04 / 05 / 2024

net kullanım alanı

net kullanım alanı

Dairelerin alan hesaplamalarında iki ayrı formül kullanılıyor. Bunlardan biri net kullanım alanını söylerken, diğeri brüt alan oluyor. Peki dairenin net kullanım alanı nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Herhangi bir site ya da apartmanda yaşayanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte ortak kullanım alanı işgali ihtarname hazırlama...

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Bir site ya da apartmanda oturanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte apartman ortak kullanım alanı işgali...

Deprem vergilerinin kullanımı ve alınan önlemler mecliste!

Toplanan deprem vergilerinin kullanım alanına ve depreme karşı alınan önlemler meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Silivri'nin parselleri lüks sitelerin kullanımına açıldı!

Sayıştay, Silivri Belediyesi’ne ait 60 arsanın satışından sonra rapor hazırladı. Raporda, imar planlarında park, yeşil alan, yol, otopark olması gereken yerlerin n lüks sitelerde oturan vatandaşların kullanımına açıldığı belirlendi.

Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar doğal sit alanları oluyor. Peki, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Artella Ahşap Kapı Sistemleri ile kullanım alanları artıyor!

Mekana özel çözümler sunarak, yaşam alanlarını çok daha kullanışlı hale getiren ürünlere imza atan Artella Ahşap Kapı Sistemleri, “gizli sürme kapılar” ile ortalama 8 metrekare fazladan kullanım alanı sağlıyor.

Dükkan alımlarında alan kullanımı nasıl olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu ''Dükkan alımlarında alan kullanımı nasıl olur?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber..

Turgut Özal Üniversitesi'nden kullanım hakkı ihalesi!

Turgut Özal Üniversitesi, Ankara Altındağ'da bulunan aynı hak tesis edilerek kat karşılığı inşa edilmiş binanın irtifak hakkını devredecek. Kullanım amacı S.K.T + Ticaret Alanı olarak belirlenen binanın muhammen bedeli 13 milyon TL olarak belirlendi.

Site kiraya verildiğinde ortak alan kullanımı nasıl olur?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için sitelerde ortak kullanım alanlarının kullanımını değerlendirdi. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

Kat mülkiyeti bahçe kullanımı nasıl olmalı?

Apartman ve konut siteleri gibi ortak yaşamın bulunduğu mülklerde bazı alanlar kat maliklerin ortak kullanım alanı olarak sunuluyor. Peki, kat mülkiyeti bahçe kullanımı nasıl olmalı? Bahçe herkesin midir?

Mitsubishi Electric toplu kullanım alanlarının çalışmalarına talip!

Mitsubishi Electric Genel Müdürü Şevket Saraçoğlu, oteller, AVM'ler, otoparklar, tüneller, havuzlar gibi her türlü toplu kullanım alanında bulunan dev iklimlendirme sistemlerinin otomasyon çalışmalarına talip olduklarını söyledi.

Yapı kullanım izni alan vilların tapu değeri arttı!

Yapı kullanım izni alan 3 bin 119 villanın tapu değeri 578,2 milyon lira oldu. Birim başına düşen fiyat 185 bin lira olarak hesaplandı. Uzmanlar ise villa fiyatlarının 2-3 milyon dolardan başladığını söyledi.

Nesrin Yardımcı Tiryakioğlu: Binalarda çelik yapı kullanımı arttırılmalı!

Türk Yapısal Çelik Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı Tiryakioğlu, depreme karşı güvenli bir yapı sistemi olan çelik yapının deprem kuşağında yer alan Türkiye’de kullanımının artması gerektiği vurguladı.

net kullanım alanı Haberi

net kullanım alanı

Dairenin net kullanım alanı nasıl hesaplanır? 

Daire alan hesaplamalarında iki ayrı formül söz konusu. Bunlardan biri, diğer hesaplamaya göre evi olduğundan daha büyük gösteriyor. Bu alan hesaplaması brüt metrekare hesabı olarak ifade ediliyor. 


Brüt metrekare alan hesabında, daire kullanım alanından hariç olarak kullanılmayan; evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi alanlar da dahil ediliyor.


Ancak, dairenin net kullanım alanına yukarıda belirtilen duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılmayan alanlar dahil edilmiyor. Dairenin net kullanım alanı nasıl hesaplanır? sorusunun ayrıntılı yanıtı Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde şu şekilde yer alıyor:


Dairenin net kullanım alanı:

Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alandır. Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp,...