15 / 05 / 2024

mirastan çıkarma davasını kimler açabilir

mirastan çıkarma davasını kimler açabilir

Hangi hallerde ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısı mirasçılıktan çıkarılabilir? Mirastan çıkarma davasını kimler açabilir? İşte Medeni Kanun kapsamında yer alan miras hukuku esasları...

Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılabilir?

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında ortaklığın giderilmesi davasını kaleme aldı. Peki ortaklığın giderilmesi davası kime açılabilir? İşte Tamer Heper'in konu ile ilgili o yazısı...

Tapu kaydının düzeltilmesi davası nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi davası, belirli bir nedenden dolayı açılır. Bu dava, tapuda bazı hataların saptanması sonucunda açılır. Özellikle de tapuda bazı unsurların yanlış kaydedilmesi tapu kaydının düzeltilmesi davasını gerektirir. Peki tapu kaydının düzeltilmesi davası tam olarak nedir?

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Kira tespit davasında bunlara dikkat! Haklarınızı kaybetmeyin!

Avukat Mehmet Ali Keser, kira tespit davasını, davanın şartlarını ve ev sahibi ile kiracıların bilmesi gerekenleri açıkladı. İşte Mehmet Ali Keser'in o açıklamaları...

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira tespit davasının şartları nelerdir?

Kira tespit davası, kira bedelinin günün şartlarına uyarlanması için açılırken, bu davayı açabilmek için belirli zaman ve koşullar belirlenmiştir. Peki, kira tespit davası ne zaman açılır, şartları nelerdir? İşte, kira tespit davası hakkında bilinmesi gerekenler…

Ortaklığın giderilmesi davasında tedbir talep edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davasını kaleme aldı.

İzmir'deki Doğanlar Apartmanı davasının görülmesine başlandı!

Egenin incisi İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binalar arasında yer alan Doğanlar Apartmanı'nın davasının görülmesine başlandı.

Mirastan mal kaçırma cezası var mı?

Mal kaçırma davasını kazanabilmek için gerçek niyetin mirastan mal kaçırmak olduğunun, ortada gerçek bir satış olmadığının, para verilmediğinin ispatlanması gerekiyor. Peki, mirastan mal kaçırma cezası var mı?

Parsel parsel sattı davasında Melih Gökçek'e kötü haber!

Birbirlerine yönelik ağır hakaretlerle mahkemelik olan eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki davada karar çıktı. Mahkeme Melih Gökçek'in açtığı 50 bin TL'lik tazminat davasını reddetti.

Mistral GYO alacak davasında son durum ne?

Mistral GYO'nun aleyhine açılan 48 bin 931,90 USD talepli alacak davasının kabulüne karar verildi.

Yeşil GYO'nun iflas davası reddedildi!

Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı aleyhine açılan iflas davasının ilk duruşması 28 Şubat'ta görüldü. 17 Ekim tarihinde yapılan davacının davadan feragat etmesi nedeniyle davanın reddine karar verildi.

Seçkin Piriler tapu davasını kazandı!

Seçkin Piriler’in üç yıl önce boşandığı Duman grubunun solisti Kaan Tangöze’ye açtığı tapu davasını kazandı.

Akiş GYO sorumluluk davasında istinafa cevap verildi!

Mahkemenin Akiş GYO yönetim kurulu üyeleri aleyhine açılan sorumluluk davasının reddi kararına karşı davacı tarafça istinaf yoluna başvurulmuş olup, davalılarca istinafa cevap verildi...

mirastan çıkarma davasını kimler açabilir Haberi

mirastan çıkarma davasını kimler açabilir

Mirastan çıkarma davasını kimler açabilir?

Mirasbırakan, Medeni Kanun kapsamında belirlenen durumlarda mirastan çıkarma davası açabiliyor. Peki, mirasbırakan hangi hallerde ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor?


Mirasçılıktan çıkarma

I. Sebepleri

MADDE 510.- Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:


1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,


2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.


II. Hükümleri

MADDE 511.- Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.


Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.


Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.


III. İspat...