05 / 05 / 2024

Müteahhitlerin sınırlandırılması

Müteahhitlerin sınırlandırılması

Sosyolog Faruk Özcan Müteahhitlerin sınırlandırılması yönetmeliğini değerlendirdi. Özcan, "Müteahhitlerin Sınıflandırılması Yönetmeliği, ülkemiz inşaat sektörünün adeta narkozsuz/bayıltmadan açık kalp ameliyatı yapılmasıdır." dedi.

10 müteahhitten dokuzunun vasıfsız olduğu ortaya çıktı!

“Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması” yönetmeliği kapsamında derecelendirilen müteahhitlerin sadece yüzde birlik bölümünün üst grupta yer aldığı ortaya çıktı. Sektördeki mesleki ve teknik yetersizlik de oldukça tepki çekti. İşte detaylar....

Yüzde 25'lik sınırlandırma kira artışını hızlandırdı!

Ev sahibi kiracı kavgaları hız kesmeden devam ederken, Ekonomist Tunç Şatıroğlu, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılmasıyla kiraların artışı yavaşlayacağı yerde daha da arttı." ifadelerini kullandı.

Konut kredilerinde BSMV dönemi!

Geçen hafta TBMM’ye sunulan torba yasa doğrultusunda, konut kredilerine ilişkin banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) istisnasının ilk konutla sınırlandırılması gündemde. İkinci ve sonraki konut alımları için kredi kullanılması durumunda da artık yüzde 5 BSMV alınması konuşuluyor!

Bodrum Altaş Otel oda sayısını artırıyor! 1 milyon 175 bin liraya mal edilecek! 

Erdem Mühendislik tarafından, 40 oda, 80 yatak inşa edilerek faaliyetine başlanılan Altaş Otel San ve Tic. A.Ş oda sayısını artırıyor. 

Mobilyada sektör temsilcileri taksit sayısının 24'e çıkarılmasını talep ediyor!

İhracatta hedef büyüten Türk mobilya sektörü iç piyasafa hareketlilik için taksit sayılarının artırılmasını talep ediyor. Weltew Home Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, “Bir evin en temel ihtiyacı olan mobilyada taksit sayısının 24’e çıkması durumunda piyasa canlanır ve tüketici rahatlar” dedi.

Üniversite sınavları kaldırılacak iddiasına YÖK'ten flaş cevap! Az önce açıklandı, hemen şimdi bakın!

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin, "Üniversite sınavlarını kaldıracağımız günler de çok uzak değildir" açıklamasından sonra YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, flaş açıklama yaptı. Üniversiteye giriş sınavının kaldırılmasına ilişkin yapılan açıklama sosyal medyada şok etkisi yarattı.

Merkez Bankası'ndan sözlü dolar talimatı! Şirketlere dolar satışında sınırlama getirildi!

Merkez Bankası (MB) tarafından ‘acil durumlar’ haricinde firmalara dolar satışının sınırlandırılması için bankalara sözlü talimat verildi. 

Konutta yeni rota boş daireler oldu! Fiyatlar yüzde 15 arttı!

Kira artışlarının yüzde 25’le sınırlandırılması, yatırımcının rotayı boş dairelere çevirmesine sebep oldu. Boş konutların fiyatları ise yükselen taleple yüzde 10-15 arttı. İşte ayrıntılar...

Zincir marketlerdeki fiyatlarla ilgili flaş açıklama: Sınırlandırılması gerekiyor

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, CNN Türk'te Göksu Öngören Özgür'ün sunduğu Akıl Çemberi programında son dönem gıda fiyatlarındaki artışlara ilişkin değerlendirmeler yaptı. İşte tüm detaylar...

1+1 evler 10-15 bin, 2+1 evler 20-25 bin lira

İstanbul'da kiralık daire fiyatları İSTEBKoop Başkanını bile hayrete düşürdü. Başkan Ulvi Özcan yabancılara vatandaşlık karşılığı mülk satışının 1 milyon dolara yükseltilmesi ve bölgesel olarak sınırlandırılması hatta ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması etkin şekilde uygulanmalı!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Marmara Depremi'ndeki acıların tekrarlanmaması için yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması düzenlemesinin etkin şekilde hayata geçirilmesi ve denetim sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Türkiye'den en çok konut alan yabancı ülke vatandaşları bakın kim oldu! Krizin çözümü için 'durdurun' çağrısı yapılmıştı

Türkiye'de büyüyen konut krizinin çözümü için çalışmalar devam ederken yabancıların Türkiye'den konut satın almaları Haziran ayında rekor kırdı. Orta ve dar gelir grubunun konuta erişiminin zorlaştığı bu dönemde yabancıya konut satışının sınırlandırılması çağrıları yapılmıştı.

Altın ve platin borsaların geleceğini mi etkiliyor?

Borsada doğru zamanlama, kayıpların sınırlandırılması ve getirilerin artırılması açısından oldukça önemli. Borsa yazarı Mark Hulbert, akademik araştırmaya dayalı bir borsa tahmin modeline değindi.

Müteahhitlerin sınırlandırılması Haberi

Müteahhitlerin sınırlandırılması

Müteahhitlerin Sınıflandırılması Yönetmeliği, ülkemiz inşaat sektörünün adeta narkozsuz/bayıltmadan açık kalp ameliyatı yapılmasıdır. Unutulmamalıdır ki, hastayı masada kaybetmenin kaybedeni hepimiz oluruz. Çünkü ülkemiz ekonomisinin kalbi inşaat sektörü, inşaat sektörünün kalbi de müteahhitlerdir.

* * *

2019 yılında bu sütunlardaki yazımızda; “İnşaat sektörünün özellikle konut kredi faizlerindeki yükseklik nedeniyle bir satış krizine girmiş olması fırsat bilinerek, sektörün örneğin bilgi toplumunun gerektirdiği teknolojilerde ülkemizi geliştirmek için vazgeçilebilir olduğu şeklinde konunun toplumsal ve ekonomik arka planını yoksayan kestirmeci görüşler dile getirilebilmektedir. Halbuki inşaat sektörünün sağladığı aynı istihdamı, aynı vergi gelirlerini, 250 alt sektörü ayakta tutacak bir başka sektör oluşturmadan eldekinin hırpalanması, en kibar ifadeyle dimyatta pirince giderken eldeki bulgurdan olmakla sonuçlanır” demiş ve “Neden çoklu değil de, illaki tekli düşünüyoruz? Milli ekonomimizin sadece bir tane...