06 / 05 / 2024

mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme hangi mahkemedir

mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme hangi mahkemedir

Mirasbırakan, Medeni Kanun kapsamında belirlenen durumlarda mirastan çıkarma davası açabiliyor. Peki, mirasçılıktan çıkarma davası hangi durumlarda açılır? Mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme hangisidir? İşte yanıtı..

İntikali yapılmamış tarım arazileri için mirasçılık belgesi istenecek!

Aktarılan son dakika detaylarına göre Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kapsamında intikali yapılmamış araziler için taahhütnameyle yapılan başvurulara itiraz edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi talep edilecek.

2023 yılında kira uyarlama davasında arabuluculuk var mı?

Kira sözleşmesinin en önemli unsurlarından biri de kira bedelidir. Ancak bazı durumlar sebebi ile kira bedelinde yeni koşullara uyarlamaya gidilmesi için kira uyarlama davası açılıyor. Peki, Kira uyarlama davasında arabuluculuk müessesesi geçerli mi?

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Kira tutarı nasıl belirlenir? Kira tespit davasında 5 sene detayına dikkat! 

Kira tespit davası şartları merak konusu oldu. Peki Kira tutarı nasıl belirlenir? Kira tespit davasında nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...

Veraset belgesi nasıl alınır? E-devlet üzerinden mirasçılık sorgulaması yapılır mı?

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında en çok merak edilen belgelerden biri de veraset belgesi oldu. E-Devlet mirasçılık belgesi (veraset ilami)  TC kimlik numarası ile sorgulanarak alınabiliyor. Veraset belgesi, nedir ve nereden alınır soruları için yanıtlar haberin devamında...

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mehmet Taş'tan 'Mehmet Salih Tatlıcı'nın miras davasında bilirkişi krizi' haberi için tekzip!

35 yıldır inşaat mühendisliği ve gayrimenkul değerlendirme uzmanlığı alanında bilirkişilik yapan Mehmet Taş, 'Mehmet Salih Tatlıcı'nın miras davasında bilirkişi krizi' başlıklı haber ile ilgili tekzip yayınladı.

Paydaşlıktan çıkarma sebepleri nelerdir?

Paylı mülkiyette bir paydaşın, paydaşlıktan çıkarılması için dava açılabiliyor. Peki, paydaşlıktan çıkarma sebepleri nelerdir?

Mirasçılık belgesi harcı 2022!

Miras intikal işlemi gerekli olan belgeler arasında mirasçılık belgesi yer alıyor. Peki, mirasçılık belgesi harcı 2022 ne kadar oldu?

Ortaklığın giderilmesi davasında nasıl anlaşma yapılmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklığın giderilmesi davasında anlaşma yapılmasını kaleme aldı.

İzaleyi şuyu davasında satış süreci!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığın bozulması için izale-i şuyu davası açılıyor. İşte izaleyi şuyu davasında satış süreci...

Ace İnşaat'ın iflas davasında son durum ne?

1986 yılında yurtiçi ve yurtdışı inşaat, restorasyon, taahhüt işlerini hayata geçirmek için kurulan Ace İnşaat'ın iflas davasında son durum ne?

Mehmet Salih Tatlıcı'nın miras davasında yeni gelişme!

2009'da vefat eden Mehmet Salih Tatlıcı'nın oğulları arasında devam eden miras kavgası yeni gelişmeler yaşanıyor. ABD Florida Mahkemesi, miras davasında Mehmet Tatlıcı’yı haklı buldu. Mahkeme, Uğur Tatlıcı’nın 740 milyon dolar ödemesine karar verdi.

mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme hangi mahkemedir Haberi

mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme hangi mahkemedir

Mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme!

Miras, vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere deniyor.


Mirasbırakan, Medeni Kanun kapsamında belirlenen durumlarda mirastan çıkarma davası açabiliyor. Peki, mirasçılıktan çıkarma davasında görevli mahkeme hangisidir?


Mirasçılıktan çıkarma davaları, Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılabiliyor.


Mirasçılıktan çıkarma

I. Sebepleri

MADDE 510.- Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:


1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,


2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.


II. Hükümleri

MADDE 511.- Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.


Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce...