02 / 05 / 2024

önalım davası ne demektir

önalım davası ne demektir

Medeni Kanun'da da yer alan önalım davası nedir? Önalım davası nasıl düzenleniyor? İnşai bir dava olan önalım davası hakkında merak ettiklerinizi haberimizin içinde detaylı olarak bulabilirsiniz..

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i Şuyu, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türü olarak ifade ediliyor. Peki, İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

Kira tespit davası ne zaman açılabilir? Kira tespit davası şartları nelerdir?

Kira tespit davası hem kiracı hem de gayrimenkul sahibini ilgilendiren bir dava olarak ön plana çıkıyor. Peki, Kira tespit davası ne zaman açılabilir? Kira tespit davası şartları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kira tespit davası ne kadar sürer?

Gayrimenkul piyasasında yaşanan kriz ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların mahkemelere taşınmasına neden oluyor. Peki, kira tespit davası nedir? Kira tespit davası ne kadar sürer? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kira tespit davası ne zaman açılır? Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi?

Kira tespit davası, kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenmesinin talep edildiği bir davadır. Bu dava uygulamada genellikle kira artış davası olarak bilinmektedir. Peki, Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi? Kira tespit davası ne zaman açılır? İşte tüm detaylar..

Miras paylaşımı davasında buna dikkat! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklı gayrimenkullerde miras paylaşım davası açılırsa ne olacağını kaleme aldı.

Önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı, bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Gayrimenkul alırken önalım hakkı hangi durumlarda iptal olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu, bu önalım hakkını engellemek için ne yapabileceğini sordu. 

Mal paylaşım davası ne zaman açılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun '3 yıl önce anlaşmalı boşandım. Eski eşim daha sonra bir gerekçe göstererek veya göstermeyerek yeniden mal paylaşım davası açabilir mi? Boşandıktan sonra bu davayı hak edemeyeceği bir süre var mı?' sorusunu yanıtladı.

Hane'm Güneşli fiyat!

Hane'm Güneşli fiyat listesi dairelerin konum ve alanlarına göre değişiyor. Huma Yapı ve Mar Tur tarafından inşa edilen proje Atatürk havalimanına 15 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Emlak vergisi mükellefinin ölümü halinde ne olur?

Emlak vergisinde mükellef taşınmaz malın sahibi oluyor. Eğer intifa hakkı sahibi varsa, emlak vergisi mükellefi o oluyor. Peki, emlak vergisi mükellefinin ölümü halinde ne olur? Emlak vergisi miras olarak kalır mı?

Emlak vergisi iade davası ne zaman açılır?

Emlak vergisinde muaf olduğundan habersiz olup emlak vergisi ödeyen ev sahipleri de bulunuyor. Bu kimseler, ödedikleri emlak vergisinin iadesi istenebiliyor. Peki, emlak vergisi iade davası ne zaman açılır?

Hane’m Güneşli projesi yarın satışa çıkıyor!

Huma Yapı ve Mar Tur’un, toplamda 44 konut 4 ticari birim olarak inşa ettiği Hane’m Güneşli projesinin 22 Kasım Pazar günü Yenibosna Hilton Garden Inn’ de lansmanı gerçekleştirilecek.

Mirasın reddi davası ne zaman açılır?

Miras hukuku gereğince, yasal ve atanmış mirasçılar bir dilekçe ile dava açarak mirası reddedebilirler. Peki, mirasın reddi davası ne zaman açılır? Ret hakkı ne zaman düşer? Ret süresinin uzatılması mümkün mü?

önalım davası ne demektir Haberi

önalım davası ne demektir

Önalım davası nedir?


Önalım hakkı, paylı mülkiyette bir paydaşın, taşınmaz mal üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü bir kişiye satması halinde, diğer paydaş veya paydaşlara aynı şartlarla bu payı öncelikle satın alma yetkisi veren, eşyaya bağlı, kanundan doğan, yenilik doğurucu (inşai) bir dava ile kullanılan bir haktır.


Medeni Kanun madde 732’de düzenlenen yasal önalım hakkı, taşınmaz mülkiyetinin kanundan doğan özel hukuk nitelikli bir kısıtlaması olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebepten önalım hakkından doğan bu

kısıtlama ancak bir paydaşın payını üçüncü bir kişiye satması ve diğer paydaş veya paydaşların bu hakkı dava yoluyla kullanmaları halinde ortaya çıkıyor.


Önalım davası hak sahibinin alıcıya karşı önalım hakkını kullanmak amacıyla açtığı ve sonunda hâkimin davacı adına payın satımına ve mülkiyetinin tesciline karar verdiği yenilik doğuran davaya deniyor. Önalım...