21 / 05 / 2024

Muvakkat yapı imar kanunu

Muvakkat yapı imar kanunu

Geçici yapı olarak da nitelendirilen muvakkat yapı nedir? İşte şantiye binası gibi, inşaat süresince kullanılıp daha sonra yıkılan yapılar olan muvakkat yapılar ile ilgili esaslar...

Town Yapı İmar İnşaat Sanayi Anonim Şirketi kuruldu!

Town Yapı İmar İnşaat Sanayi Anonim Şirketi bugün Maltepe'de 100 bin TL sermaye bedeli ile İbrahim Ethem Alper tarafından kuruldu.

İzmir’de 2018'de 811 bin 453 kaçak yapı imar barışına başvurdu!

6.9’luk depremle sarsılan İzmir’de 2018 yılındaki “İmar Barışı”na rekor düzeyde başvuru yapılmıştu. Toplam 811 bin 453 başvurunun yapıldığı İzmir, nüfusa oranlandığında Türkiye’nin en yüksek kaçak yapı başvurusu yapılan kenti olmuştu.  

Muğla Gümüşlük'teki kaçak yapı imar affı sebebiyle yıkılamıyor!

Gümüşlük’te Antik Myndos Kenti içindeki betonarme yapıya ilişkin Mart ayında yıkım kararı alınmıştı. Fakat sahibinin imar affı kapsamında aldığı yapı kayıt belgesi yıkımı engel oluyor. 

Boğazkent Kentsel Yapı İmar Ve İnşaat Anonim Şirketi kuruldu!

Boğazkent Kentsel Yapı İmar Ve İnşaat Anonim Şirketi bugün Küçükçekmece'de 50 bin TL sermaye bedeli ile Yunüs Öztepe tarafından kuruldu.

İlyas Terzi'den Ayvacık'ta kaçak yapı inşaatı!

Çanakkale Bağımsız Belediye Başkan Adayı İlyas Terzi'nin Ayvacık'ta devasa bir kaçak yapı yaptırdığı iddia edildi.Terzi "Yapı imar affından faydalandım ve ruhsatlı" sözleriyle kendini savundu.

Bursa'da 650 bin yapı imar barışından faydalanacak!

Çevre Şehircilik Bursa İl Müdürü Cemaleddin Başaran, bölgede imar barışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başaran, şehirde yaklaşık 650 bin yapının imar barışından faydalanacağını söyledi.

Muvakkat yapı izni nasıl alınır?

İmar Kanunu ve İmar Yönetmeliği ile nicelik ve niteliği belirlenen, belirli süreliğine kullanım hakkı öngörülen yapılar olan muvakkat yapı izni nasıl alınır?

Yeni imar yönetmeliği ile yoldan kotlandırma nasıl yapılacak?

Yoldan kotlandırma uygulaması, Ekim 2017'de yürürlüğe girecek yeni imar yönetmeliği kapsamında yeniden düzenlendi. Peki, yeni imar yönetmeliği ile yoldan kotlandırma nasıl yapılacak?

Yeni imar yönetmeliği yapılaşma koşulları 2017!

2017 Ekim'de yürürlüğe girecek Yeni imar yönetmeliği kapsamında yapılaşma koşulları yeniden düzenleniyor. Peki, yeni imar yönetmeliği yapılaşma koşulları 2017 nelerdir?

İmar kanununda gerekli düzeltme yapılmazsa dönüşüm sıkıntıya girer!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "30 Haziran'da yeni imar kanununda gerekli düzeltmeler yapılmazsa kentsel dönüşüm sıkıntıya girecek." dedi.

Avcılar'da imar planı bilgilendirme toplantıları yapılıyor!

Avcılar Kent Konseyi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kabul edilen imar planıyla ilgili bilgilendirme toplantıları yapılıyor..

Kernek'te imar değişikliği yapılacak!

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan başkanlığında yapılan toplantıda Kernek'te imar değişikliği yapılması planlandı.

Ankara İncek'te yapılan imar değişikliği TBMM'de!

Ankara İncek'te kentsel dönüşüm alanında yapılan imar değişikliği meclis gündemine taşındı. CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..

Muvakkat yapı imar kanunu Haberi

Muvakkat yapı imar kanunu

Muvakkat yapı nedir?

Muvakkat yapı; şantiye binası gibi, inşaat süresince kullanılıp daha sonra yıkılan yapı ve imar yönetmeliği hükümlerine göre genel hizmetlere ayrılan, cephe ve derinlik bakımından inşaata elverişli olmayan parsellerde yapılmasına izin verilen tek katlı yapı olarak tanımlanıyor.


Geçici yapı olarak da nitelendirilen muvakkat yapılar ile ilgili yasal hükümler, İmar Kanunu kapsamında 33. maddede ele alınıyor.


Kanuna göre, belediye encümeni veya il idare kurulu kararıyla imar planı tatbikatına kadar muvakkat inşaat veya tesisata izin veriliyor.


Umumi hizmetlere ayrılan yerlerde muvakkat yapılar: 

Madde 33 – İmar planlarında bulunup da müracaat gününde beş yıllık imar programına dahil olmayan yerlerde; plana göre kapanması gereken yol ve çıkmaz sokak üzerinde bulunan veya 18 inci madde hükümleri tatbik olunmadan normal şartlarla yapı izni verilmeyen veya 13 üncü maddede...