12 / 05 / 2024

mirasta belirli mal bırakma vasiyeti

mirasta belirli mal bırakma vasiyeti

Belirli mal bırakma vasiyeti yani muayyen mal vasiyeti de denilen durum miras bırakanın bir kimseye onu mirasçı olarak atamaksızın belirli bir mal bırakma yoluyla kazandırmada bulunmasına deniyor....

Olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Olumlu miras sözleşmesinde mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebiliyor. Peki, olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Belirli süreli kira sözleşmesi nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kanunen kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Peki, belirli süreli kira sözleşmesi nedir?

Mirasta sağ kalan eşin saklı payı!

Miras, vefat eden bir kimsenin ardında bıraktığı mal varlığı oluyor. Medeni Kanun gereğince miras, mirasbırakanın mirasçılarına intikal ediyor. Peki, kanunen mirasta sağ kalan eşin saklı payı oranı nedir?

Miras taksim sözleşmesi örneği 2015!

Mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebiliyor. İşte miras taksim sözleşmesi örneği 2015..

Mirasta tasarruf hakkı nedir?

Miras, bir kimsenin vefat etmesinin ardından geride bıraktığı mal varlığına deniyor. Mirasbırakan malvarlığının belli kısmı üzerinde özgür tasarruf hakkına sahip olabiliyor. Peki, mirasta tasarruf hakkı nedir?

Belirli mal bırakma vasiyeti nasıl yapılır?

Ölüme bağlı tasarruf çeşitleri arasında mirasçı atama, belirli mal bırakma, yedek mirasçı atama, artmirasçı atama gibi seçenekler bulunuyor. Peki, belirli mal bırakma vasiyeti nedir? Belirli mal bırakma vasiyeti nasıl yapılır?

Mirasta babaya düşen pay nedir?

Medeni Kanun gereğince annenin vefatı durumunda, sahip olunan mal varlığı sağ kalan eşe ve çocuklara kalıyor. Peki, mirasta babaya düşen pay nedir? İşte sağ kalan eşin mirastaki payları..

Belirli mal bırakma hakkı!

Medeni Kanunda yer alan Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan, bir kimseye onu mirasçı atamaksızın belirli bir mal bırakma yoluyla kazandırmada bulunabiliyor. İşte mirasta belirli mal bırakma hakkı..

Mirasta değer artış payı nedir?

Mal rejimi sona erince, mevcut ortaklık mallarının değerlendirilmesinde tasfiye anı esas alınıyor. Peki, mirasta değer artış payı nedir? Değer nasıl belirlenir? İşte yanıtı bu haberde..

Mal beyanı konusuna giren mallar!

Mal beyanı vermek zorunda olanlar kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan hangi malları beyan eder? İşte mal beyanı konusuna giren mallar bu haberde...

Mal beyanı ne zaman verilir?

Mal beyanı ne zaman verilir? Mal beyanı verme zamanı, her kamu görevlisi için farklılık gösteriyor. Örneğin, Bakanlar Kurulu üyeleri için, atamayı izleyen bir ay içinde beyanın verilmesi gerekiyor...

Mal beyanı nereye verilir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Bakanlar Kurulu üyelerinin mal beyanını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına vermesi gerekiyor. Peki diğer kamu çalışanları mal beyanını nereye verecek? İşte yanıtı...

Mal beyanı nedir?

Mal Bildiriminde Bulunulması Kanunu ve Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik esaslarına göre kimi mal sahiplerinin belli dönemlerde mal beyanında bulunması gerekiyor. Peki mal beyanı nedir?

mirasta belirli mal bırakma vasiyeti Haberi

mirasta belirli mal bırakma vasiyeti


Belirli mal bırakma vasiyeti yani muayyen mal vasiyeti de denilen durum miras bırakanın bir kimseye onu mirasçı olarak atamaksızın belirli bir mal bırakma yoluyla kazandırmada bulunmasına deniyor. Belirli mal bırakma vasiyeti, ölüme bağlı tasarrufla bir kimseye terekedeki bir malın mülkiyetinin veya terekenin tamamı ya da bir kısmı üzerinde intifa hakkının kazandırılmasına yönelik olabiliyor. Yada bir kimse lehine tereke değeri üzerinden bir edimin yerine getirilmesinin, bir irat bağlanmasının veya bir kimsenin borçtan kurtarılmasının, mirasçılar veya belirli mal bırakılanlara yükletilmesi şeklinde olabiliyor. Belirli mal bırakma vasiyeti Türk Medeni Kanunu'nun 517, 518 ve 519. maddelerinde aşağıdaki gibi hükme bağlanmıştır:

D. Belirli mal bırakma

            

            I. Konusu

            Madde 517.- Mirasbırakan,...