16 / 05 / 2024

Muvazaa satış tenkis davası

Muvazaa satış tenkis davası

Muris muvazaası davası miras bırakanın ölümünden sonra açılabiliyor. Peki, muvazaa satış davasında hangi mahkeme yetkili? İşte, muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" oluyor. Peki, muvazaalı tapu iptali davalarında muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?

3. kişileri aldatmak için yapılan satışlar muvazaalı satış olup iptali için dava açılabiliyor. Ancak her zaman yapılan satışlar muvazaalı olmayabiliyor. Peki, bu durum nasıl ispatlanır? Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?

Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Mirasbırakan kişi, eşinden, çocuklarından veya kurumlardan mal saklamak ya da kaçırmak için anlaşmalı muvazaalı satış gerçekleştiriyor. İşte, muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Muvazaa satış davasını kim açar?

Muvazaalı gayrimenkul satışları, gerçek amacı saklanarak yapılan satışlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, muvazaa satış davasını kim açar?

Muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Muris muvazaası davası miras bırakanın ölümünden sonra açılabiliyor. Peki, muvazaa satış davasında hangi mahkeme yetkili? İşte, muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Muvazaalı gayrimenkul satışı nasıl olur?

Muvazaa, gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan işlem oluyor. Peki, muvazaalı gayrimenkul satışı nasıl olur? Muvazaa, nasıl ispatlanır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tenkis!

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davaları, genellikle mirasçı veya alacaklılar tarafından açılıyor. Muris muvazaası davalarında tenkis talebinde de bulunulabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tenkis davası nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!

Bazı mirasçılarının miras hakkından yoksun bırakmak için amacını gizleyerek, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazın satış işlemi dava ile iptal edilebiliyor. İşte muvazaa nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği...

Muvazaa nedir?

Gayrimenkul Hukuku'nda en sık rastlanan sorunlardan bir tanesi de muvazaalı satışlar oluyor. Peki, muvazaalı satış nasıl yapılır?Muvazaalı satışın iptali mümkün mü? Muvazaa nedir?

Muvazaalı satış tapu iptali!

Muvazaa satışı, üçüncü kişilerden mal saklamak, onları aldatmak maksadıyla yapılan işleme deniyor. Tapuda satışı yapılmış gözüken muvazaalı satışın iptali mümkün mü? Muvazaalı satış tapu iptali nasıl olur?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali!

Genellikle miras hukukunda karşılaşılan muvazaalı satışların iptalinin gerçekleşmesi için sulh hukuk mahkemelerine dava açılabiliyor. Muvazaa nedeniyle tapu iptali için iptali isteyen tarafın ispat yükü bulunuyor...

Muvazaa nasıl ispat edilir?

Gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan satışlar muvazaalı satış olarak nitelendiriliyor. Peki, muvazaa nasıl ispat edilir?

Mirasta muvazaa zamanaşımı!

Muvazaalı satış, gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan satışa deniyor. Mirasta muvazaa zamanaşımı var mıdır? İşte yargıtay kararı örneği...

Muvazaa satış tenkis davası Haberi

Muvazaa satış tenkis davası

Muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Muvazaa; bir hukuki ilişkinin taraflarının üçüncü kişileri aldatmak amacı ile gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda anlaşmaya varmaları işlemi olarak karşımıza çıkıyor. 


Muris muvazaasında görünürdeki işlem tarafların gerçek iradelerini yansıtmadığı için, kural olarak herhangi bir sonuç doğurmuyor  Muvazaada görünüşteki işlemin geçersiz olması, tarafların gerçek niyetlerinin bu yönde olması olarak açıklanabiliyor.


Muvazaada genellikle görünen işlemin altına saklanan gerçekleştirmek istedikleri gizli sözleşme geçerli sayılıyor Fakat muvazaada, gizli işlemin geçerliliği şekle bağlıysa ve bu gizli işlem şekle uygun yapılmamışsa, görünürdeki işlemin yapılması sırasında kanunun düzenlediği şekilde işlem yapılması, gizli işlemdeki şekle aykırılığı ortadan kaldırmıyor. 


Bu durumda, görünürdeki işlem tarafların gerçek iradelerini yansıtmadığından için gizli işlem de şekle aykırılıktan dolayı geçersiz sayılıyor. Mirasta muvazaa...