23 / 12 / 2024

mürur hakkı

mürur hakkı

Bir irtifak hakkı türü olarak en çok rastlanılan geçit hakkı nedir, yanıtı ve detayları haberimizde...

Miras hakkında bilmeniz gereken önemli bir detay! Tüm miras hakkınız otomatik silinebilir...

Miras hukukunda yapılan değişiklikler kapsamında miras hakkınız otomatik olarak silinebilmektedir. Miras hukukunda yapılan yeni düzenlemeler kapsamında kardeşler arasında miras paylaşımından kaynaklanmış olan anlaşmazlıkları en aza indirmeyi de amaçlıyor.

Arsa ve arazisi bedelsiz kamulaştırılanlar dikkat! AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi!

Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) yol yapımı gerekçesiyle bir taşınmazı bedelsiz kamulaştırdığı belirlendi. AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi. İşte ayrıntılar...

Yeni yasayla devlet konuta el mi koyuyor? Kentsel dönüşüm yasası hakkında tüm detaylar!

Kentsel dönüşüm yasası ile ilgili sosyal medyada “Bu bir mülksüzleştirme planı” yorumunu yapan da bulunuyor, “Bu yasayla sorun çözülür” diyenlerde. Peki ueni yasayla devlet konuta el mi koyuyor? İşte kntsel dönüşüm yasası hakkında tüm detaylar...

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

Yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili tartışmalarda sular durulmuyor. Peki kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını nasıl ihlal edebilir? İşte ayrıntılar...

Başkan Selvitopu'ndan '6306' sayılı yasa çıkışı: Zar zor konut sahibi olanların mülkiyet hakkını tehdit ediyor!

Kentsel dönüşüm tartışmalarının yeniden alevlendiği bir dönemde 6306 sayılı yasanın mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, vatandaşın mülkiyet hakkına dikkat çekti.

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin açıklama: Mülkiyet hakkı tedirginliği var! 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm uygulamalarının mülkiyet hakkını gasp etmenin gerekçesi yapılamayacağı vurgulandı. İşte o açıklama...

Kentsel dönüşümde mülkiyet hakkı tartışmaları! Yasa onaylandı, tartışmalar büyüdü!

Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeler içeren kanun TBMM'de kabul edildi. Eleştirilerin odağında ise mülkiyet hakkının ihlali yer alıyor. İşte tepki çeken yasanın ayrıntıları...

Geri alım (vefa hakkı) nedir?

Geri alım (vefa hakkı) gayrimenkul alanında kullanılan bir hukuki terim olarak karşımıza çıkıyor. Taraflar arasında geçerli olan geri alım hakkının ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Peki geri alım (vefa hakkı) nedir, ne anlama gelir ve nasıl kullanılır? İşte geri alım hakkı ile ilgili bilgiler…

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Satın alma hakkının saklı tutulmasını sağlayan vefa hakkı, taşınmaz bir malın satışı durumunda eski sahibine tekrar satın alma hakkı tanıyor. Geri Alım (Vefa) Hakkı ile ilgili merak edilenlerin tümünü sizler için derledik..

Anayasa Mahkemesi'nden emsal mülkiyet hakkı kararı!

Ankara’da önce kentsel rekreasyon alanı, ardından da ticari alan ilan edilen arsa için görülen davada Anayasa Mahkemesi mülkiyet hakkının ihlal edildiği yönünde karar aldı.

Gezi Parkı'nın Beyazıt Vakfı’na devri mülkiyet hakkına aykırı mı?

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Taksim Gezi Parkı'nın Beyazıt Vakfı’na devri mülkiyet hakkına aykırı mı? İşte Gezi Parkı'nın devri ile ilgili yasal detaylar...

Yabancı yatırımcının mülkiyet hakkına koruma geliyor!

İnsan Hakları Eylem Planı ile yabancı yatırımcıya hukuk güvencesi geliyor. Bu plan ile yabancı yatırının mülkiyet hakkına korunacak.

Bina İnşaatlarında Kullanılacak Ahşap ve Metal Esaslı Kalıpların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Hakkında Tebliğ!

Bina İnşaatlarında Kullanılacak Ahşap ve Metal Esaslı Kalıpların ve Taşıyıcı Kalıp İskelelerinin Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Hakkında Tebliğ bugünkü 31296 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

mürur hakkı Haberi

mürur hakkı

Geçit hakkı nedir?

İrtifak hakkı, sahibine bu hakka konu olan gayrimenkulü kullanma, ondan faydalanma yetkisi veriyor. İrtifak Hakkı;  intifa hakkı/sükna hakkı, geçir hakkı, kaynak hakkı, elektrik-gaz-su yolu irtifakı, üst hakkı, diğer irtifaklar olmak üzere altı grupta inceleniyor.


Peki irtifak hakkının en çok rastlanan bir türü olan geçit hakkı nedir diye soruyorsanız, hemen yanıtlayalım.


Mürur hakkı olarak da bilinen geçit hakkı, bir başkasının arazisinden geçmek hakkına deniyor. Bu hak, irtifak hakkı olarak tapu siciline tescil olunuyor.


Bu hakkın arazi veya arsanın neresinden kullanılacağı (nereden geçileceği) bir haritaya (değişiklik beyannamesine) bağlanması gerekiyor. Dolayısıyla kadastro müdürlüğünde de teknik çalışma yapmayı gerektiriyor.


Geçit hakkı, bir şahıs veya taşınmaz lehine kurulabiliyor. Şahıs, gerçek kişi olabildiği gibi tüzel kişi de olabiliyor. 


Paylı mülkiyette bir paydaşın tek başına bu hakkı tesis etmesi...