04 / 05 / 2024

müteahhide KDV müjdesi

müteahhide KDV müjdesi

Danıştay, net alanı 150 metrekarenin altında kalan ve indirimli KDV oranına (yüzde 1 ve 8) tabi bulunan konutların net alan hesabında yaşanan komediye “dur” dedi.

KDV'den muaf arsa almak isteyenlere resmen Temmuz 2023 müjdesi geldi! Bu tarihi kaçırmayın!

KDV'den muaf arsa almak isteyenlere resmen Temmuz 2023 müjdesi geldi... Bu tarihi kaçırmayın... İşte Resmi Gazete'de yayımlanan o ihale ilanı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KDV indirimi müjdesi! İşte yeni KDV indirimleri!

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı son buldu. Toplantının hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan KDV indirimi müjdesi verdi. İşte yeni KDV indirimlerinin tüm detayları...

Müteahhitlere KDV iadesi müjdesi!

Maliye'den müteahhitleri sevindirecek haber geldi. Maliye’nin müteahhitlere müjdesi, şirket ortaklarına ve ilişkili kişilere yapılan konut satışlarından doğan KDV iadeleri ile ilgili oldu.

Mevlüt Uysal'dan Tepecik'e imar müjdesi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal, Tepecik Meydanı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Uysal, Tepecik'e imar müjdesi verdi.

Çekmeköy'e millet bahçesi müjdesi!

On yıldır başarıyla Çekmeköy’de hizmet eden AK Partili Başkan Ahmet Poyraz, üçüncü dönem için hazırladığı projeleri anlattı. Poyraz, Çeymeköy'e 60 bin metrekarelik millet bahçesi müjdesi verdi.

Örnek Mahallesi'ne kentsel dönüşüm müjdesi!

Örnek Mahallesi Kentsel Dönüşüm Toplantısı’na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Altındağ’da Örnek Mahallesi sakinlerine kentsel dönüşüm müjdesi verdi. 

Özcan Durmaz'dan Aliağa'ya toplu konut müjdesi!

Millet İttifakı İzmir Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz, seçim çalışmaları kapsamında hayata geçirmeyi planladığı projeleri anlattı. Durmaz, Aliağa için toplu konut müjdesi verdi.

Gaziantep'e yeni şehir hastanesi müjdesi!

Gaziantep'te düzenlenen mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'e yeni şehir hastanesi müjdesi verdi.

Fethiyelilere TOKİ müjdesi!

Fethiye'de Cumhur İttifakı Seçim Koordinasyon Merkezi'nin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bölge halkına TOKİ müjdesi verdi.

Kocaeli Körfez'e ucuz konut müjdesi!

Körfez Barbaros Mahallesi’nde vatandaşlarla buluşan Ak Parti Kocaeli Büyükşehir Belediye başkan adayı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, vatandaşlara konut müjdesi verdi.

İstanbul Bahçelievler'e iki yeni hastane müjdesi!

AK Parti’nin İstanbul Bahçelievler’deki adayı Hakan Bahadır, ilçeyi spor ve sağlık merkezi yapacaklarını söyledi. Bahadır, ilçeye iki yeni hastane müjdesi de verdi...

Gaziantepli öğretmenlere ucuz ev müjdesi!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantepli öğretmenlere ucuz ev müjdesi verdi. Şahin, Güney Şehir Yeni Yaşam Alanı (Geneyik) ve Bayramlı Yeni Şehir Alanı’nda uygulanacak olan toplu konut projesi tanıttı.

Denizlispor'a stat müjdesi!

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Osman Zolan, Spor Toto 1'inci Lig'de şampiyonluk yarışı veren Denizlispor'a stat müjdesi verdi.

müteahhide KDV müjdesi Haberi

müteahhide KDV müjdesi

Komedi olarak tarif edilen olay, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan iki farklı ve birbirine zıt “net alan” tanımından (hesabından) kaynaklanıyor. 


Konutlarda 150 metrekare’lik net alan hesabı, uygulanacak KDV oranının tespiti ve KDV iadesi talep edilip edilemeyeceği yönünden büyük önem taşıyor. Net alanı 150 metrekarenin altında kalan konut teslimleri indirimli oranda KDV’ye tabi olduğundan, bu konutların inşası nedeniyle yüklenilip indirilemeyen KDV’ler müteahhitlere nakden veya mahsuben iade ediliyor (KDVK. Md.29/2).

Konutlardaki indirimli KDV oranı uygulaması alıcılara yüzde 7 ila 17 arasında bir fiyat avantajı, müteahhitlere ise KDV iadesi ile indirimli orandan kaynaklanan fiyat avantajı nedeniyle daha fazla konut satma imkanı sağlıyor. 


Öteden beri süre gelen uygulamada yaşanan sıkıntı, Maliye Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı’nın 150 metrekarelik net alanın hesabının birbirinden farklı...