05 / 05 / 2024

Mirasta denkleştirme süresi

Mirasta denkleştirme süresi

Yasal mirasçılar elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlü oluyor. Buna göre mirasta denkleştirme nedir? İşte kanun hükümleri...

Riva'daki değerli gayrimenkullerin ihale süresi uzatıldı!

İstanbul'un Beykoz ilçesi Çayağzı (Riva) Mahallesi'nde özelleştirme ihalesine çıkarılan gayrimenkullerin ihale süresi uzatıldı..

Mirasçılar arasında denkleştirme nasıl yapılır?

Mirasta denkleştirme işlemleri, Medeni Kanun gereğince yapılıyor. Peki, mirasta denkleştirme nasıl yapılır? Mirasçılar arasında denkleştirme nasıl yapılır? İşte Medeni Kanun esasları..

İnebolu Limanı'nda son teklif verme süresi yarın sona eriyor!

Özelleştirme süreci iki yıl önce başlayan ve geçici teminat tutarı 15 milyon lira olarak belirlenen İnebolu Limanı ihalesinin, 9 Ekim olarak belirlenen son teklif verme süresi yarın sona eriyor.

Saklı pay için dava açma süresi!

Mirasta saklı pay, mirasbırakanın tasarruf yapamayacağı kısım olarak karşımıza çıkıyor. Mirasçının saklı payının ihlal edilmesi halinde saklı pay için dava açılabiliyor. Peki, saklı pay için dava açma süresi ne kadardır?

Maliye Hazinesi ve TCDD adına kayıtlı taşınmazların özelleştirme süresi uzatıldı!

ÖİB Maliye Hazinesi ve T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü adına kayıtlı muhtelif taşınmazların özelleştirilme sürelerinin uzatıldığını bildirdi. Özelleştirme İdaresi'nin süre uzatım ilanı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mirasta denkleştirme nasıl yapılır?

Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler. Peki, mirasta denkleştirme nasıl yapılır?

Çevre temizlik vergisi 2. taksit ödeme süresi uzatıldı mı?

Çevre temizlik vergisi, taşınmaz mal kullanıcıları tarafından ödeniyor. 2014 yılına ait verginin 2. taksit ödemeleri devam ediyor. Peki, çevre temizlik vergisi 2. taksit ödeme süresi uzatıldı mı?

Emlak vergisi 2.taksit ödeme süresi uzatıldı mı?

1319 sayılı kanun gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi 2.taksit ödeme süresi uzatıldı mı?

Yapılandırma süresi 31 Aralık'a kadar uzatıldı!

6552 sayılı Torba Yasası ile tanınan yapılandırma başvuruları 1 Aralık'ta sona erecekti. Ancak, 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yapılandırma süresi 31 Aralık'a kadar uzatıldı...

Çevre temizlik vergisi yapılandırma süresi uzatıldı!

Çevre temizlik vergisi, Torba Yasa ile yapılandırılabiliyor. Başvurular, 1 Aralık 2014 tarihinde sona erecekti. Ancak, Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile çevre temizlik vergisi yapılandırma süresi uzatıldı...

Emlak vergisi yapılandırma başvuru süresi uzatıldı!

Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile vergi borçları yapılandırılabiliyor. 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile emlak vergisi yapılandırma başvuru süresi uzatıldı...

Vergi borcu yapılandırma süresi uzatıldı mı?

Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasası ile vergi borçları yapılandırılabiliyor. Peki, 1 Aralık'ta başvuru süresi sona erecek olan vergi borcu yapılandırma süresi uzatıldı mı?

Vergi yapılandırma başvuru süresi uzatıldı!

Torba Yasası ile tanınan vergi yapılandırmaları için başvuru süresi 1 Aralık 2014 tarihinde sona erecekti. Ancak bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile vergi yapılandırma başvuru süresi uzatıldı...

Mirasta denkleştirme süresi Haberi

Mirasta denkleştirme süresi

Mirasta denkleştirme nedir?

Mirasta denkleştirme hususu, Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre, yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlü oluyor.


Konu ile ilgili hususlar, madde 669 ile madde 675 arasında değişkenlik gösteriyor.


A. Mirasçılar arasında

Madde 669- Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler.


Mirasbırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir malvarlığını devretmek veya borçtan kurtarmak ve benzerleri gibi karşılık almaksızın altsoyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi mirasbırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça, denkleştirmeye tâbidir. 


B. Mirasçılık sıfatının kaybı hâlinde

Madde 670- Mirasın açılmasından önce veya sonra mirasçılık sıfatını kaybeden mirasçıya ait geri verme yükümlülüğü, onun yerini alan...