05 / 05 / 2024

mirasta eş payı

mirasta eş payı

Bir kimsenin vefat etmesinin ardındna geride bıraktığı malları, miras olarak nitelendiriliyor. Miras hukuku, Medeni Kanun'da düzenleniyor. Peki, mirasta eşin payı nedir? Mirasta eşin payı nasıl hesaplanır?

En zengin yüzde 20’nin toplam gelirden aldığı pay yüzde 49,8'e yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi verilere göre, en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 49,8'e yükseldi.

TÜİK resmen açıkladı: En zengin yüzde 20’nin toplam gelirdeki payı yüzde 48’e yükseldi! 

TÜİK verilerine göre, en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay 2022 yılında, 2021'e göre 1,3 puan arttı ve yüzde 48'e ulaştı. 

Avrupa Birliği’nden Rusya’ya veto! Payını yüzde 7,5'e düşürdü

Avrupa Birliği (AB), enerjide Rusya'ya bağımlılık halinden amacı ile için aldığı tedbirler ile doğal gaz ithalatında Rusya'nın payını yüzde 40 oranından yüzde 7,5'e düşürdü. İşte detaylar…

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

İkinci eşler mirastan pay alabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ikinci eşin mirastaki payını yazdı ve "Babamın ikinci kez evlendiği kadın, anneme ait evde bizlerden daha çok hisseye sahip oldu. Buna hakkı var mı?" sorusunu yanıtladı. 

Torunların mirasta saklı payı var mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde torunların mirastaki saklı payını yazdı.

Konut satışlarında kadınların payı yüzde 32,2’e yükseldi!

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2020'de yapılan 1 milyon 499 bin 316 konut satışından, 483 bin 7’sinin kadınlar adına tescil edildiğini söyleyerek, "Konut satışlarında kadınların payı yüzde 32,2’e yükseldi" şeklinde konuştu.

Mirasta 'saklı pay' hakkı!

Türk Hukuku'na göre, bir baba çocuğunu vasiyetname ili mirastan mahrum bırakabiliyor. Ancak varislerin kanunen "saklı pay" miras hakkı bulunuyor.

GSD Denizcilik Gayrimenkul paylarını sattı!

Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri: II, N15.1 Sayılı Tebliği kapsamında Hakan Yılmaz tarafından GSD Denizcilik Gayrimenkul'e pay satım işlemlerine ilişkin açıklama gönderildi. 

Bütün çocuklar mirasta eşit paya mı sahip olur?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Dedemin amcası Almanya’da vefat etti. Ölen kişinin babası iki evli. İki evlilikten 6 çocuğu var. 2 tanesi hayatta. Hayatta olmayan kardeşlerinin çocuklarına mirastan pay düşer mi?' sorusunu yanıtladı.

Vakıf Finansal Kiralama'nın Güneş Sigorta'daki payı yüzde 61,1'e yükseldi!

Vakıf Finansal Kiralama'nın hissedarı Güneş Sigorta AŞ'nin hisselerinin devri hususunda bir anlaşmaya varılamadı. Bu durumda TVF Finansal Yatırımlar'ın, hissedarlarından olan Güneş Sigorta AŞ'nin sermayesindeki payı yüzde 61,1'e yükseldi.

Yeni Gimat GYO'nun Panora GYO sermayesindeki payı yüzde 4,94'e düştü!

Yeni Gimat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın Panora Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sermayesindeki payı 29 Kasım 2019 tarihi itibarıyla yüzde 4,94'e düştü...

Sağ kalan eşe ölen eşin malından miras kalır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Çocuksuz eşlerden biri öldüğünde, şayet ölenin malı aile birliği içinde kazanılmamışsa sağ kalan eşe ölenin malından miras kalır mı? Saklı payı olur mu? ' sorusunu yanıtladı.

mirasta eş payı Haberi

mirasta eş payı

Mirasta eşin payı nedir?

Bir kimsenin vefat etmesinin ardından geride bıraktığı malları, miras olarak nitelendiriliyor. Miras hukuku, Medeni Kanun'da düzenleniyor.


Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana Medeni Kanun Miras Hukukunda belirtilen oranlarda mirasçı oluyor. 


Çocuk varsa mirasta eşin payı nedir?

Miras bırakan vefat ettiğinde eşi mirastan 1/4 oranında faydalanırken, çocuklar 3/4 oranında mirasçı oluyor. Çocuklara kalan 3/4'lük kısım çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılıyor. Örneğin tek çocuk varsa bu 3/4'lük oran tek çocuğa kalıyor. 


İki çocuk varsa yine bu 3/4'lük kısım 2'ye bölünerek çocuklar arasında paylaştırılıyor. Eğer üç çocuk varsa, 3/4'lük oran paylaştırılıyor. Bu durumda herkes 1/4'lük oranın sahibi olmuş oluyor.


Çocuk yoksa mirasta eşin payı nedir?

Miras bırakan kimsenin çocuğu yoksa eşi, anne ve babasının sağ olması halinde onlarla mirası paylaşır. Bu paylaşımda ölen...