07 / 05 / 2024

mirasta gaiplik nedir

mirasta gaiplik nedir

Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeni ile hakkında gaiplik kararı verilebiliyor. Peki, mirasta gaiplik nedir?

Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Miras bırakanın mirasçısını mirastan mahrum bırakmasına mirastan ıskat deniyor. Peki, Mirastan ıskat nasıl yapılır? Mirasta ıskatın hukuki dayanağı nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

9 soruda mirasta saklı pay nedir?

Mirasçısı olan mirasbırakanlar, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2017 nelerdir?

Mirasta saklı pay oranları 2016!

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü saklı payların dışında kalan kısım üzerinden kullanması gerekiyor. Peki, saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2016 nelerdir?

Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?

Mirasta paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumlu oluyor. Peki, mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir? İşte Medeni Kanun esasları..

Mirasta mahfuz hak nedir?

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Peki, mirasta mahfuz hak nedir?

Mirasta sağ kalan eşin saklı payı!

Miras, vefat eden bir kimsenin ardında bıraktığı mal varlığı oluyor. Medeni Kanun gereğince miras, mirasbırakanın mirasçılarına intikal ediyor. Peki, kanunen mirasta sağ kalan eşin saklı payı oranı nedir?

Mirasta red halinde sorumluluk!

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası üç ay içinde reddedebilirler. Peki, yasal mirasçılar mirası reddederse ne olur? Mirasta red halinde sorumluluk nedir? İşte yanıtı..

Mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir?

Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan kimse bırakacağı mirasın bir kısmı üzerinde istediği gibi tasarruf yapabiliyor. Peki, mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir? Mirasta tasarruf edilebilir kısım nasıl hesaplanır?

Mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Ölüme bağlı tasarruflar arasında vasiyet ve miras sözleşmesi yer alıyor. Bu iki işlemin de yapılabilmesi için tasarruf ehliyetine sahip olunması gerekiyor. Peki, mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Mirasta gaiplik nedir?

Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeni ile hakkında gaiplik kararı verilebiliyor. Peki, mirasta gaiplik nedir?

Mirasta tasarruf hakkı nedir?

Miras, bir kimsenin vefat etmesinin ardından geride bıraktığı mal varlığına deniyor. Mirasbırakan malvarlığının belli kısmı üzerinde özgür tasarruf hakkına sahip olabiliyor. Peki, mirasta tasarruf hakkı nedir?

mirasta gaiplik nedir Haberi

mirasta gaiplik nedir

Mirasta gaiplik nedir?

Gaiplik, bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeniyle ölmüş olabileceği kanısıyla, yakınlarının başvurusu üzerine mahkemece öldüğüne karar verilmesi olarak tanımlanıyor.


Hakkında gaiplik kararı verilen bir kimsenin mirastaki yeri Medeni Kanun ile açıklanıyor.


Kanuni mirasçı olarak kişilerin gaiplik kararı almak üzere mahkemeye başvuruda

bulunabilmeleri için olay tarihinden itibaren; ölüm tehlikesi içinde iken kaybolma halinde en az 1, uzun zamandır haber alınamama halinde ise en az 5 yıl geçmiş olması gerekmektedir.


Gaiplik kararı, gaipliğine karar verilenin öldüğü sanısına dayanmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 32-35’inci maddeleri gereğince gaiplik kararı verildiği takdirde, mirasçılar aynen gaibin ölümü gerçekleşmiş gibi mirasçı olurlar. Ancak, gaiplik kavramında az da olsa geçicilik vardır.


Bu nedenle, gaiplik kararından sonra...