27 / 04 / 2024

mirasçılıktan çıkarma

mirasçılıktan çıkarma

Mirasbırakan kimse, yasal mirasçılarını ardında bıraktığı mirastan yoksun edebiliyor. Ancak bunun için haklı nedenlerin meydana gelmesi gerekiyor. Peki, mirastan nasıl çıkarılır? İşte mirastan çıkarma sebepleri...

Mirasçılıktan çıkarma nasıl yapılır?

Mirasbırakanın hakları arasında, mirasçılarından birini veya birkaçını mirasçılıktan çıkarmak da yer alıyor. Peki hangi durumlarda miras bırakan mirasçısını mirastan men edebilir? Mirasçılıktan çıkarma nasıl yapılır?

Mirastan mahrum bırakma sebepleri!

Mirastan çıkarma, miras bırakanın saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir yoldur. Mirastan mahrum bırakma sebepleri ve şekli haberimizde yer alıyor...

Reddi miras davası nasıl açılır?

Reddi miras davası nasıl açılır?: Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılabiliyor. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor...

Mirasta halefiyet prensibi!

Mirasta halefiyet prensibi terekenin bir bütün olarak mirasçılara geçmesine deniyor. Mirasçılar sadece terekedeki mal ve hakları kazanmazlar aynı zamanda murise ait borçları da üstlenmiş oluyorlar...

Mirasta tasarruf nisabı!

Mirasta tasarruf nisabı hesaplanırken mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri, mirasbırakan ile birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin üç aylık geçim giderleri terekeden indiriliyor...

Mirasçılıktan çıkarma!

Mirastan ıskatta denilen mirasçılıktan çıkarma, murisin kanunda sayılan sebeplerden birinin bulunması halinde mahfuz hisseli bir mirasçısını ölüme bağlı bir tasarrufla mirasının dışında bırakması anlamına geliyor...

Tasarruf özgürlüğü!

Tasarruf özgürlüğü hükümlerine göre mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor...

Miras hukuku mirastan men etme!

Miras hukuku mirastan men etme durumu mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarrufta saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarması şeklinde oluyor. Mirastan men etme durumu yine mirasbırakanın affıyla ortadan kalkıyor...

İntikali yapılmamış tarım arazileri için mirasçılık belgesi istenecek!

Aktarılan son dakika detaylarına göre Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kapsamında intikali yapılmamış araziler için taahhütnameyle yapılan başvurulara itiraz edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi talep edilecek.

10 yıl sonra banka şubesi kalmayabilir!

Günün her saati ve her yerden bankacılık işlemlerini yapma olanağı veren dijital bankacılığa ilgi artarken, dijital bankacılık müşterisi 104 milyona ulaştı. encazip.com kurucusu Çağada Kırım, “10 yıl sonra işlemler sadece dijital bankacılıktan yapılabilir” dedi.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

E-devletten miras sorgulaması nasıl yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, miras işlemlerini sorgulamak için artık e-devlet üzerinden işlem yapabiliyor. E-devlet üzerinden miras kalıp kalmadığını öğrenmek mümkün. Peki e-devlet üzerinden miras sorgulama nasıl yapılır ve mirasçılık belgesi nereden alınır? İşte miras sorgulama  detayları...

Veraset belgesi nasıl alınır? E-devlet üzerinden mirasçılık sorgulaması yapılır mı?

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında en çok merak edilen belgelerden biri de veraset belgesi oldu. E-Devlet mirasçılık belgesi (veraset ilami)  TC kimlik numarası ile sorgulanarak alınabiliyor. Veraset belgesi, nedir ve nereden alınır soruları için yanıtlar haberin devamında...

Kripto hesabı olanlar dikkat! Ölmeden önce şifreyi söylemediyseniz, kripto mirasınız da mezara gider!

Kripto varlıklarınız siz öldükten sonra mirasçılarınıza geçer. Mirasçılık belgesini borsaya ya da ilgili kurumlara sunan mirasçı payını alır. Kripto varlıklarınızı kişisel hesaplarda tutuyorsanız ve şifreyi kimseye söylemediyseniz, kripto mirasınızı kimse alamaz.

Noterden mirasçılık belgesi nasıl alınır? Veraset ilamı ve mirasçılık belgesi aynı şey mi olur?

Miras kalan mülklerin üzerinde birden çok kişinin söz hakkı olabilir. Bu kişilere mirasçılar denir. Peki mirasçılık belgesi nasıl alınır? İşte bu konuda merak edilip sorulan sorular!

Kişi sağlığında malını istediğine verebilir mi? Mirasçılık belgesi ile tapuda satış yapılır mı?

Miras kalan ya da kalacak olan mallara dair pek çok kişinin sorusu bulunmaktadır. O sorulardan en bilineni de mirasın devri ve satış işlemleridir. İşte detaylar!

Fırsatçılığa caydırıcı ceza! Fahiş fiyat yapanlara hapis cezası geliyor!

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından birçok insanın evsiz kalması ile farklı şehirlere göç başladı. Birçok şehirde bu nedenle ev kiralarını arttıran ev sahiplerine fırsatçılıktan hapis cezası geldi. Yeni eklenecek madde ile 2 yıldan 5 yıla ceza verilecek. İşte detaylar…

Hisseli taşınmazda istenmeyen ortak paydaşlıktan nasıl çıkarılır?

Hisseli taşınmazlarda diğer paydaşlar için durumu çekilmez hale getiren paydaş mahkeme yoluyla paydaşlıktan çıkarılabilir. Bu durumda ortaklıktan çıkarılan hissedara 3 seçenek sunulur.

Otomobilde geçen yıl en çok o kategori tercih edildi!

Türkiye'de tüketici her ne kadar pahalılıktan şikayet etse de, otomobilde geçtiğimiz yıl en çok ithal otomobillerin tercih edildiği ortaya çıktı.

Konut aramaları satılıktan kiralığa döndü!

Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet’in araştırmasına göre katılımcıların yüzde 20’lik önce satılık ev aradığını, ancak şimdi kiralık ev arayışına yöneldiğini belirtti. Satılık yerine kiralık ev aramaya yönelimin ilk sebebi de yüzde 53 ile “bütçe kriterlerine göre ev bulamamak” oldu.  

Borsa tarihinin en ağır cezası! Dolandırıcılık, rüşvet ve sahtecilikten 19 yıl

Kervansaray Yatırım Holding’in eski yönetim kurulu başkanı Selim Sayılgan’a nitelikli dolandırıcılıktan 9 yıl 4 ay, evrakta sahtecilikten 5 yıl 7 ay ve rüşvet verme suçundan 4 yıl hapis cezası verildi. 

mirasçılıktan çıkarma Haberi

mirasçılıktan çıkarma

Mirastan çıkarma sebepleri!

Medeni Kanunu Miras hukuku hükümlerine göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes mirasçı olabileceği gibi, vasiyet alacaklısı da olabiliyor.


Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş olurlar; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine olanak yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılır.


Mirasbırakan, mirasçılarını mirastan yoksun bırakabiliyor. Ancak bunun için haklı nedenlerin meydana gelmesi gerekiyor. Peki, mirastan çıkarma sebepleri nelerdir?


Mirastan yoksunluk sebepleri:

Aşağıdaki kimseler, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da edinemezler:


1. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,

2. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler,

3. Mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle...