02 / 05 / 2024

mirasta akrabalık dereceleri

mirasta akrabalık dereceleri

Miras hukukunda akrabalık dereceleri birinci, ikinci ve üçüncü derece kan hısımları olarak ayrılıyor. Anne, baba ve çocuklar birinci derece kan bağını oluşturduğu için miras hukuku mirasın payında bu kişilere öncelik tanıyor...

1942 yılında kaloriferli evde oturanlar için yeni karar: Apartmanların sıcaklık dereceleri düşürülecek!

1942 yılında İstanbul Valisi Lütfi Kırdar kaloriferli binalarda oturanlar için yeni bir karar aldığını ve bu kararın uygulamaya konulacağını açıklamış. Alınan karara göre apartmanların sıcaklık derecesinin düşürülmesine karar verilmiş. Peki neden?

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?

Geriye dönük miras hakkından yararlanmak isteyenler, "Mirasta geriye dönük kira nasıl alınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte mirasta geriye dönük kiraya ilişkin tüm ayrıntılar...

Mirasta yeni usul dönemi başlıyor: Artık miraslar bu şekilde paylaşılacak 

Türkiye'de emlak mirası devri ve dükkan tapularıyla ilgili önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Bu yeni düzenleme, gayrimenkul sahipleri ve miras yoluyla mülkiyet devri işlemlerini etkileyen önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. İşte yeni miras düzenlemesiyle ilgili detaylar…

Mirasta intikal ne demek? İntikal yapınca ne olur?

Miras ve intikal konusu pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Mirasta intikal işleminin nasıl yapıldığı sık sorulan sorulardandır. İşte bu konuya dair merak edilenler!

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Mirasta yeni dönem: Artık hisse senetleri miras kalıyor!

Global Menkul Değerler Genel Müdürü Gülşeyma Doğançay, pandemiyle birlikte küresel olarak hisse senedi piyasasına talebin arttığını belirterek eskiden ev ve arsa miras bırakılırken artık hisse senedi bırakanların sayısının yükseldiğini dile getirdi.

Mirasta usulsüzlük yaşanması durumda ne yapılabilir? 

Posta yazarı Tamer Heper, 'Miras olarak miras bırakanın bankadaki parasının bir kısmı vekaletname ile başkası tarafından çekilmesi ve miras sahibine paranın verilmemesi durumunda ne yapılabilir?' sorusunu cevapladı.

Mirasta gayrimenkulün intifa hakkı!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen mirasta gayrimenkulün intifa hakkıyla ilgili soruyu cevapladı....

7 soruda mirasta tasarruf özgürlüğü!

Mirasbırakanlar, miraslarının belli bir kısmı üzerinde tasarruf hakkına sahip oluyor. Peki, mirasta tasarruf özgürlüğünün sınırları nelerdir? Mirasçıların hakları nelerdir?

9 soruda mirasta saklı pay nedir?

Mirasçısı olan mirasbırakanlar, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2017 nelerdir?

Mirasta saklı pay bertaraf edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''mirasta saklı pay'' hususunu açıkladı. İşte o yazı...

Mirasta paylaşım belgesiz geçerli mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Mirasta paylaşım belgesiz geçerli mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...

mirasta akrabalık dereceleri Haberi

mirasta akrabalık dereceleri


Miras hukukunda akrabalık dereceleri!


Miras hukukunda akrabalık derecelerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

1) Birinci derece kan hısımları: Annemiz ,babamız ve çocuklarımız birinci derecede kan bağımız olan akrabalarımızdır.

2) İkinci derece kan hısımları: Kardeşlerimiz,torunlarımız , dedemiz ve ninemiz (babaanne,anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır.

3) Üçüncü derece kan hısımları: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler,amca,hala,dayı,teyze 3 . derece akrabalarımız çocukları 4. derece akrabamız olur.


Miras hukukunda akrabalık derecelerini sıraladıktan sonra dilerseniz kimin ne kadar miras payına sahip olduğundan da bahsedelim:

1. Geride çocuklar ve eş kalmışsa; eşin payı dörtte birdir(Çocukların yerini o çocuktan olan torunlar alır).

2. Geride çocuk olmayıp mirasçı olarak anne baba ve eş kalmışsa; eşin payı mirasın yarısıdır (Ölen anne babanın yerini o anne babadan olan kardeşler alır).

3. Geride anne baba ve kardeş de yoksa, büyükanne...