01 / 05 / 2024

Mirastan ıskat ne demek

Mirastan ıskat ne demek

Mahfuz hisseli mirasçılar hakkında söz konusu olabilen mirastan ıskat; mahrumiyet gibi kanundan değil murisin ölüme bağlı bir tasarrufundan doğuyor. Peki, mirastan ıskat nedir? İşte yanıtı...

Mirastan mal kaçırmak için yapılan tapu satışı iptal edilir mi?

Mirastan mal kaçırmak gündemde sık sık karşılaşılan sorunlar arasında bulunuyor. Buna göre mirastan mal kaçırmak için yapılan tapu satışı için ne yapılabilir? İşte ayrıntılar...

Mirastan mal kaçırma iptal edilir mi? Mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı?

Mirastan mal kaçırma, miras konusunda mirasçıların anlaşmazlığa düşmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda miras hak sahibi bu konuda harekete geçerek tapu iptal davası açabilir. Peki tapu iptal davası nedir, mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı? İşte mirastan mal kaçırma ile ilgili detaylar…

Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?

Gayrimenkul sahipleri, vefat ettiklerinde taşınmak mülk, yasal mirasçılarına düşer. Mirastan payını alan kişiler belirlidir. Peki mirastan kimler pay alabilir ve ne kadar pay alabilir, ölenin torunları miras alabilir mi? İşte miras konusu ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberin devamında…

Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır?

Evlilikte eğer bir taraf vefat ederse, bu durumda ne yapılır, ortadaki mal nasıl bölünür? bu sorular sık sık sorulmaktadır. İşte kendisine kalan mirasın bölünmesinde sorun yaşayanların sorduğu o sorular!

Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?

Miras konusunda pek çok soru sorulmaktadır. Onlardan bazıları da “Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?” sorularıdır. İşte bu soruların yanıtları!

Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Miras bırakanın mirasçısını mirastan mahrum bırakmasına mirastan ıskat deniyor. Peki, Mirastan ıskat nasıl yapılır? Mirasta ıskatın hukuki dayanağı nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Mirastan pay almak için ne yapmak gerekir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kayınpederim 84 yaşında. Babası 2 kez evlenmiş. Geçen yıl kayınpederimin babasının üzerine Bodrum’da tapuda 400 metrekare arsa çıkmış. Kayınpederimin bu arsadan payı ne kadardır? ' sorusunu yanıtladı.

Kardeşi mirastan men etmek için ne yapılması gerekir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Halam kardeşini mirasından men etmek istiyor. Ne yapması gerekiyor? Akli dengesi yerinde ama 83 yaşında.' sorusunu yanıtladı.

Mirastan feragat edilirse ne olur?

Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor. Feragat eden kimse, mirasçılık sıfatını kaybetmiş oluyor. Peki, mirastan feragat edilirse ne olur?

Mirastan mal kaçırma davası ne zaman açılabilir?

Mirastan mal kaçırma suretiyle saklı payı ihlal edilen kimseler dava açma hakkına sahip oluyor. Peki, mirastan mal kaçırma davası ne zaman açılabilir? Mirastan mal kaçırma davası nasıl açılabilir?

Vasiyetle mirastan çıkarma nasıl olur?

Vasiyetname bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağı ve ne şekilde taksim veya tasarruf edileceğine dair kişinin isteklerini belirten hukuki bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, vasiyetle mirastan çıkarma nasıl olur?

Mirastan ıskat nedenleri!

Miras hukukuna göre miras bırakan yakınlarından istemediği kişileri mirastan ıskat edebiliyor. Bu hukuki işleme mirastan ıskat deniyor. Mirasçının mirastan ıskat yapabilmesi için bazı gerekçeleri olması gerekiyor. İşte mirastan ıskat nedenleri...

Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Mirastan ıskat; Murisin mirasçısını miras payından mahrum bırakması olarak tanımlanıyor. Ancak mirastan ıskatın gerçekleşmesi için bazı gerekçeler vardır. Mirastan ıskatın gerekçeleri nelerdir? Peki, mirastan ıskat nasıl yapılır?

Mirastan ıskat ne demek Haberi

Mirastan ıskat ne demek

Mirastan ıskat nedir?

Mahfuz hisseli mirasçılar hakkında söz konusu olabilen mirastan ıskat; mahrumiyet gibi kanundan değil murisin ölüme bağlı bir tasarrufundan doğuyor. 


Mirastan ıskat; Murisin mirasçısını miras payından mahrum bırakması olarak tanımlanıyor. Mirastan ıskat dilekçe örneği ile başvuruda bulunan mirasbırakan mirasçısını mirasından çıkarabiliyor. Ancak, mirastan ıskatın gerçekleşebilmesi için bazı şartlar söz konusu.


- Mahfuz hisseli mirasçının, murise veya onun yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi,


- Mahfuz hisseli mirasçının, murise veya onun ailesine karşı kanunen yükümlü olduğu ödevleri ağır bir şekilde ihmal etmesi nedeniyle mirastan iskat yapılabiliyor.


Mirasçıların, mirasçılık sıfatını ispata yarayan belgeye veraset ilamı deniliyor. Veraset ilamı, önemi itibariyle resmi senet niteliğinde olduğundan, aksi ispat edilinceye kadar bu ilamda belirtilen kimselerin mirasçı oldukları kabul ediliyor.


İptal için mirasçının mirastan ıskat dilekçe örneği ile...