09 / 01 / 2025

mirasçıların mirası reddetmesi

mirasçıların mirası reddetmesi

Mirasçılar kalan mirası reddedebiliyor. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılıyor. Peki, yasal mirasçılar mirası reddederse ne olur?

Mirasın en yakın mirasçıların tamamı tarafından reddedilmesi!

Mirasın kalmasının ardından, yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçiyor. Peki, Mirasın en yakın mirasçıların tamamı tarafından reddedilmesi halinde ne olur?

Miras Hukukunda Alacaklıların Korunması konferansı 26 Şubat'ta!

Miras Hukukunda Alacaklıların Korunması konferansı 26 Şubat tarihinde saat 19:30-21:00 saatleri arasında yapılacak.

Mirasçıların Vergisel Yükümlülükleri Rehberi 2018 metni!

Ölüm halinde mirasçıların yapması gereken işlemlere yönelik hazırlanan "Mirasçıların Vergisel Yükümlülükleri Rehberi" güncellendi. İşte Mirasçıların Vergisel Yükümlülükleri Rehberi 2018 metni..

Mirasçıların Vergisel Yükümlülükleri Rehberi 2018 yayınlandı!

Mirasçıların Vergisel Yükümlülükleri Rehberi, vergi kanunlarında yapılan son değişiklikler dikkate alınarak güncellendi. İşte yeni Mirasçıların Vergisel Yükümlülükleri Rehberi 2018...

Murisin borçlarından mirasçıların sorumluluğu nedir?

Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para veya borç olarak karşımıza çıkıyor. Peki, murisin borçlarından mirasçıların sorumluluğu nedir? Murisin borçlarından sorumluluk kimdedir?

Mirasçıların alacaklılarının korunması!

Bir kimsenin vefatı halinde kalan miras, mirasçılar tarafından reddedilebiliyor. Peki, mirasçıların alacaklıları varsa ne olur? Mirasçıların alacaklılarının korunması için ne yapılır? İşte yanıtı..

Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?

Mirasta paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumlu oluyor. Peki, mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir? İşte Medeni Kanun esasları..

Tarım arazilerinin intikalinde mirasçıların durumu!

Tarım Arazilerini Koruma Kanunu gereğince tarımsal arazilerin devri kısıtlanıyor. 5403 sayılı kanun gereğince tarlalar miras kalsa da bölünerek intikal edilemiyor. Peki, tarım arazilerinin intikalinde mirasçıların durumu nedir?

Mirasın en yakın mirasçıların tamamı tarafından reddedilmesi!

Mirasın kalmasının ardından, yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçiyor. Peki, Mirasın en yakın mirasçıların tamamı tarafından reddedilmesi halinde ne olur?

Ölüm halinde mirasçıların sorumlulukları nelerdir?

Miras, bir kimsenin vefat etmesi ile sahip olduğu varlıkların yasal mirasçılara intikal etmesi halinde söz konusu oluyor. Peki, miras kaldıktan sonra ne yapılır? Ölüm halinde mirasçıların sorumlulukları nelerdir?

Mirasçıların hakları nelerdir?

Miras hukukuna göre, bir kimsenin vefatının ardından sahip olduğu mal ve haklar yasal mirasçılarına geçiyor. mirasçıların mirası kabul etme hakkı olduğu gibi mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Peki, mirasçıların diğer hakları nelerdir?

Mirasçıların vergi sorumluluğu!

Ölüm halinde, miras bırakanın işletme sahibi olması halinde bu durumun bir ay içerisinde vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor. İşte Gelir İdaresi tarafından açıklanan mirasçıların vergi sorumluluğu esasları..

Mirasçıların birbirlerine karşı sorumluluğu!

Miras hukuku ve mirasın kaldığı yasal mirasçıların hak ve sorumlulukları Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, mirasçıların birbirlerine karşı sorumluluğu nedir? Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?

Mirasçılardan birinin mirası reddetmesi!

Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Peki, mirasçılardan birinin mirası reddetmesi halinde ne olur?

mirasçıların mirası reddetmesi Haberi

mirasçıların mirası reddetmesi

Yasal mirasçılar mirası reddederse ne olur?

Miras hukuku gereğince yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilme hakkına sahip oluyor. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılıyor.


Miras reddi üç ay içinde yapılıyor. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.


Koruma önlemi olarak terekenin yazımı hâlinde mirası ret süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hâkimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlıyor. Peki, yasal mirasçılar mirası reddederse ne olur?


Mirasçılardan biri tarafından ret

Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer.


Mirası reddeden atanmış mirasçının payı, mirasbırakanın...