05 / 05 / 2025

Mirasta tenkis dava dilekçesi örneği

Mirasta tenkis dava dilekçesi örneği

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçıların, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılan bir dava olarak biliniyor. İşte, tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davasında yetkili mahkeme!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava etme hakları bulunuyor. Peki, tenkis davası nerede açılır? İşte, tenkis davasında yetkili mahkeme!

Saklı pay için dava açma süresi!

Mirasta saklı pay, mirasbırakanın tasarruf yapamayacağı kısım olarak karşımıza çıkıyor. Mirasçının saklı payının ihlal edilmesi halinde saklı pay için dava açılabiliyor. Peki, saklı pay için dava açma süresi ne kadardır?

Tenkis davası kime karşı açılır?

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisi için dava açabiliyor. Peki, tenkis davası kime karşı açılır? İşte yanıtı..

Tenkis davası nerede açılır?

Ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi için dava açılabiliyor. Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor. Peki, tenkis davası nerede açılır?

Tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini bir dilekçe ile dava edebilirler. Peki, dilekçe nasıl yazılır? İşte tenkis davası dilekçe örneği...

Mirasta hisse habersiz satıldığında ne yapılabilir?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında kalan mirasta hissenin satılıp hak verilmediğinde dava nasıl açılır sorusunu cevaplandıdı. İşte Tamer Heper'in köşe yazısı;

Greenpeace'den "acil kamulaştırmaya" karşı dava!

Greenpeace, Soma'nın Yırca Mahallesinde yapılacak olan Kolin Termik Santrali'nin yapımı için zeytinlik alanın kamulaştırılmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtığını bildirdi. Greenpeace Avukatı Soma Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

TÜKODER, ulaşım zammına dava açıyor!

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şubesi, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından 1 Eylül'de uygulanacak kent içi toplu ulaşım ücretlerine yapılan zammın iptali için dava açtı.

Kat mülkiyeti kanunu dava ehliyeti!

Kat mülkiyeti kanunu gereğince, kat malikleri ve kat irtifakı sahipleri hak kaybı yaşadıklarını düşünmeleri halinde, mahkemeye konu ile ilgili dava açarak, hakimden müdahalesini isteyebiliyor. İşte kat mülkiyeti kanunu dava ehliyeti..

Doğuş GYO Maslak imar planı için İBB'ye dava açtı!

Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, 12 Mart'ta askıya çıkarılan 1/5000 Ölçekli Maslak ve Çevresi Nazım İmar Planı için yaptığı itirazın geri çevrilmesi üzerine dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne dava açtı.

Mirasta tenkis dava dilekçesi örneği Haberi

Mirasta tenkis dava dilekçesi örneği

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Miras bırakan, kanuni mirasçıların saklı payları dışında kalan malvarlığı üzerinde, dilediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahip oluyor.


Miras bırakan, saklı pay sahibi mirasçısı var ise yapacağı tasarruflarda mirasçının dava açma hakkı bulunuyor.  Bu davalara tenkis davası deniyor. Medeni Kanuna göre, “Böylece saklı payına tecavüz edilen kişinin bir alacaklı değil, miras hakkı ihlal edilen kişi olarak değerlendirilmesi zorunluluğu ortaya çıkar. Tenkis davası bir miras payının tamamlanması davasıdır.


Tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılıyor. 


Türk Medeni Kanunu'na göre, tenkis davası açma hakkı mirasçıların saklı paylarının ihlal edildiğini zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın...