04 / 05 / 2024

mirasta tenkis nedir

mirasta tenkis nedir

Türk Medeni Kanunu gereğince saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava konusu yapabiliyor. Peki, mirasta tenkis davası nasıl açılır?

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Miras bırakanın mirasçısını mirastan mahrum bırakmasına mirastan ıskat deniyor. Peki, Mirastan ıskat nasıl yapılır? Mirasta ıskatın hukuki dayanağı nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

9 soruda mirasta saklı pay nedir?

Mirasçısı olan mirasbırakanlar, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2017 nelerdir?

Mirasta saklı pay oranları 2016!

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü saklı payların dışında kalan kısım üzerinden kullanması gerekiyor. Peki, saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2016 nelerdir?

Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?

Mirasta paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumlu oluyor. Peki, mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir? İşte Medeni Kanun esasları..

Mirasta mahfuz hak nedir?

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Peki, mirasta mahfuz hak nedir?

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Mirasta sağ kalan eşin saklı payı!

Miras, vefat eden bir kimsenin ardında bıraktığı mal varlığı oluyor. Medeni Kanun gereğince miras, mirasbırakanın mirasçılarına intikal ediyor. Peki, kanunen mirasta sağ kalan eşin saklı payı oranı nedir?

Mirasta red halinde sorumluluk!

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası üç ay içinde reddedebilirler. Peki, yasal mirasçılar mirası reddederse ne olur? Mirasta red halinde sorumluluk nedir? İşte yanıtı..

Mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir?

Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan kimse bırakacağı mirasın bir kısmı üzerinde istediği gibi tasarruf yapabiliyor. Peki, mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir? Mirasta tasarruf edilebilir kısım nasıl hesaplanır?

Mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Ölüme bağlı tasarruflar arasında vasiyet ve miras sözleşmesi yer alıyor. Bu iki işlemin de yapılabilmesi için tasarruf ehliyetine sahip olunması gerekiyor. Peki, mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

mirasta tenkis nedir Haberi

mirasta tenkis nedir

Mirasta tenkis nedir?

Türk Medeni Kanunu madde 560/1 gereğince; Mirasta tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılan bir dava olarak nitelendiriliyor.


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılır.


Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tabi olur.


Tenkise tabi birden fazla ölüme bağlı tasarrufun bulunması halinde, saklı pay sahibi mirasçıya yapılan kazandırmanın saklı payı aşan kısmı ile saklı pay sahibi olmayan kimselere yapılan kazandırmalar orantılı olarak tenkis edilir.


Mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflası halinde iflas...