05 / 05 / 2024

miras sebebiyle istihkak davasını kim açar

miras sebebiyle istihkak davasını kim açar

İstihkak davası ise malikin, haklı bir nedene dayanmayan dolaysız zilyete karşı açabileceği bir dava türü olarak tanımlanıyor. Peki, istihkak davasını kim açar? İstihkak davasının şartları nelerdir?

Samsung ailesi miras vergisini ödeyebilmek için sanat eserlerini bağışlayacak!

25 Ekim 2020 tarihinde akciğer kanserine sebebiyle yaşamını yitiren Lee Kun-hee'den ailesine yüklü bir miras kaldı. Samsung'un yönetim kurulu başkanı olan Lee Kun-hee'nin ailesinden mirası alabilmek için verginin nasıl ödeneceğine ilişkin açıklama geldi.

Aksaray'daki miras kavgasının şüphelisi adliyeye sevk edildi!

Aksaray'da miras sebebiyle yaşanan kavgada, gelinini öldürüp 3 çocuğu ve damadını da yaralayan şüpheli adliyeye gönderildi.

Denizli'de akrabalar arasında 'arsa mirası' anlaşmazlığı: 1 ölü!

Denizli Babadağ'da, akrabalar arasında 'arsa mirası' anlaşmazlığı sebebiyle kavga çıktı, av tüfeğiyle vurulan Sait Tülüoğlu (79), hayatını kaybetti.

Iğdır'da miras kavgası: 1 ölü!

Iğdır'da İman Tazegün (55) miras sebebiyle tartıştığı kardeşi Hüseyin Tazegün'ü (46) namaz kıldığı esnada tabancayla başından vurarak öldürdü. Tazegün, cinayetten sonra otomobiliyle Nahcivan'a kaçtı.

Kayseri'de miras kavgası: Anlaşamadığı ağabeyini pompalı tüfekle öldürdü!

Kayseri'de Rüstem Yıldız, miras anlaşmazlığı sebebiyle çıktığı iddia edilen kavgada ağabeyi Fedayi Yıldız'ı pompalı tüfekle vurarak öldürdü.

Mirasçılar dikkat! Kredi kartıyla ödeme dönemi başladı!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı duyura göre, mirasçılar koronavirüs kapsamında alınan tedbirler sebebiyle ödemelerini kredi kartıyla gerçekleştirebilecek.

Prof. Dr. Kerim Aydoğdu tüm mirasını öğrencilere bağışladı!

Prof. Dr. Kerim Aydoğdu,  sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımında yakalandığı elim hastalık sebebiyle tüm mirasını ihtiyaç sahibi öğrencilere bağışlayacağını duyurdu.

Gayrimenkul sahipleri ve mirasçılar dikkat!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı duyura göre, gayrimenkul sahipleri ve mirasçılar koronavirüs kapsamında alınan tedbirler sebebiyle ödemelerini kredi kartıyla yapabilecek.

Mirasçılıktan çıkarma nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kayınvalidem küçük kızını, evliyken 3 çocuklu bir adama kaçması sebebiyle mirasından men etmek istiyor. Ailesini köylerinde rezil etti. Ne yapabilir?' sorusunu yanıtladı.

İstihkak davası nereye açılır?

Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabiliyor. Peki, istihkak davası nereye açılır?

Borç ödemeden aciz sebebiyle mirasçılıktan çıkarma!

Türk Medeni Kanunu gereğince, Mirasbırakan, hakkında borç ödemeden aciz belgesi bulunan altsoyunu, saklı payının yarısı için mirasçılıktan çıkarabiliyor. İşte borç ödemeden aciz sebebiyle mirasçılıktan çıkarma esasları..

Rize'de şiddetli yağış sebebiyle ev ve işyerlerini su bastı!

Rize'de etkili olan şiddetli yağış sebebiyle kent merkezindeki bir ev ve bazı iş yerlerini su bastı. İl genelinde dün gece başlayan ve bugün devam eden yağış sonucu Kale Mahallesi'ndeki Değirmen Deresi taştı...

Miras hukuku davaları!

Miras hukuku davaları miras sözleşmesinden doğuyor. Ancak miras sözleşmesinde mirasbırakanın sağlığında mallarını vermesi ile bir de mirastan feragat durumlarında farklılık gösteriyor. Sağlığında verilen mallar için resmi defter düzenlenmesi gerekiyor...

miras sebebiyle istihkak davasını kim açar Haberi

miras sebebiyle istihkak davasını kim açar

İstihkak davasını kim açar?

İstihkak davası ise malikin, haklı bir nedene dayanmayan dolaysız zilyete karşı açabileceği bir dava türü olarak tanımlanıyor. Medeni Kanun gereğince, istihkak davasını mirasçılar açabiliyor. Bu davada hâkim, mirasçılık sıfatıyla ilgili uyuşmazlıkları çözümlüyor.


Dava kanunen; davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrıyor.


İstihkak davasının şartları

MADDE 637.- Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilir.


Bu davada hâkim, mirasçılık sıfatıyla ilgili uyuşmazlıkları da çözer.

Hâkim, davacının istemi üzerine hakkın korunması için davalının güvence göstermesi veya tapu kütüğüne şerh verilmesi gibi gerekli her...