28 / 04 / 2024

Mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır

Mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır

Medeni Kanun miras bırakana, mirasçısını mirasçılıktan çıkarma hakkı veriyor. Ancak bunun için geçerli bir sebebin olması gerekiyor. Peki, mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır? İşte yanıtı..

Mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır?

Miras hukukuna göre, bir kimse vefatından sonra mirasının kalmasını istemediği kişileri, sağ iken bir dava açarak mirasçılıktan çıkarabiliyor. Peki, mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır? İşte yanıtı..

İntikali yapılmamış tarım arazileri için mirasçılık belgesi istenecek!

Aktarılan son dakika detaylarına göre Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kapsamında intikali yapılmamış araziler için taahhütnameyle yapılan başvurulara itiraz edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi talep edilecek.

10 yıl sonra banka şubesi kalmayabilir!

Günün her saati ve her yerden bankacılık işlemlerini yapma olanağı veren dijital bankacılığa ilgi artarken, dijital bankacılık müşterisi 104 milyona ulaştı. encazip.com kurucusu Çağada Kırım, “10 yıl sonra işlemler sadece dijital bankacılıktan yapılabilir” dedi.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

E-devletten miras sorgulaması nasıl yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, miras işlemlerini sorgulamak için artık e-devlet üzerinden işlem yapabiliyor. E-devlet üzerinden miras kalıp kalmadığını öğrenmek mümkün. Peki e-devlet üzerinden miras sorgulama nasıl yapılır ve mirasçılık belgesi nereden alınır? İşte miras sorgulama  detayları...

Veraset belgesi nasıl alınır? E-devlet üzerinden mirasçılık sorgulaması yapılır mı?

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında en çok merak edilen belgelerden biri de veraset belgesi oldu. E-Devlet mirasçılık belgesi (veraset ilami)  TC kimlik numarası ile sorgulanarak alınabiliyor. Veraset belgesi, nedir ve nereden alınır soruları için yanıtlar haberin devamında...

Kripto hesabı olanlar dikkat! Ölmeden önce şifreyi söylemediyseniz, kripto mirasınız da mezara gider!

Kripto varlıklarınız siz öldükten sonra mirasçılarınıza geçer. Mirasçılık belgesini borsaya ya da ilgili kurumlara sunan mirasçı payını alır. Kripto varlıklarınızı kişisel hesaplarda tutuyorsanız ve şifreyi kimseye söylemediyseniz, kripto mirasınızı kimse alamaz.

Noterden mirasçılık belgesi nasıl alınır? Veraset ilamı ve mirasçılık belgesi aynı şey mi olur?

Miras kalan mülklerin üzerinde birden çok kişinin söz hakkı olabilir. Bu kişilere mirasçılar denir. Peki mirasçılık belgesi nasıl alınır? İşte bu konuda merak edilip sorulan sorular!

Kişi sağlığında malını istediğine verebilir mi? Mirasçılık belgesi ile tapuda satış yapılır mı?

Miras kalan ya da kalacak olan mallara dair pek çok kişinin sorusu bulunmaktadır. O sorulardan en bilineni de mirasın devri ve satış işlemleridir. İşte detaylar!

Fırsatçılığa caydırıcı ceza! Fahiş fiyat yapanlara hapis cezası geliyor!

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından birçok insanın evsiz kalması ile farklı şehirlere göç başladı. Birçok şehirde bu nedenle ev kiralarını arttıran ev sahiplerine fırsatçılıktan hapis cezası geldi. Yeni eklenecek madde ile 2 yıldan 5 yıla ceza verilecek. İşte detaylar…

Hisseli taşınmazda istenmeyen ortak paydaşlıktan nasıl çıkarılır?

Hisseli taşınmazlarda diğer paydaşlar için durumu çekilmez hale getiren paydaş mahkeme yoluyla paydaşlıktan çıkarılabilir. Bu durumda ortaklıktan çıkarılan hissedara 3 seçenek sunulur.

Otomobilde geçen yıl en çok o kategori tercih edildi!

Türkiye'de tüketici her ne kadar pahalılıktan şikayet etse de, otomobilde geçtiğimiz yıl en çok ithal otomobillerin tercih edildiği ortaya çıktı.

Konut aramaları satılıktan kiralığa döndü!

Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet’in araştırmasına göre katılımcıların yüzde 20’lik önce satılık ev aradığını, ancak şimdi kiralık ev arayışına yöneldiğini belirtti. Satılık yerine kiralık ev aramaya yönelimin ilk sebebi de yüzde 53 ile “bütçe kriterlerine göre ev bulamamak” oldu.  

Borsa tarihinin en ağır cezası! Dolandırıcılık, rüşvet ve sahtecilikten 19 yıl

Kervansaray Yatırım Holding’in eski yönetim kurulu başkanı Selim Sayılgan’a nitelikli dolandırıcılıktan 9 yıl 4 ay, evrakta sahtecilikten 5 yıl 7 ay ve rüşvet verme suçundan 4 yıl hapis cezası verildi. 

Mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır Haberi

Mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır

Mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır?

Medeni Kanun mirasbırakana, mirasçısını mirasçılıktan çıkarma hakkı veriyor. Ancak bunun için geçerli bir sebebin olması gerekiyor.


Kanunen mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse; Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse mirasçılıktan çıkarılabiliyor.


Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerli oluyor.


Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer. 


Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur. Peki, mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır?


Mirasçılıktan çıkarma davaları, Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılabiliyor. Davacının bir...