03 / 01 / 2025

miraslıktan çıkarma davası

miraslıktan çıkarma davası

Miras bırakan kimse hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açabiliyor? Bir diğer ifade ile hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir? İşte yanıtı ve konu detayları haberimizde...

Ev aldıktan sonra yapılması gerekenler nelerdir?

Ev aldıktan sonra yapılacak birkaç işlem vardır. İşlemlerin adım adım uygulanması, karmaşıklığı önleyerek evin benimsenmesine yardımcı olur. Öncelikle tapu ve mülk işlemleri yapılır. Evin size ait olduğuna dair resmi işlemlerin yapılması gerekir. İşte ev aldıktan sonra yapılması gerekenler...

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Paydaşlıktan çıkarma sebepleri nelerdir?

Paylı mülkiyette bir paydaşın, paydaşlıktan çıkarılması için dava açılabiliyor. Peki, paydaşlıktan çıkarma sebepleri nelerdir?

Mirasçılıktan çıkarma nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kayınvalidem küçük kızını, evliyken 3 çocuklu bir adama kaçması sebebiyle mirasından men etmek istiyor. Ailesini köylerinde rezil etti. Ne yapabilir?' sorusunu yanıtladı.

Mal paylaşım davası ne zaman açılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun '3 yıl önce anlaşmalı boşandım. Eski eşim daha sonra bir gerekçe göstererek veya göstermeyerek yeniden mal paylaşım davası açabilir mi? Boşandıktan sonra bu davayı hak edemeyeceği bir süre var mı?' sorusunu yanıtladı.

Omurga GPYŞ Karma Birinci Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun ihracı yapıldı!

Omurga Portföy, "Omurga GPYŞ Karma Birinci Gayrimenkul Yatırım Fonu"nun ihracını gerçekleştirdi. Fonu"nun ihracını gerçekleştirdi. Omurga Portföy Genel Müdürü Kösebay: "İlk fonun yatırımını tamamladıktan sonra ikincisini çıkaracağız" dedi.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesine aykırılık davası!

Arsa sahibi ile müteahhit arasında sözleşme imzaladıktan sonra anlaşamamaları halinde sözleşme fesh edilebiliyor. Tarafların birbirlerine dava açma hakkı bulunuyor. İşte, kat karşılığı inşaat sözleşmesine aykırılık davası!

Paylı mülkiyette ortaklıktan çıkarma!

Paylı mülkiyet, birden fazla kişinin bir eşyanın tamamında paylı olarak bu malları veya malı maddi olarak paylaşmaksızın malik olunmasına deniyor. İşte, paylı mülkiyette ortaklıktan çıkarma!

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Miras hukuku gereğince mirasbırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor.Ancak bu durum bazı hallerde iptal edilebiliyor. Peki, mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır?

Medeni Kanun miras bırakana, mirasçısını mirasçılıktan çıkarma hakkı veriyor. Ancak bunun için geçerli bir sebebin olması gerekiyor. Peki, mirasçılıktan çıkarma davası nerede açılır? İşte yanıtı..

Mirastan çıkarma iptali dava dilekçesi!

Mirasbırakan mirasçılardan birini veya birkaçını kanunda belirtilen koşullar dahilinde mirasçılıktan çıkarabiliyor. Buna karşın tasarrufun iptali de istenebiliyor. İşte mirastan çıkarma iptali dava dilekçesi..

Mirastan çıkarma şartları!

Miras bırakanın tasarruf özgürlü kapsamında mirasçısını mirastan çıkarmak da yer alıyor. Ancak miras bırakan istediği zaman istediği mirasçısını mirasçılıktan çıkaramıyor. Peki, mirastan çıkarma şartları nelerdir?

Kiracı tahliye davası dilekçe örneği!

Kiracı genel olarak korunduğu için belirli şartlar oluşmadıkça mal sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunmuyor. Kiracının tahliyesi için ev sahibinin mahkemeye dilekçe ile başvuru yapması gerekiyor. İşte, kiracı tahliye davası dilekçe örneği!

miraslıktan çıkarma davası Haberi

miraslıktan çıkarma davası

Hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir?

Miras sahibi kimse, vefatından sonra mirasının kalmasını istemediği kişileri, sağ iken bir dava açarak mirasçılıktan çıkarabiliyor. Söz konusu mirasçılıktan çıkarma davası saklı payı olanlara karşı açılabiliyor.


Zaten, saklı payı olmayanlara karşı böyle bir dava açılmasına lüzum duyulmuyor. Kişi, mirasını istediği gibi değerlendirebiliyor. Örneğin, bir vakfa bağış verip yahut kendisi bir vakıf kurabiliyor. Peki saklı payı olanlara karşı hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Mirasçılıktan çıkarma davası

Bir kimsenin mirasçılıktan çıkartılabilmesi için, o kişinin miras bırakana karşı suç işlemiş olması ya da kendisine zarar veriyor olması gerekiyor.


Bunun dışında kişi aile hukuku kapsamında görevlerini yerine getirmiyorsa; örneğin bir çocuksa ve evlatlık vazifelerini yerine getirmiyorsa miras bırakan, mirasçılıktan çıkarma davası ile yasal mirasçılarını mirasından mahrum edebiliyor.



Birinci...