06 / 05 / 2024

müteahhit ayıplı mal teslim ederse ne olur

müteahhit ayıplı mal teslim ederse ne olur

Müteahhitler genellikle kat karşılığı olarak çalışıyor. Müteahhitler, bir arsa üzerine bina inşa ederek kendi payına düşen daireleri satışa sunuyor. Peki, bu süreçte müteahhit ayıplı mal teslim ederse ne olur? Sorumluluğu nedir?

Müteahhit arsayı bitirmediğinde ne yapılmalı? İnşaat sözleşmesi feshedilir mi?

Arsası olup arsayı kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile müteahhide verenler, bazı durumlarda tamamlanmayan işlerle karşılaşabilir. Müteahhit inşaatı bitirmezse kişinin bazı yasal haklarının olduğunu bilmesi gerekir. Peki arsa sahibinin bu durumlarda hakları nelerdir ve nasıl dava açmalıdır?

İzmir'deki Folkart Sitesi'nde çıkan yangın sonrasında mülk sahipleri ile müteahhit şirket mahkemelik oldu! 

İki ay önce İzmir Narlıdere’deki Folkart Sitesi'nde çıkan yangının ardından zararlarının karşılanmasını talep eden mülk sahipleri ile müteahhit şirket mahkemelik oldu. 

Ayıplı mal nedir? Ayıplı mal ne demektir?

Ayıplı mal nedir, Ayıplı mal ne demektir? soruları sık sık sorulmaktadır. İşte sorulan soruların yanıtları!

Alışveriş mağduriyetlerinin çözümü artık e-Devlet’te! Sakız bile alsanız başvurun! İşte adım adım yol haritası

Online alışverişin elimiz ayağımız olduğu bugünlerde ayıplı mal ya da yanlış ürün için tüketiciler e – Devlet üzerinden 10 dakikalık bir işlem ile şikayette bulunabiliyor. Sakın, “Kim uğraşacak?” demeyin! İşte detaylar…

Ayıplı mal nedir? Ayıplı mallar nelerdir?

Ayıplı mal nedir, ayıplı mallar nelerdir? Alınan ürünlerden hangileri ayıplı mal kategorisine girmektedir. İşte detaylar!

Yargıtay'dan ayıplı ve tamamlanmamış konut için emsal karar!

Yargıtay'dan ayıplı ve tamamlanmamış konut için emsal bir karar çıktı. İşte milyonlarca müteahhidi ve mağduru ilgilendiren o olay ve kararın detayları...

Konut yapma vaadiyle 1049 kişiyi dolandıran müteahhit yakalandı!

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, 1049 kişiyi konut yapacağını söyleyerek paralarını alan 691 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla müteahhit Mustafa Mallı yakalandı.

Ayıplı konutta müteahhitin sorumluluğu nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Müteahhitten bir daire satın almıştım. Oda kapıları deforme olmaya başladı. Müteahhit bir yılı aşkın zaman geçtiği için bu onarımı yapmayacağını söyledi. Müteahhit gerçekten bu sorumluluktan kurtulur mu?' sorusunu yanıtladı

Satın alınan konut ayıplı çıkarsa ne yapılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Şubat 2018’de müteahhitten daire satın aldık. Ancak panjurlarda sıkıntı var. Bu ayıp için yapımcı firmanın garantisine istinaden kendisine başvurduk ama müteahhit ile ihtilafı bulunduğu gerekçesi ile gelmiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim?' sorusunu yanıtladı

Mithat Yenigün: Herkes müteahhit olmamalı!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün: "Türkiye’de 440 bin müteahhit var, bizim üyelerimizin sayısı 120. Herkes müteahhit olmamalı. Teknik ve finansal kapasitesi yeterli olmayan ve ayıplı iş yapan firmaların sektörden ayıklanmasına olanak sağlayacak yasal zemin hazırlanmalı" dedi

Hamit Altıntop'tan yapı firmasına 'ayıplı mal' davası!

Galatasaray'ın eski topçusu Hamit Altıntop, Kemerköy’deki lüks villasının inşaatı için 2 milyon TL'ye yapı firmasıyla anlaştı. Fakat  ev kendisine eksik teslim edilince şirkete ‘ayıplı mal’ davası açtı.

Müteahhit Orhan Kandemir 65 mülkünü Darüşşafaka’ya bağışladı!

81 yaşındaki müteahhit Orhan Kandemir, 4 yıl önce tüm mal varlığını vefatının ardından geçerli olmak üzere Darüşşafaka’ya bağışladı.

Müteahhit unvan değişikliğiyle borçtan kurtulabilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Mal varlığına rağmen vatandaşa parasını ödemeyen müteahhit bir anasözleşme değişikliği ile şirket unvan değişikliği yapıyor. Böylece borçtan kurtulmaya çalışıyor. Böyle borçtan kurtulma olur mu?'' sorusunu yanıtladı.

müteahhit ayıplı mal teslim ederse ne olur Haberi

müteahhit ayıplı mal teslim ederse ne olur

Müteahhit ayıplı mal teslim ederse ne olur?

Müteahhitler genellikle kat karşılığı olarak çalışıyor. Müteahhitler, bir arsa üzerine bina inşa ederek kendi payına düşen daireleri satışa sunuyor.


Müteahhitin yaptığı inşaatlardan herhangi bir olumsuzluk riskine karşın belli bir süre müteahhit binadan sorumlu oluyor. Peki, bu durumda müteahhit ayıplı mal teslim ederse ne olur?


Müteahhitin ayıplı mal teslimi sorumluluğu ve müteahhit sorumluluk süresi ile ilgili esaslar Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde müteahhitin ayıplı mal teslimi sorumluluğu 5 yıl oluyor. Yasal usul ve esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Ayıp sebebiyle sorumluluk

a. Ayıbın belirlenmesi

MADDE 474- İşsahibi, eserin tesliminden sonra, işlerin olağan akışına göre imkân bulur bulmaz eseri gözden geçirmek ve ayıpları varsa, bunu uygun bir süre içinde yükleniciye bildirmek zorundadır.


Taraflardan her biri, giderini karşılayarak, eserin...