14 / 07 / 2025

müşterek mülkiyet ipotek

müşterek mülkiyet ipotek

Taşınmaz üzerinde kurulabilen ipotek, alınan bir kredi veya herhangi borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Peki müşterek ipotek nedir? Müşterek ipotek şartları nelerdir?

Konuta erişilebilirlik sorununa çözüm önerisi! Mülkiyet sistemi değiştirilmeli!

GAPAS Başkanı İsmail Özcan, son dönemlerde ekonomide yaşanan gelişmelerle hızlı yükselen konut satış fiyatlarını ve kiraları frenlemek için mülkiyet sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. 

Sultangazi'deki 40 yıllık mülkiyet sorunu çözüldü!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Sultangazi Belediyesi, ilçedeki 40 yıllık mülkiyet sorununu da çözdü. Sultangazi'de riskli olduğu tespit edilmiş olan binaların yerine, depreme dayanıklı yapılar inşa edildi.

Arsa ve arazisi bedelsiz kamulaştırılanlar dikkat! AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi!

Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) yol yapımı gerekçesiyle bir taşınmazı bedelsiz kamulaştırdığı belirlendi. AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi. İşte ayrıntılar...

Çorum'da bir vatandaş arazisinden geçen yolu 'Dur, özel mülkiyet' afişi ile ulaşıma kapattı!

Çorum'un Osmancık ilçesinde yaşayan bir vatandaş, arazisinden geçen yolu ''Dur, özel mülkiyet' afişi asarak tel örgüyle ulaşıma kapattı.

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

Yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili tartışmalarda sular durulmuyor. Peki kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını nasıl ihlal edebilir? İşte ayrıntılar...

Başkan Selvitopu'ndan '6306' sayılı yasa çıkışı: Zar zor konut sahibi olanların mülkiyet hakkını tehdit ediyor!

Kentsel dönüşüm tartışmalarının yeniden alevlendiği bir dönemde 6306 sayılı yasanın mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, vatandaşın mülkiyet hakkına dikkat çekti.

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin açıklama: Mülkiyet hakkı tedirginliği var! 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm uygulamalarının mülkiyet hakkını gasp etmenin gerekçesi yapılamayacağı vurgulandı. İşte o açıklama...

Kentsel dönüşümde mülkiyet hakkı tartışmaları! Yasa onaylandı, tartışmalar büyüdü!

Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeler içeren kanun TBMM'de kabul edildi. Eleştirilerin odağında ise mülkiyet hakkının ihlali yer alıyor. İşte tepki çeken yasanın ayrıntıları...

Kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet sahibi ev satabilir mi?

Kuru mülkiyet çıplak mülkiyet olarak da adlandırılan gayrimenkulde belirli bir hakkı ifade eder. Arazi alım satımlarında kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki kuru mülkiyet nedir, kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir? İşte kuru mülkiyetle ilgili kapsamlı bilgiler...

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Elbirliği mülkiyet nedir? Elbirliği mülkiyet müşterek mülkiyete nasıl çevrilir? 

Elbirliği mülkiyet, gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren önemli bir terimdir. Elbirliği mülkiyetin, müşterek mülkiyete de çevrilmesi mümkündür. Peki elbirliği mülkiyet nedir ve müşterik mülkiyete nasıl çevrilir? İşte konu ile ilgili detaylar haberin devamında yer alıyor...

Hisseli tapu paylı mülkiyet midir? Hisseli ev icra yoluyla satılabilir mi?

Hisseli tapuya sahip olan vatandaşların bazı soruları bulunuyor. Bu sorulardan bazıları da hisseli mülkiyet üzerinden yapılabilecek işlemler olmaktadır. İşte bu ve diğer soruların yanıtları…

Saf Group Otel Ve Mülkiyet Yönetimi Turizm Gıda Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Saf Group Otel Ve Mülkiyet Yönetimi Turizm Gıda Ticaret Limited Şirketi Başakşehir'de 8 milyon TL sermaye bedeli ile Emir Ali ve Saber Shaykhoun ortaklığında kuruldu.

müşterek mülkiyet ipotek Haberi

müşterek mülkiyet ipotek

Müşterek ipotek şartları!

Taşınmaz üzerinde kurulabilen ve tapuya tescil edilebilen ipotek, alınan bir kredi veya herhangi borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Bu işlem ile borç miktarı kadar alacak ve varsa faizi söz konusu gayrimenkul tapu kütüğünün sütununa yazılıyor.


Müşterek ipotek ise, birden çok taşınmazın aynı borç için ipotek edilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre müşterek ipotek kurulabilmesi için aynı borç için birden fazla taşınmazın üzerinde ipotek kurulması gerekiyor.


Borcun değerini tek bir gayrimenkul karşılamıyorsa birden fazla gayrimenkulün tapu kütüğü üzerinde müşterek ipotek tescil edilebiliyor.


Farklı kişilere ait farklı taşınmazlar aynı borç için, aynı miktar üzerinden ama farklı derecelerle ipotek edilebiliyor.


Harçlar:

Müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)


İpotek...