09 / 01 / 2025

miras paylaşımında oranlar

miras paylaşımında oranlar

Kişiler ölümlerinden sonra geçerli olmak şartıyla da hukuki işlemleri yapma hakkına sahiptirler. Buna göre miras sözleşmesinin tenfizi vasiyetnamenin miras bırakanın ölümünde yerine getirilmesi anlamına geliyor...

Mirastan feragat sözleşmesi şekli!

Mirastan feragat sözleşmesi şekline göre miras bırakan, bir mirasçı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak bu sözleşmeyi yapabiliyor. Mirastan feragat eden mirasçılık sıfatını kaybetmiş oluyor...

Mirastan feragat sözleşmesi!

Mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakan ile gelecekteki muhtemel mirasçısı arasında yapılan, ileride doğacak miras hakkına ilişkin beklentiden bir karşılık alınarak veya karşılık alınmadan tamamen veya kısmen vazgeçmeyi amaçlayan bir sözleşme oluyor...

Veraset ilamı reddi miras!

Veraset ilamı reddi miras yapılması, mirasçının murisin ölümünü öğrendiği andan itibaren 3 ay içinde sulh mahkemesine yazılı veya sözlü olarak mirası reddettiğini açıklaması şeklinde oluyor...

Miras paylaşımında oranlar!

Miras paylaşımında oranları; altsoy için yasal miras payının yarısı, ana ve babadan herbiri için yasal miras payının dörtte biri, kardeşlerden herbiri için yasal miras payının sekizde biri şeklinde belirleniyor...

1 Ocak'ta değişiyor! Miras paylaşımı yapacaklar dikkat!

Adalet Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi ile birlikte noter işlemlerindeki ücretler yeniden belirlenmiş oldu. Tapu sahipleri ve miras paylaşımı yapacaklar için yapılacak yeni noterlik ücret tarifesinde büyük artış olacağı kaydedildi. 

Miras paylaşımında yeni bir dönem başlıyor

Miras hukukunda yapılan son değişikliklerle, kardeşler arasında yaşanan miras anlaşmazlıklarının önüne geçmek ve süreçleri hızlandırmak adına önemli adımlar atıldığı belirtildi. Yeni düzenlemeler ile noter onayı zorunluluğu kaldırılarak, yazılı ve karşılıklı imzalanan anlaşmalar yer alacak.

Miras paylaşımı nasıl yapılır? Anne babasından miras kalanlar ve kardeşi olanlar dikkat! 

Mirasın paylaşımı, vefat edenin vasiyetnamesine bağlı Mirasta yeni düzenlemeler geçtiğimiz ay yürürlüğe alındı. Peki miras paylaşımı nasıl yapılır?

Mirasta yeni dönem başladı! Eşit miras paylaşımı zorunluluğunun kaldırılmasıyla neler değişti?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ceyda Ufuk resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda eşit miras paylaşımı zorunluluğunun kalktığını belirterek, böylece mülk paylaşımı hızlı ve pratik bir şekilde yapılabileceğini söyledi.

Miras paylaşımında sistem sil baştan değişti! Yapılan köklü değişiklikler neler? 

Tapu işlemleri ve miras paylaşımı konusundaki düzenlemelerde köklü değişikliklerin yürürlüğe girdiği kaydedildi. Yapılan bu değişiklikle beraber, mirasın eşit paylaşım zorunluluğunun tamamen kaldırıldığı belirtildi. 

Paydaşlar arasında mülk satışının şartları! 

Tapu işlemleri ve miras paylaşımında yapılan değişikliklerin ardından, paydaşlar arasında mülk satışı ile ilgili detaylar merak konusu oldu. İşte paydaşlar arasında mülk satışının şartları...

Eşit miras paylaşımı zorunluluğu kalktı, kardeşler arası miras paylaşımı düzenlendi! Miras ve tapu işlemleri sil baştan!

Tapu işlemleri ve miras paylaşımı ile ilgili beklenen düzenlemeler resmen yürürlüğe alındı. İşte yeni düzenlemeler...

Tapu mirasında hangi şartlar kalktı?

Tapu mirasında milyonları ilgilendiren bir gelişme yaşandığı kaydedildi. Tapu işlemlerinde miras paylaşımına ilişkin uzun süredir beklenen düzenlemelerin hayata geçirildiği belirtildi.

Miras sistemi değişiyor mu? Yeni düzenleme ile alınan kararlar neler?

Miras paylaşımında uzun süredir beklenen değişiklikler hayata geçirildiği kaydedildi. Yeni düzenlemeler ile mirasın tapuda eşit olarak dağıtılması zorunluluğu kaldırıldı, bu sayede aile içi anlaşmazlıkların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Tapu mirasında yeni düzenleme! Ailesinden miras kalanlar aman dikkat!

Yeni miras düzenlemesi, miras paylaşım süreçlerinin daha hızlı ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesini hedefliyor. Hisseli tapuların paylaşımlarında, mirasçıların haklarını güvence altına alan ve işlemleri hızlandıran düzenlemeler dikkat çekmektedir.

24 yıllık 34 mirasçılı arazi paylaşımı arabuluculukla 1 ayda çözüldü! 

Edirne'de 24 yıldır süren ve 34 mirasçısı olan arazinin paylaşımına ilişkin uyuşmazlık, arabuluculuk sistemiyle 1 ayda çözüldü ve gayrimenkuller paylaşıldı. İşte ayrıntılar..

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan çarpıcı paylaşım: Seneye inşaatçı iflasları başlar!

Konut sektöründe tehlike çanları çalarken, ünlü Ekonomist Atilla Yeşilada'dan da çok konuşulacak bir paylaşım geldi. Yeşilada paylaşımında seneye inşaatçı iflasları başlayacağını söyledi.

Mirastan mahrum kalmamak için ne yapılmalı?

Miras paylaşımında önemli değişiklikler yürürlüğe girmektedir. Buna göre, mirastan mahrum kalmamak adına yapılması gereken ve zorunlu olan uygulama nedir?

miras paylaşımında oranlar Haberi

miras paylaşımında oranlar


Miras sözleşmesinin tenfizi!


Kişiler, sadece sağlıklarında hükümler doğuran hukuki muamele yapma ehliyeti ile donatılmış değillerdir. Ölümlerinden sonra geçerli olmak kaydı ile de, hukuki işlemler yapma hakkına sahiptirler. Miras sözleşmesinin tenfizi vasiyetnamenin mirasbırakanın ölümünde yerine getirilmesi anlamına geliyor.


Ölüme bağlı tasarruf iki şekilde yapılabilir. Biri vasiyet, diğeri miras sözleşmesidir. Vasiyetname resmi, el yazılı ve sözlü olarak yapılabiliyor. Miras sözleşmesinin ise resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekiyor.


Bir kimsenin vasiyetname yapabilmesi için 15 yaşını bitirmiş olması ve ayırt etme gücüne sahip olması gerekiyor. Vasiyet yapmak hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Vekil, veli, vasi veya kayyımın temsil ettikleri kısıtlı yerine vasiyet yapmaları mümkün değildir.


Miras sözleşmesinin tenfizi...

Vasiyetnameyi düzenleyen ve saklayan daire ölüm halinde belgeyi sulh hakimine vermekle yükümlüdür. Sulh hakimine verildiği günden itibaren en geç bir...