04 / 05 / 2024

mukata toprakları

mukata toprakları

En kısa tabiriyle vakıf arazilere her yıl ödenen para olarak nitelendirilen mukata ne demektir?

Kıbrıs'ta yabancılara satılan topraklar TBMM gündeminde!

İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Meclis'te Kıbrıs'ta yabancılara satılan topraklar ile ilgili konuştu. İşte Türkkan'ın o açıklamaları...

KKTC’de İsrailli vatandaşlara satılan topraklar Meclis gündemine geliyor! Hükümet takipte!

KKTC'de İsrailli vatandaşlara satılan topraklar için hükümet inceleme başlattı. Konunun yakın zamanda Meclis'e gelmesi planlanıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuya ilişkin bir son dakika açıklamasında bulundu.

Kıbrıs'ta yabancılara satılan topraklar kime ait?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Cumhurbaşkanı eski danışmanı Sabahattin İsmail, Kıbrıs'ta yabancılara satılan toprakların kime ait olduğuna ilişkin soruları yanıtladı. İsmail, "Bu gidişin önü alınmazsa önümüzdeki 10 yıl içinde KKTC'nin sessiz işgali tamamlanacak" dedi.

Pakistan'da topraklarına el konulduğunu iddia eden bir gruptan protesto gösterisi!

Pakistan Karaçi'de topraklarına el konulduğunu iddia eden bir grup protesto gösterisi gerçekleştirdi...

Ulusal Yahudi Fonu'nun Batı Şeria'daki Filistin topraklarını alma kararına tepki!

Ulusal Yahudi Fonu'nun işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını satın alma kararı, İsrail içindeki ve dışındaki Yahudi çevrelerindeki destekçiler ve muhalifler arasında çeşitli tepkilere neden oldu. 

Filistinliler kendi topraklarında inşaat izni alamıyor!

Kovid-19 salgınının işgal altındaki Filistin topraklarında sıkıntılar oluşturuyor. Filistinlilere Yardım Koordinatörü Mahmud Elhafif, Filistinlilerin kendi topraklarında inşaat yapma izni alamadığını belirtti.

Ömer Fethi Gürer: Yabancılar Anadolu’daki verimli toprakları alıyor!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de verimli tarım arazilerinin yurt dışından gelen yabancı firmalarca alınmakta olduğunu vurguladı. Gürer, "Çiftçiler kendi topraklarında amele olmaya zorlanıyor" diye konuştu.

Filistinli köylüler İsrail'in ilhak planıyla kalan topraklarını da gasbetmesinden endişeli!

Ürdün Vadisi'nde yer alan 2 bin nüfuslu Fasayil köyü sakinleri, İsrail'in "ilhak" planı kapsamında topraklarının geri kalanına da el koymasından endişe duyuyor.

İsrail vatandaşı Filistinliler, topraklarına el konulmasını protesto etti!

İsrail vatandaşı Filistinliler, Tel Aviv yönetiminin ülkenin güneyinde yer alan Necef (Negev) Çölü’nde bulunan Hirbet el-Vatan köyündeki topraklarına el koymasını protesto etti.

Doğtaş 18 yeni mağaza açtı!

Çanakkale’den doğan mobilya sektörünün öncü markalarından Doğtaş, doğduğu toprakların zaferini, “Bu topraklardan DOĞduk, yine bu topraklara TAŞıyoruz” mottosuyla Türkiye’nin dört bir yanında açtığı 18 mağaza ile kutladı.

Hasan Kalın, belediyeye ait toprakları mı sattı?

Seyitgazi Belediyesi’nin eski başkanı Hasan Kalın, Gençlik Hizmetleri Müdürü oldu. Kalın, belediyeye ait 1 milyon metrekarenin üzerindeki toprağı 2,5 milyon TL’ye satmasıyla gündeme gelmişti...

CHP’den dikkat çeken Kanal İstanbul açıklaması! 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Kanal İstanbul diyerek güzelim Trakya’yı ikiye bölüp parçalayacaklar, Trakya’nın bereketli topraklarına yapılan bu ihaneti kabul edecek miyiz?" dedi...

Trump kendini dünya emlak kralı sanıyor!

Başkanlık koltuğunun verdiği güç ve kibirle Ortadoğu’da sınırlar çizen Trump, “dünya emlak kralı” edasıyla ülkelerin topraklarını parselleyerek, ABD’nin jandarması İsrail’e devretmeye çalışıyor...

mukata toprakları Haberi

mukata toprakları

Mukata ne demektir?

Vakıf arazi, bir vakfın mülkiyeti içinde olan arazi içinde olan topluma hizmet veren kuruluşların masrafları için ayrılmış arazidir. Mukata ise, en kısa tabiriyle vakıf arazilere her yıl ödenen paradır.


Mukata ne demektir?

Mukata, vakıf arazi üzerinde yer alan bina, ağaç ve benzeri muhdesat karşılığında zemin hakkı olarak her sene vakfa ödenen paraya verilen addır. Buna zemin veya toprak kirası da denir. Bu şekilde kira şartıyla yapılan mukatalar sahih niteliğine sahiptir.


Türk Medeni Kanunu'ndan önde kurulmuş vakıfların bilimsel tasnifine göre sahih vakıflar; 


"Her çeşit maddi varlıklarının mülkiyeti vakfın hükmü şahsiyetine ait olan vakıflardır. Bu tür vakıflarda vakfedilen menkul ve gayri menkuller vakfın mal varlığını oluşturur. Arazi Kanunun 2. maddesinde belirtilen arazi vakfedilmişse buna sahih vakıf denir." şeklinde tanımlanmıştır.



Işıl Seren...