04 / 05 / 2024

mirasta tenkis ne demektir

mirasta tenkis ne demektir

Türk Medeni Kanunu gereğince saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava konusu yapabiliyor. Peki, mirasta tenkis davası nasıl açılır?

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Mirasta intikal ne demek? İntikal yapınca ne olur?

Miras ve intikal konusu pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Mirasta intikal işleminin nasıl yapıldığı sık sorulan sorulardandır. İşte bu konuya dair merak edilenler!

Mirasta usulsüzlük yaşanması durumda ne yapılabilir? 

Posta yazarı Tamer Heper, 'Miras olarak miras bırakanın bankadaki parasının bir kısmı vekaletname ile başkası tarafından çekilmesi ve miras sahibine paranın verilmemesi durumunda ne yapılabilir?' sorusunu cevapladı.

Asliye Hukuk Mahkemesi harcı 2019!

Tapu veya nüfus kayıtlarında isim düzeltme ve değiştirme, tenkis ve mirasta iade davası, Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası gibi davaların görüldüğü Asliye Hukuk Mahkemesine başvurma harcı 2019'da ne kadar oldu?

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Mirasta kime ne oranda pay düşer?

Bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu mallar mirasçılarına intikal ediyor. Mirasbırakanın mirasçılarının kim olduğu ve hangi oranda mirasçı oldukları kanun ile açıklanıyor. Peki, kanunen mirasta kime ne oranda pay düşer?

Mirasta red halinde sorumluluk!

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası üç ay içinde reddedebilirler. Peki, yasal mirasçılar mirası reddederse ne olur? Mirasta red halinde sorumluluk nedir? İşte yanıtı..

Tenkis davası ne zaman açılır?

Saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı tenkis davası açılabiliyor. Peki, tenkis davası ne zaman açılır?

Mirasta hisse habersiz satıldığında ne yapılabilir?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında kalan mirasta hissenin satılıp hak verilmediğinde dava nasıl açılır sorusunu cevaplandıdı. İşte Tamer Heper'in köşe yazısı;

Miras tenkis davası zamanaşımı süresi ne kadardır?

Tenkis davası, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davaya deniyor.Peki,miras tenkis davası zamanaşımı süresi ne kadardır?

Mirasta eş ne kadar alır?

Bir kimsenin vefat etmesiyle geride bıraktığı malların kimin üzerine kaldığını anlatan söylem miras olarak ifade ediliyor.Peki,miras neye nedir?Mirasta eş ne kadar alır?

Mirasta tenkis nedir?

Türk Medeni Kanunu gereğince saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava konusu yapabiliyor. Peki, mirasta tenkis davası nasıl açılır?

mirasta tenkis ne demektir Haberi

mirasta tenkis ne demektir

Mirasta tenkis nedir?

Türk Medeni Kanunu madde 560/1 gereğince; Mirasta tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılan bir dava olarak nitelendiriliyor.


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılır.


Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tabi olur.


Tenkise tabi birden fazla ölüme bağlı tasarrufun bulunması halinde, saklı pay sahibi mirasçıya yapılan kazandırmanın saklı payı aşan kısmı ile saklı pay sahibi olmayan kimselere yapılan kazandırmalar orantılı olarak tenkis edilir.


Mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflası halinde iflas...