feragat sözleşmesi, sözleşmede aksi belirtilmedikçe feragat edenin alt soyu için de geçerli oluyor...

Mirasa hangi mahkeme bakar?

Mirasa hangi mahkeme bakar? sorusuna Hukuk Mahkemeleri cevabını verebiliriz. Ancak miras davasının niteliğine görev dava masrafları ve davanın nerede açılacağı değişebilir. Uygulamadaki bazı miras davası türleri ise aşağıdaki gibidir...

Miras paylaşımında haksızlık!

Miras paylaşımında haksızlık yaşanmaması için Türk Medeni Kanunu' nun Miras Hukuku' nda belirtilen düzenlemeler bulunuyor. Kanuna göre mirasçıların her biri kendilerine belirlenen oranlarda payını alabiliyorlar...

Miras hukuku zamanaşımı!

Miras hukuku zamanaşımı süresi her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyi niyetli davalılara karşı on yıl, iyi niyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşüyor...

Miras paylaşımında annenin hakkı!

Miras paylaşımında annenin hakkı; sağ kalan eş durumunda ise kanunun belirlediği oranlar doğrultusunda paya sahip oluyor. Buna göre mirasçıları ve miras payı oranlarını aşağıdaki gibi ifade edebiliriz...

Miras paylaşımında problem!

Miras paylaşımında problem yaşanmaması için 4721 sayılı Medeni Kanun çocuklar arasında mirasın eşit oranda pay edilmesi gerektiğini ayrıca evlilik dışı doğan çocukların da diğer çocuklarla eşit oranda pay almasını garanti altına alıyor...

Miras paylaşımında anlaşmazlık!

Miras paylaşımında anlaşmazlık durumunda kalan mülk mahkeme tarafından satışa çıkarılır. Satış süreci sonunda miras kalan mülkten elde edilen gelir mirasçılara yine miras payları oranında mahkeme tarafından paylaştırılır...

Miras hukuku tapuda isim tashihi!

Miras hukuku tapuda isim tashihi için taşınmazın maliki yada mirasçıları, müşterek mülkiyet sözkonusu ise sadece isim düzeltilmesi isteyen pay sahibi, ismi düzeltilmesi talep edilen paydaş ölü ise onun mirasçıları dava açma hakkına sahip oluyorlar...

Miras paylaşımı davası!

Miras paylaşımı davası mirasbırakanın sağlığında mallarını vermesi durumunda ve mirastan feragat durumunda farklılık gösteriyor. Bu durum Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerinde düzenleniyor. Miras paylaşımında tenkis davası söz konusu olabiliyor...

Miras paylaşımı nasıl yapılır?

Ölüm halinde miras kalan malların mirasçılar arasında pay edilmesi anlamına gelen miras paylaşımı için yapılması gerekenleri açıkladık. İşte adım adım miras paylaşımı nasıl yapılır? sorusunun yanıtı...

Miras paylaşımı yapacaklar dikkat! Dededen kalan miras nasıl bulunur?  

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, dedeleriniz adına kayıtlı taşınmazların olup olmadığı öğrenmek için izlenecek yolu belirtildi. Buna göre, bilinmeyen miras sorgulama yöntemi nedir?

Miras paylaşımı nasıl yapılır? Anne babasından miras kalanlar ve kardeşi olanlar dikkat! 

Mirasın paylaşımı, vefat edenin vasiyetnamesine bağlı Mirasta yeni düzenlemeler geçtiğimiz ay yürürlüğe alındı. Peki miras paylaşımı nasıl yapılır?

Mirasta yeni dönem başladı! Eşit miras paylaşımı zorunluluğunun kaldırılmasıyla neler değişti?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ceyda Ufuk resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda eşit miras paylaşımı zorunluluğunun kalktığını belirterek, böylece mülk paylaşımı hızlı ve pratik bir şekilde yapılabileceğini söyledi.

Miras paylaşımında sistem sil baştan değişti! Yapılan köklü değişiklikler neler? 

Tapu işlemleri ve miras paylaşımı konusundaki düzenlemelerde köklü değişikliklerin yürürlüğe girdiği kaydedildi. Yapılan bu değişiklikle beraber, mirasın eşit paylaşım zorunluluğunun tamamen kaldırıldığı belirtildi. 

Eşit miras paylaşımı zorunluluğu kalktı, kardeşler arası miras paylaşımı düzenlendi! Miras ve tapu işlemleri sil baştan!

Tapu işlemleri ve miras paylaşımı ile ilgili beklenen düzenlemeler resmen yürürlüğe alındı. İşte yeni düzenlemeler...

24 yıllık 34 mirasçılı arazi paylaşımı arabuluculukla 1 ayda çözüldü! 

Edirne'de 24 yıldır süren ve 34 mirasçısı olan arazinin paylaşımına ilişkin uyuşmazlık, arabuluculuk sistemiyle 1 ayda çözüldü ve gayrimenkuller paylaşıldı. İşte ayrıntılar..

Miras paylaşımlarında yeni uygulama! Uymayanlar ceza ödeyebilir...

Miras paylaşımında aranan yeni şart ortaya çıktığı kaydedildi. Yapılan değerlendirme kapamında, bundan sonra buna uymayan ceza ödeyecekler.

Kardeşler arası miras paylaşımında dikkat edilmesi gerekenler...

Hisseli tapu sahiplerini ilgilendiren önemli bir değişiklik uzmanlar tarafından açıklandı. Buna göre, kardeşler arasında gerçekleşen miras paylaşımında artık yeni düzenlemeler hayata geçirilmiş olacak.

Miras hakkında bilmeniz gereken önemli bir detay! Tüm miras hakkınız otomatik silinebilir...

Miras hukukunda yapılan değişiklikler kapsamında miras hakkınız otomatik olarak silinebilmektedir. Miras hukukunda yapılan yeni düzenlemeler kapsamında kardeşler arasında miras paylaşımından kaynaklanmış olan anlaşmazlıkları en aza indirmeyi de amaçlıyor.

Miras paylaşımında önemli detay! Çocuklarına eşit miras bırakmayan anne ve baba hakkında yeni düzenleme...

Türkiye'de milyonlarca ebeveyn, miras dağıtımı konusunda çocukları arasında ayrım yapabiliyorlar. Fakat, kanunlara göre anne ve babaların kendi üzerine kayıtlı tapuları hayatta oldukları süre boyunca istedikleri çocuklarına bırakabilme hakları vardır.

Miras paylaşımında merak edilenler! Bağışlanmış olan miras bozulur mu?

Miras paylaşımları zaman zaman sürpriz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu süreçte de özellikle de bağışlanan miras için yasal mirasçılar bozma yolunu arıyorlar. Peki, miras paylaşımı nasıl bozulur ve yasal süreçler nedir?

Miras bekleyenler nelere dikkat etmeli? Miras paylaşımı hakkında yeni karar!

Günümüz şartlarında miras kavgalarına son veren yeni karar ile birlikte kardeşler arasındaki anlaşmazlıklara da çözüm getirilmesi bekleniyor. Buna göre, ebeveynlerini bakmak ile sorumlu olan çocuklar, ebeveynlerinin vefat durumundan sonra miras konusunda söz hakkı sahibi olabilecekler.

Miras paylaşacak kardeşler nelere dikkat etmeli?

Aile tarafından bırakılan miras paylaşımlarında kardeşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve sonrasında çıkna sorunlar karşısında atılabilecek adımlar vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Buna göre, kardeşler eşit payda miras almak zorunda mı?

miras paylaşımı davası Haberi

miras paylaşımı davası

Miras paylaşımı için yapılması gerekenler!

Medeni Kanun gereğince, miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.


Birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.


Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler.


Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir.


Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır.


Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin  alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.


Miras paylaşımı için ise, Sulh...