04 / 05 / 2024

miras sebebiyle alacak davası

miras sebebiyle alacak davası

Miras hukukunda vasiyet alacaklısı, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa ona; yoksa yasal veya atanmış mirasçılara karşı kişisel bir istem hakkına sahip olur. Peki, alacaklıların durumu nedir? İşte mirasta alacak davası..

Bayramda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? İlave çalışma ücreti hesaplama yöntemi nasıl olur?

Bayramda kamu kurum ve kuruluşlarının resmi tatil sebebiyle kapalı olduğu biliniyor. Fakat özel sektör çalışanları bayramda mesailerini sürdürüyor. Peki Bayramda çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? İlave çalışma ücreti hesaplama yöntemi nasıl olur? 

EYT'de maaş hesaplaması nasıl yapılır? Yeni emekliler kaç lira maaş alacak? EYT maaş sorgulama ekranı 2023!

Kahramanmaraş depremi sebebiyle EYT düzenlemesiyle ilgili görüşmeler başlamadı. EYT'de maaş hesaplaması nasıl yapılır? Yeni emekliler kaç lira maaş alacak? EYT maaş sorgulama ekranı 2023!

Samsung ailesi miras vergisini ödeyebilmek için sanat eserlerini bağışlayacak!

25 Ekim 2020 tarihinde akciğer kanserine sebebiyle yaşamını yitiren Lee Kun-hee'den ailesine yüklü bir miras kaldı. Samsung'un yönetim kurulu başkanı olan Lee Kun-hee'nin ailesinden mirası alabilmek için verginin nasıl ödeneceğine ilişkin açıklama geldi.

Aksaray'daki miras kavgasının şüphelisi adliyeye sevk edildi!

Aksaray'da miras sebebiyle yaşanan kavgada, gelinini öldürüp 3 çocuğu ve damadını da yaralayan şüpheli adliyeye gönderildi.

Denizli'de akrabalar arasında 'arsa mirası' anlaşmazlığı: 1 ölü!

Denizli Babadağ'da, akrabalar arasında 'arsa mirası' anlaşmazlığı sebebiyle kavga çıktı, av tüfeğiyle vurulan Sait Tülüoğlu (79), hayatını kaybetti.

Iğdır'da miras kavgası: 1 ölü!

Iğdır'da İman Tazegün (55) miras sebebiyle tartıştığı kardeşi Hüseyin Tazegün'ü (46) namaz kıldığı esnada tabancayla başından vurarak öldürdü. Tazegün, cinayetten sonra otomobiliyle Nahcivan'a kaçtı.

Miras nasıl bölünür? Kimler mirasçı olabilir?

Mal varlığından pay alacak olanlar, vefat eden kişi sonrasında büyük anlaşmazlığa düşebiliyor. Vefat eden kişinin eşi kalmış ve bir çocuğu bulunuyor, aynı zamanda anne, babası da sağ ise mirasın 1/4 kısmını eş, 3/4 kısmını ise çocuk alabiliyor. 

Kayseri'de miras kavgası: Anlaşamadığı ağabeyini pompalı tüfekle öldürdü!

Kayseri'de Rüstem Yıldız, miras anlaşmazlığı sebebiyle çıktığı iddia edilen kavgada ağabeyi Fedayi Yıldız'ı pompalı tüfekle vurarak öldürdü.

Mirasçılar dikkat! Kredi kartıyla ödeme dönemi başladı!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı duyura göre, mirasçılar koronavirüs kapsamında alınan tedbirler sebebiyle ödemelerini kredi kartıyla gerçekleştirebilecek.

Prof. Dr. Kerim Aydoğdu tüm mirasını öğrencilere bağışladı!

Prof. Dr. Kerim Aydoğdu,  sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımında yakalandığı elim hastalık sebebiyle tüm mirasını ihtiyaç sahibi öğrencilere bağışlayacağını duyurdu.

Gayrimenkul sahipleri ve mirasçılar dikkat!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı duyura göre, gayrimenkul sahipleri ve mirasçılar koronavirüs kapsamında alınan tedbirler sebebiyle ödemelerini kredi kartıyla yapabilecek.

Mirasçılıktan çıkarma nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kayınvalidem küçük kızını, evliyken 3 çocuklu bir adama kaçması sebebiyle mirasından men etmek istiyor. Ailesini köylerinde rezil etti. Ne yapabilir?' sorusunu yanıtladı.

Faruk Yalçın’ın miras davasında yargıtay son sözü söyledi!

Süreyya Yalçın Dünyanın en zenginleri listesine giren ve ölümüyle yaklaşık 4 milyar dolarlık servet bırakan iş insanı Faruk Yalçın’ın mirasının yarıya yakınını alacak...

miras sebebiyle alacak davası Haberi

miras sebebiyle alacak davası

Mirasta alacak davası!

Miras hukukunda vasiyet alacaklısı, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa ona; yoksa yasal veya atanmış mirasçılara karşı kişisel bir istem hakkına sahip olur.


Bu alacak, tasarruftan aksi anlaşılmıyorsa vasiyet yükümlüsünün mirası kabul etmesi veya ret hakkının düşmesiyle muaccel olur. 


Vasiyet alacaklısı, yükümlülüğünü yerine getirmeyen vasiyet yükümlüsüne karşı, vasiyet edilen malın teslimini veya hakkın devrini; vasiyet konusu bir davranış ise, bunun yerine getirilmemesinden doğan zararın giderilmesini dava edebilir.


2. Özel durumlar

MADDE 601.- Kendisine bir intifa hakkı veya bir irat hakkı ya da belli aralıklarla tekrarlanan diğer bir edim vasiyet edilen kimsenin istem hakkı, tasarrufta başka bir esas öngörülmüş olmadıkça, eşya hukuku ve borçlar hukuku kurallarına tâbidir.


Kendisine mirasbırakanın ölümünde ödenecek bir sigorta alacağı vasiyet edilen kimse, sigorta sözleşmesinden doğan istem hakkını sigortacıya karşı...