15 / 05 / 2024

mirasçının mirası reddetmesi halinde sorumluluğu

mirasçının mirası reddetmesi halinde sorumluluğu

Ödemeden aciz bir mirasbırakanın mirasını reddeden mirasçılar, onun alacaklılarına karşı sorumlu olur mu? Mirasçının mirası reddetmesi halinde sorumluluğu nedir? İşte miras hukuku esasları bu haberde...

Miras kalan arsaların intikali için son günler!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, miras kalan tarlaların intikallerinin yapılması için verdiği süre 2 hafta sonra doluyor.

Miras vergisi 1. taksiti bugün başladı!

Geçtiğimiz sene kendisine miras kalan mirasçıların ödemek ile mükellef olduğu miras vergisi için 1. taksit ödemeleri bugün başladı. Vergi için 2. taksitler Kasım'da ödenecek..

Miras vergisi 1. taksiti yarın başlıyor!

2017 yılı vergi takvimine göre miras vergisi 1. taksiti yarın başlıyor. Mükellefler ödemelerini Mayıs ayı sonuna kadar vergi dairelerinden gerçekleştirebilecek..

Miras vergisi 15 gün sonra başlıyor!

Kendisine miras kalan mirasçıların vergi sorumluluğu 15 gün sonra 1 Mayıs itibariyle başlıyor. Ödemeler ilgili vergi dairesine yapılıyor..

Salih Tatlıcı'nın 3 milyar dolarlık miras davası sona erdi!

Salih Tatlıcı’nın çocukları arasında devam eden 8 yıllık miras davası sona erdi. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, mirasın Tatlıcı’nın ikinci eşi Nurten Tatlıcı ve ondan olan oğlu Uğur Tatlıcı’ya kalmasına karar verdi. Tatlıcı'nın 3 milyar dolarlık serveti yıllardır mahkeme tarafından yönetiliyordu.

Abdülhamit Han'ın mirasının kıymeti yeterince anlaşılmadı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Yıldız Sarayı Müzesi kataloğu tanıtım programında konuştu. Emine Erdoğan, "Ne yazık ki Abdülhamit Han'ın mirasının kıymeti yeterince anlaşılmamış ve tasfiye edilmiştir." dedi.

George Michael, mirasını vaftiz çocuklarına bıraktı!

Kalp yetmezliğinden dolayı pazar günü 53 yaşında hayatını kaybeden İngiliz şarkıcı, söz yazarı ve müzisyen George Michael'ın mirasını kime bırakacağı belli oldu.

Levent Kırca’nın 4 çocuğu da mirasını reddetti!

Geçen yıl hayatını kaybeden usta oyuncu Levent Kırca'nın (67), Oya Başar'dan olan iki çocuğunun ardından ilk eşi Nur Diner'den olan iki çocuğu da mirasını reddetti.

Seçkin Piriler çocuklarının miras hakları için mahkemeye başvurdu!

Seçkin Piriler, Kaan Tangöze’yle evliliğinden dünyaya gelen iki çocuğunun miras haklarının korunması için mahkemeye başvurdu.

Fikret Otyam’ın mirası paylaşılamıyor!

Duayen gazeteci-ressam Fikret Otyam’ın paha biçilemeyen mirası 3 kızı ve eşi arasında hukuk savaşına neden oldu. Kızlarının başvurusu ile Otyam’ın iki evinde bilirkişi tespiti yapıldı.

Eski Suudi Kralı Fahd’ın miras davasına itiraz!

2005’te ölen eski Suudi Kralı Fahd’ın mirasından İngiltere’de yaşayan gizli eşine pay veren mahkeme kararı, oğlu Prens Abdülaziz’in itirazı üzerine temyiz edildi.

Ürdün Petra Dünya Miras Alanı'nda dev yapı bulundu!

Arkeologlar, Ürdün'ün güneyindeki Petra Dünya Miras Alanı'ndaki kumların altına gömülü büyük bir yapı keşfetti. Yapı 245 metrekarelik platformdan oluşuyor.

Miras vergisi ödemeleri için bugün son!

Miras vergisi olan veraset ve intikal vergisi 7338 sayılı kanun gereğince ödeniyor. Miras vergisi ödemeleri için bugün son gün olup, mükelleflerin mesai bitimine kadar vergi dairesine ödemelerini yapmaları gerekiyor.

mirasçının mirası reddetmesi halinde sorumluluğu Haberi

mirasçının mirası reddetmesi halinde sorumluluğu

Mirasçının mirası reddetmesi halinde sorumluluğu!

Miras Hukukuna göre; Vasiyet alacaklısının vasiyeti reddetmesi hâlinde, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, bu redden vasiyet yükümlüsü yararlanır.


VII. Mirasçıların alacaklılarının korunması

Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilirler.


Reddin iptaline karar verilirse, miras resmen tasfiye edilir.


Bu suretle tasfiye edilen mirastan reddeden mirasçının payına bir şey düşerse bundan, önce itiraz eden alacaklıların, daha sonra diğer alacaklıların alacakları ödenir. Arta kalan değerler ise, ret geçerli olsa idi bundan yararlanacak olan mirasçılara verilir.


Mirasçının mirası reddetmesi halinde sorumluluğu..

Ödemeden âciz bir mirasbırakanın mirasını reddeden mirasçılar, onun alacaklılarına karşı, ölümünden önceki beş yıl içinde ondan almış oldukları...