03 / 05 / 2024

Ölüme bağlı tasarrufların iptali

Ölüme bağlı tasarrufların iptali

Ölüme bağlı tasarruf şekilleri arasında vasiyet ve miras sözleşmesi bulunuyor. Peki, ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi nasıl olur? Miras iptal davası nasıl açılır? İşte Medeni Kanun hükümleri..

Ölüme bağlı tasarrufların iptali!

Tasarruf miras bırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa ölüme bağlı tasarruf iptel edilebiliyor. Peki ölüme bağlı tasarrufların iptali başka hangi durumlarda söz konusu olabiliyor?

Ölüme bağlı tasarrufların iptali!

Ölüme bağlı tasarrufların iptali tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyetinin olmadığı bir zamanda yapıldıysa, yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapıldıysa, tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar hukuka aykırı ise söz konusu oluyor...

Özak GYO İş İstanbul 34'teki 26 adet bağımsız bölümün değeri ne kadar?

Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından İş İstanbul 34 Plaza'da yer alan 26 adet bağımsız bölüme ilişkin Değerleme Raporu yayımlandı. Peki Özak GYO İş İstanbul 34'teki 26 adet bağımsız bölümün değeri kaç lira oldu? İşte ayrıntılar...

Metrolife'taki 245 bağımsız bölümün değeri belli oldu!

Sinpaş GYO, Metrolife projesinde yer alan 245 adet bağımsız bölüme ilişkin gayrimenkul değerleme raporunu yayınladı. Peki projedeki 245 bağımsız bölümün değeri ne kadar oldu? 

Vakıf GYO'nun Nidapark Küçükyalı'daki 106 bağımsız bölümünün değeri belli oldu!

Vakıf GYO'nun İstanbul ili, Maltepe ilçesi, Küçükyalı Mahallesi, 16772 ada 1 parselde konumlu B10 ve B11 bloklarındaki 106 adet bağımsız bölüme ait değerleme raporu yayınlandı. Peki Vakıf GYO'nun Nidapark projesindeki 106 bağımsız bölümünün değeri ne kadar oldu?

TOKİ, Nevşehir Kozaklı'da kentsel dönüşüme başlıyor!

2023 yılına kadar toplamda 1 milyon 200 bin konut inşa etmeyi hedefleyen TOKİ, Nevşehir Kozaklı'da kentsel dönüşüme başlıyor...

TOKİ Kars Atatürk ve Bayrampaşa Mahallesi'nde dönüşüme başlıyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Kars'ın Kars'ın Merkez ilçesine bağlı Atatürk Mahallesi ve Bayrampaşa Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında 366 adet daire inşa edecek...

NEF Sultanmurat ile Küçüksu’da dönüşüme başlıyor!

2010’dan bu yana en küçük alanları bile değerlendirerek, büyük işlere imza atan Nef, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Sultanmurat ve Küçüksu’da kentsel dönüşüme başlıyor…

Bağlı konut kredisi nedir? Nasıl alınır?

Belli konutun satın alınması veya konutun alınması için belli bir satıcı ile sözleşme yapılması şartıyla kredi verilmesine bağlı konut kredisi deniyor. Peki, bağlı konut kredisi nasıl alınır?

Erka Grup, Kağıthane'de 1400 konutluk dönüşüme başlıyor!

Erka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Erol Karagöz, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Türkiye'ye dönme kararı. Karagöz, Kağıthane'de 9 ayrı projede toplam 1400 konutluk kentsel dönüşüme başladıklarını söyledi.

Başkent Emlak Konutları'ndaki 163 bağımsız bölümün ruhsatı alındı!

Başkent Emlak Konutları'ndaki 29401 Ada 4 Parselde yer alan 59 adet konut, 29403 Ada 1 Parselde yer alan 59 adet konut ile 29402 Ada 1 Parselde yer alan 42 adet konut ve 3 adet ticareti üniteden oluşan toplam 163 adet bağımsız bölüme ait yapı ruhsatını alındı.

TOKİ Adıyaman Gerger başvuruları bugün başlıyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca, Adıyaman Gerger Projesi kapsamında 54 adet konut kurasız başvuru önceliğine göre konut alma ve seçme olanağı ile açık satışa sunulacak. TOKİ Adıyaman Gerger başvuruları bugün başlıyor

Samsun Ladik 2. etap TOKİ başvuruları bugün başlıyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca, Samsun Ladik 2.Etap Toplu Konut Uygulaması kapsamında yer alan 14 adet konut mevcut hali ile; ön şartsız, kurasız başvuru önceliğine göre konut alma ve seçme olanağı ile açık satışa sunulacak. Samsun Ladik 2. etap TOKİ başvuruları bugün başlıyor.

TOKİ Bursa İnegöl 1. Etap başvuruları bugün başlıyor!

1 adet konutun konut alma ve seçme olanağı ile açık satışa sunulacağı TOKİ Bursa İnegöl 1. Etap başvuruları bugün başlıyor.

Bursa İstanbul Yolu'nda kentsel dönüşüme başlandı!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İstanbul Yolu'nda 30 yıldır konuşulan kentsel dönüşüme başladıklarını belirterek, 2 yıl içinde İstanbul Yolu'nun bambaşka bir çehreye kavuşacağını söyledi.

Ölüme bağlı tasarrufların iptali Haberi

Ölüme bağlı tasarrufların iptali

Miras iptal davası nasıl açılır?

Ölüme bağlı tasarruf şekilleri arasında vasiyet ve miras sözleşmesi bulunuyor. Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor.


Miras sözleşmesinin ise geçerli olması için resmî vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekiyor.


Sözleşmenin tarafları, arzularını resmî memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar. Peki, ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisi nasıl olur? Miras iptal davası nasıl açılır?


A. İptal davası

I. Sebepleri

MADDE 557.- Aşağıdaki sebeplerle ölüme bağlı bir tasarrufun iptali için dava açılabilir:


1. Tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,

2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,

3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise,

4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.


II. Dava hakkı

MADDE 558.- İptal davası,...